Някои ме наричат „държанка’’ и „луда’’, защото не им изнася, че на 27 години съм толкова успешна, казва скандалната дизайнерка Миглена Каканашева – Мегз.

Тя е красива и дръзка, скандална и гореща. Едва на 27 години притежава верига от магазини и собствена модна линия с екстравагантен дизайн на „човешки“ цени, която наричат „модна империя“ заради големия оборот. През 2017 г. получи „Златна игла“ за „Модна къща на годината’’.

Миглена Каканашева – Мегз е родена в град Раковски. От 8-годишна мечтае да създава дрехи. В Хуманитарната гимназия в Пловдив е модна икона с уникалните си тоалети, които шие сама. Учи психология в университета в Есекс, Англия, защото иска по-добре да познава нежния пол, тъй като смята да се занимава с женската красота.

Където и да се появи – в светските среди или на екрана – тя фокусира върху себе си и вниманието, и сплетните на жадното за сензации обкръжение. Не дава вид обаче това да я притеснява особено, напротив – сякаш й е по-уютно да плува в море от скандали, но признава, че плаче от обидите на хейтърите.

Беше една от най-забележимите участнички в първото издание на „Къртицата’’ и в „Черешката на тортата’’. След участието ѝ в последния „ВИП Брадър“ се коментираше, че е пренаписала историята на формата и че за пръв път е накарала екипа да променя правилата си в движение.

Миглена, миналата година ти получи „Златна игла’’ за „Модна къща на годината’’. Каква беше за теб изминалата 2017-а?

Много успешна. Преборих се с един голям проблем в бизнеса си – че никога не успявахме да смогнем навреме с поръчките. Освен основния ни цех в Раковски, даваме работа на много малки цехчета с по 10-20 работника. Вече много наши дрехи се произвеждат в Турция и Китай и това ни спаси. Беше голям кошмар за мен да не мога да осигуря навреме поръчките на хората, а сега вече бълваме дрехи.

Освен това вече предлагаме и всякакви други женски продукти – козметика, бански, бельо, очила, уреди за коса, екстеншъни, мигли… Всякакви женски неща, като тенденцията е те да стават все повече. Искам да създадем едно място, където всяка жена като влезе, да може да пазарува всичко, каквото ѝ трябва, и да намери абсолютно всички неща от всички трендове, които би искала да има, и то на доста по-ниски цени.

Много целенасочено търсим нещата, които са тренд в момента, които момичетата виждат в Инстаграм, в профилите на модни икони като Ким Кардашиян, Риана, Ариана Гранде и те треперят по тях. Нямаш представа колко мостри пробвам на ден, за да мога да избера най-доброто. После ги демонстрирам в клипчета.

За твоя бизнес използват определението „модна империя’’. Все още ли продаваш рокли по 30 лева?

Все още основният сегмент от дрехите ни е дори под 30 лева. Следвам основната концепция, залегнала в бизнеса ми – „дрехи, по-евтини от един обяд”. А колкото до определението „модна империя’’, все още съм много мъничка за него, но това ми е целта в бъдеще. Ако ме питаш колко магазини имам, те са 4 в големите градове, освен онлайн магазина. Но има и много магазини, с които работим с франчайзинг договори.

Миглена демонстрира модели от колекциите си.

У нас, където никой не вярва, че може да успееш на 27 години, хората къде със завист, къде с възхищение се питат как постигаш тия ниски цени.

Всеки ден, когато създавам продукт, мисля и как мога да го вкарам в бюджет до 30-40 лева и той същевременно да е в тренда и най-доброто от тенденциите за годината. Правя го с изключително много оптимизиране и сметки. Важно е и това, че работим в големи обеми и с малка надценка за количество вместо с голяма надценка за продадени няколко броя на ден.

Дрехи от последната ѝ колекция.

Какво представляват „Ангелите на Мегз’’, които представят дрехите ти?

Всяка година избираме 12 момичета, които са с най-много последователи в социалните мрежи – „най-популярната в училище’’, „най-красивата в квартала’’ или „момичето, чиито снимки най-много гледате в Инстаграм’’. В момента, в който тези момичета пуснат едновременно всички снимки на новата ни колекция, те създават вълна на влизане в сайта и на продажби.

“Ангелите на Мегз”.

Миналата година Миглена предизвика лавина от коментари в социалните мрежи, след като се появи на парти с прозрачна дантелена рокля.

Казвала си, че си използвала популярността си след риалити форматите „Къртицата’’ и “ВИП Брадър” за увеличаване на продажбите. Следваш ли максимата „Скандалът продава’’?

Честно казано, никога не съм следвала максимата „Скандалът продава’’ и може би това е най-голямото противоречие в мен. И Биг Брадър много се вбесяваше в Къщата, казваше: „Не знам дали го правиш нарочно, обаче винаги успяваш да откраднеш цялото шоу от всички“. Ако трябва да съм искрена, никога не съм се опитвала сама да създавам и налагам скандали, напротив, гледам да държа в тайна личния ми живот, където са най-многото скандали.

