За колекцията си от кутюр през 2013 г. дизайнерът Иван Донев получава наградата World of Fashion 2013

Mira_Tsaneva

Мира ЦАНЕВА

Да превърнеш вдъхновението в любовта на живота си и да му се посветиш изцяло – това е формулата на успеха за младия български дизайнер Иван Донев, който вече устремно превзема световните подиуми. Избрал да работи в областта на висшата мода, сфера, в която се пробива с безкраен труд и непоколебимост, но даваща широки хоризонти за творческото му въображение.

ivan_donev5

Любовта към изкуството на модата идва от майка му. Наблюдавайки работата й, в него се заражда желанието да създава форми от тъкан и още на 14 години е категоричен, че това е неговото поприще. Иван Донев завършва музикален профил в Пловдив, но веднага след дипломирането си заминава за Рим и е приет след труден кастинг в най-престижната италианска Академия за висша мода KOEFIA. Избира да учи там, защото се стреми към най-доброто, а от аулите на тази академия са излезли едни от най-добрите шивачи в ателиетата на световноизвестни модни къщи. Самата София Лорен е учила там дефилиране и обноски.

За Иван Донев висшата мода е най-високата степен за изразяване на креативността на дизайнера, стъпките за реализиране на дрехата – коренно различни от тези при индустриалната мода. „Времето, което посвещавам, е интимно, ценно и прецизно. Всеки детайл е докоснат от ръцете ми, получава се един физически и духовен контакт, който носи в готовия продукт мислите ми”, казва той.

За дипломирането си от KOEFIA той работи цял месец за създаването на своята рокля – един дълъг процес на изследване и вдъхновение, наблюдаван лично от дизайнери на модна къща Валентино. Формите на роклята представят идеята за духовното освобождаване на човека от робството и стремежа към свобода. Дрехата преминава от твърда черна драперия към прозрачност, бродирана с кристали, символизиращи светлината, и с макрамета, които градивно се разплитат като клетка, разрушаваща се с времето.

ivan_donev3

През юли 2012 г. Иван Донев дебютира в седмицата на висшата мода в Рим и получава овациите на публиката и лично на Санто Версаче. „Възможността да срещна хора като Пако Рабан, Пиер Карден, Фаусто Сали и особено да получа комплименти от Санто Версаче ми даде позитивен тласък да продължа напред. Това е особено важно за току-що раждащ се дизайнер.”

Следва друга важна среща – със световноизвестния фотограф Макс Маргери, чийто професионализъм е доказан в работата му за модни къщи и имена като Алекзандър Маккуин, Луи Вюитон, Баленсига. “За проекта „Септември в Рим” лично той ме потърси и това беше изключителна емоция за мен, имайки предвид, че бях едва завършил академията. Само осем дни след фотосесията вече имахме корица и седем вътрешни страници във FAULT MAGAZINE LONDON”, споделя Донев.

Успехът преминава границите на Европа и Донев завладява списания в Америка, Азия и Арабските емирства. “За втората фотосесия поканих Мистър България 2012 Мартин Иванов заради мястото, което избрахме да снимаме – градината на Гарибалди и неговите знаменити четници, някои от които българи. По този начин включих във фотосесията лице, което актуално представя България в модата.”

ivan_donev_World of fashion

През октомври 2012 г. Иван Донев участва в седмицата на модата в Истанбул с най-впечатляващата си рокля, наречена от журналистите Черният лебед. Тя е представена от световноизвестния андрогенен модел Андрей Пежич. Година по-късно, през юли 2013-а, Донев участва в ревюто на седмицата на висшата мода в Рим с изумителна рокля, изработена от 1500 паунови пера.

“Не съм първият, нито последният, който прави дреха, вдъхновена от пауна, но дълго време изучавах формите, за да не се получи статичен и твърд ефект, а нещо меко и елегантно, и в същото време да запазя онази величественост, която се наблюдава в тази птица. Във всяка моя колекция избирам някакъв символ, свързан с природата.”

ivan_donev4

Роклята от 1500 паунови пера

От многобройните награди, които получава за кратко време след дипломирането си, две са най-значими за него: Award CertiLuxe 2013, която гарантира качеството и високото ниво на дрехите му в сектора на луксозните продукти, и World of Fashion 2013, която му връчват през юли на седмицата на висшата мода в Рим и е световно признание за мода.

ivan_donev

Иван Донев (третият от ляво надясно) с наградата World  of Fashion 2013

Дизайнерът, който е самона 26 годиви, представи и последната си фотосесия, превъплъщаваща художествените му творения, съвместен проект с италианската фотографка Адриана Соарес. И тъй като се е посветил на висшата мода, той не се придържа към определени тенденции, тъй като дрехите му са уникати, а не серия. Съобразява се единствено с цветовете и материите, но формите на кройките, детайлите и аксесоарите са част от личния му стил.

ivan_donev8-1

Той вярва, че висшата мода ще бъде жива до момента, в който има хора, за които модата не е просто индустрия за обличане, а преди всичко форма на изкуство. „Ясно е, че днес с висша мода може да се облича всяка жена, която има финансови възможности, но истинският купувач е този, който инвестира в изкуството наречено МОДА, човек, който е запознат с трудоемкия процес по създаването на дрехите.”

Като част от новите му проекти е и този със създаването на бижута, които той започва да прави за фотосесиите си, но поради интерес от клиентите вече изработва и по поръчка.

Изявите на Иван Донев винаги се отличават и са белег на вече ясно изграден стил и имидж. Това е така, защото той работи по всеки детайл от представянето на дрехите си и цели постигането на цялостна хармония пред публиката. “Моята кариера тепърва започва и има още какво да науча, но все пак смятам, че се движа с нормална за мен скорост, която определям според ситуацията, в която се намирам”, казва Донев.

ivan_donev9-1

Кадри от последната му колекция – “Бяло”

Преса

Comments
Harvey Specter
Posted at 8:01 pm May 30, 2014
Katya Belcheva
Reply
Author

Поздравления!!! Радвам се от сърце на успехите на всеки българин зад граница! Знам ,че те са плод на комплексни качества – труд,постоянство,талант и позитивизъм! УСПЕХ!

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>