Сигурно си се чудила какво провокира толкова много негативни коментари към теб.

Причината според мен е, че хората не могат да ме вкарат в рамка. Те виждат едно слабичко момиче, тръгнало от нищото, което нито е най-голямата красавица, нито най-умната жена в страната, но на което обаче нещата му се получават, и на 27 години има всички неща, които едно младо момиче може да поиска, но си ги е извоювало само.

Имам чувството, че тази моя свръхамбициозност буквално им бърка в здравето и те започват да плюят срещу нея. Защо те винаги казват: „Тя е такава, тя е такава’’, „Тя е държанка’’, „Тя е луда’’… Сипят тези обиди, защото не могат да си обяснят как аз имам тези неща, а те ги нямат. Защото за хората е по-лесно да си кажат: „Ето, някой ѝ е дал парите’’ или „Абе тя продава, защото е ненормална’’ и с това успокояват собствената си съвест и се оправдават пред самите себе си защо те на 27 нямат или не са имали тези резултати.

А ти какво би отговорила на тези, които на 27 нямат или не са имали такива резултати?

Не, аз нищо не искам да отговарям на този хейт, но на хората, които биха искали да постигнат подобен резултат, бих казала да са изключително неуморни в това, което правят, абсолютно всеки ден, по всякакъв начин. То отвън се вижда само лъскавото, обаче ако ти кажа колко много провали съм имала, ще се хванеш за главата. Но аз всеки ден правя не по едно, а по 30 неща, по 30 опита да атакувам проблемите, и ако от тези 30 опита 3 са сполучливи, вече съм с 3 крачки напред. Така че никога да не се отказват. И другото е да не се срамуват, да не мислят как ще изглеждат в очите на другите. Може би точно това, че не се притеснявам кой какво ще помисли за мен, ми носи най-много успех.

Покрай участието ти във „ВИП Брадър“ имаше доста интересни коментари, включително и, че ти си пренаписала историята на формата, че си накарала екипа да променя правилата в него.

Може би това, с което моето участие се отличаваше, беше, че бях влязла в Къщата, за да живея. Да живея за пръв път в живота си, защото преди това само работех. Никога не бих похабила два месеца от живота си за някакъв хонорар. Освен това хората вътре изключително много се съобразяват, пестят се и треперят някой да не ги изкара някакви. А аз наистина живях в тази къща и за секунда не си помислих „това ще си спестя, онова ще си спестя’’. Може би затова някои ме определиха като най-популярната риалити звезда у нас.

Ти беше искрена и истинска, но в един момент те превърнаха във фантом, получи нервен срив, идва лекар…

За мен беше изключително болезнено да ме обявят за фантом, да седя затворена и да неп правя нищо. За човек биткаджия и борец като мен това да ти отнемат възможността да се бориш е най-страшното нещо, което могат да ти направят – все едно да ти вземат живота. Тогава ми казаха нещо много хубаво: “Биг Брадър си те харесва и по този начин, ти просто не му остави друг избор’’.

Миглена (вдясно) с модел от колекцията си.

Сега, два месеца след излизането, какво се промени в теб?

Всичко. То дори не е до навици на живот, а до светоусещане. Преди винаги слагах себе си и хората някъде в седма глуха. Хората много често ме обвиняват, че съм егоистка, но аз бях до такава степен целенасочена и заслепена, като малко конче с капаци от това, което искам да постигна, че просто не обръщах внимание нито на себе си, нито на хората около мен. Аз мога да не ям, да не спя, да нося кофи по 12-13 часа. За мен тази цена никога не е била тежка, защото знам какво искам в живота. Обаче аз карах хората около мен да плащат същата цена. Сега се научих да правя малки компромиси. И най-важното, което на някого може да се стори странно – наистина се научих да живея за себе си. Аз буквално започнах да дишам нормално.

Интересно, щом сега си такава, каква ли си била като дете в Раковски?

Там съм родена, там учих до 7-ми клас. Много си обичам родния град и често ходя там, пък и основният ми цех е в Раковски. От 8-годишна имах много силно влечение не просто към модата, а към това да създавам. Бях на 8 години, когато си събрах багажа и се качих да живея на тавана на къщата ни. Майка ми тотално беше вдигнала ръце от мен. Бях събрала от къщата разни неща и си бях направила на тавана моя си стая. Спомням си как залепих на стената едни огледала с каноконлит и как бях нарисувала разни неща.

От малка, благодаря на Господ, имам дарбата да имам визия за нещата и да създавам. И тази визия намери израз в модата от много малка и това е най-голямата ми страст. Първите дрехи, които си уших, бяха от дрехите на бабите, на лелите, на майка ми. Тя като се прибереше от работа и и се изправяше косата, защото бях нарязала поредната и рокля. Караше ми се, че съм нарязала прашасали дрехи. Аз бях видимо много различно дете и мама не искаше хората да ми се смеят или да странят от мен. Но аз просто не знаех как да съм друга, аз не исках да съм друга.

В гимназията си била модна икона.

Бях „женско училище“ – Хуманитарната гимназия в Пловдив, където учеха повече момичета. Тогава вече правех хубави дрехи и като се появявах по коридорите на училището с нова дреха, всички момичета мигновено се нареждаха около мен. Отначало си мислеха, че тези дрехи са от някой скъп бутик, или че някой мъж ми ги купува, но аз на всички супер гордо обяснявах, че сама съм ги направила.

При такова силно влечение по модата е странно защо си решила да следваш психология в Англия.

Много хора намират това за странно, а в моята глава това беше най-логичното нещо на света. Още в гимназията си бях решила да се занимавам с женската красота и от малка тръгнах на уроци по английски, защото бях убедена, че трябва да уча извън България. После, когато вече малко пораснах, станах в 11-12 клас, виждах в психологията нещо друго – начин да изградя бизнеса си, продуктовата си формула, да предвиждам желанията на нашите потребители и въобще да управлявам целия свят около мен, да управлявам и живота си. Тогава и измислих концепцията си – да продавам дрехи, евтини колкото един обяд.

Някои хора все още смятат, че богат мъж ти е дал чувал с пари, за да започнеш бизнеса си, а ти си казвала, че си започнала с чувал парцали.

Много ми хареса това – не с чувал с пари, а с чувал с парцали (Смее се). Знаеш ли кое е странното? Че когато говорим за един мъж и как той е тръгнал от нулата и е постигнал американската мечта, намираме тези истории за мотивиращи. Но когато става въпрос за жена, имам чувството, че това ги вбесява. Те не могат да допуснат, че една жена точно като един мъж може да е тръгнала от нулата и да е постигнала нещо сама.

Бях на 20 години, когато всъщност взех торбата с парцали и започнах да измислям модели. Но преди това имах 8 години, отдадени на тази идея. Като дете… Боже, аз чета с учебника и под него има тетрадка, в която си пиша мечтите си. Сега имам купища тетрадки на тавана, изписани с това, каква точно съм искала да е мечтата ми и как да я осъществя. На 12 години вече бях супер убедена как искам да протече целият ми живот и дори това, което сега на 27 години имам, е много малка част от нещата, които бих искала да имам.

Каква е твоята най-смела мечта за бъдещето?

Това, което имам сега в България, да го имам и в световен мащаб. Искам да имам най-големия бюджетен бранд за трендове в света. Искам всичко, което се появи като модерно, за нула време да мога да го предлагам в бюджетна и масова форма и да дам възможност на всяко момиче по света да изглежда както иска, без това да му коства сума ти пари.

На мен някога талантът ми даваше точно това. Аз можех, колкото и глупаво и клиширано да звучи, да спестявам парите от закуските, които майка ми даваше, да си купувам останали бракувани парчета плат на по-ниска цена и да направя най-модерните дрехи. Всъщност може би това ме предпази от това да тръгна по лоши пътища – например да приемам богати мъже да ми купуват разни неща. Сама си създадох този лъскав живот.

И сама си си купила скъпия джип, сама си плащаш високите сметки в скъпия хотелски комплекс-резиденция в Бояна, така ли?

Жилището, колата бизнесът – това са нещата, които се виждат отвън. Важното е да можеш във всеки момент да правиш каквото си поискаш; да можеш да извадиш пари от джоба си и да си купиш каквото искаш от магазина, да отидеш да вечеряш където искаш, да заминеш на каквато искаш почивка. Лъскавият живот за мен е това – да можеш да правиш каквото си искаш и това да зависи само от теб.

Миглена с приза “Златна игла” за “Модна къща на годината”.

-Само че мъжете се комплексират от такива успешни и борбени момичета като теб.

Сега ще ти кажа нещо, което никога преди не съм споделяла. Преди винаги се опитвах да се правя на по-малка пред мъжа до мен. Не му разказвах за всичките си бизнес успехи, правех се на по-слаба, защото се страхувах да не започне да се сравнява и състезава с мен или да си каже, че само за работа мисля. Сега вече не правя така. Не може да няма в света един мъж, който да е много по-“голям” от мен.

Кой е сега този силен мъж до теб, който те приема такава, каквато си?

Името му няма да кажа. Отношенията с мъжете винаги са били трудни за мен, то се видя и в Къщата – аз съм изключително пламенен характер дори и в приятелските отношения. А когато става въпрос за любовни отношения, съм десет пъти по-опърничава, пиперлива и огнена. Горим се взаимно с мъжа до мен. (Смее се)

Публикувано в “Седмичен труд”, 10 януари 2018 г.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>