Наричат любимия фотограф на поп звездите “Дали на третото хилядолетие” и “Играча” заради сюрреализма на творбите му и умелото боравене с цветовете.

Камерън Диаз във фотосесия на Лашапел.

Наричат го “Дали на третото хилядолетие” и “Играчът” заради сюрреалистичната визия на творбите му и умението да борави с цветовете. Критиката определя неговите фотографии като културни феномени, а доказаният талант, който притежава, му осигурява ангажименти за престижни марки като “Есте Лаудер”, “Волво”, “Дизел” и много други.

Той е любимият фотограф на поп звездите, които разчитат на него да освежи кариерите им. Но щастливците, които имат честта да работят с Лашапел и да се наричат негови “любимци” са твърде малко. Памела Андерсън и Къртни Лав са сред знаменитостите, които се ползват с благоволението на фотографа, а имена като Мадона, Гуен Стефани и Кристина Агилера са част от неговия черен списък.

За света на изкуството Давид Лашапел е престъпно удоволствие. Неговите фотографии са изпълнени със сексуални послания, знаменитости и фотомодели. Въпреки успеха му като комерсиален фотограф или точно поради тази причина, неговите творби се търсят от различни галерии.

Давид Лашапел е роден на 11 март 1963 г. в Кънектикът, САЩ. Той е фотограф и режисьор, който работи в сферата на модната, рекламната и художествената фотография. Известен е със своя сюрреалистичен, уникален и често хумористичен стил.

Лашапел завършва училището по изкуства в Северна Каролина и училището по визуални изкуства в Ню Йорк. Неговият пръв модел е майка му Хелга Лашапел. Той я фотографира по време на семейна почивка в Пуерто Рико – тя е застанала на балкон, носи бикини и държи чаша мартини. Това се оказва важен момент в неговия живот, защото от този момент Давид е завладян от фотографията.

Първият му професионален ангажимент е възложен от Анди Уорхол за “Interview magazine”. Лашапел започва своята кариера като създава изящни фотографии за но постепенно стилът му еволюира и от обектива му да излизат визии, които комбинират репортажност и сюрреализъм.

Давид Лашапел е автор на четири книги. “Земята Лашапел” (“LaChapelle Land) и “Хотел Лашапел” (“Hotel LaChapelle”) съдържат ярки и странни портрети на световни знаменитости, сред които Мерилин Менсън, Дрю Баримор и Ума Търман.

Лашапел режисира музикалното шоу на Елтън Джон “Червеното пиано”, чиято премиера се състои през 2004 г. в “Цезар палас” в Лас Вегас. В шоуто се използва най-модерна видео техника, а видеостената е презентирана като най-голямата и ярката за всички времена дотогава.

Освен като фотограф, Давид Лашапел се изявява и като режисьор. Неговият филм Rize е документален разказ за уличния стил кръмпинг (танц, съчетаващ елементи от хип-хопа и брейка ), който произхожда от южен Лос Анджелис.

През 2005 г. Давид Лашапел е ангажиран да режисира новия видеоклип на Мадона – Hang up. Проектът пропада заради различия между фотографа и поп звездата.

Лашапел режисира реклами за известни модни марки. През 2006 г. застава зад камерата на проекта Ромео и Жулиета” – 5-минутна реклама за новата линия облекла от деним на H&M, както и хумористична коледна реклама за британската търговска верига Boots Group, в която бляскави и разглезени дами извършват рутинни коледни задачи.

Пак във Великобритания той снима трейлъра на сериала “Изгубени, който се излъчва по Канал 4, представяйки героите да танцуват в костюми от двадесетте години на двадесети век сред горящите отломки на разбития самолет. Лашапел е режисьор и на трейлъра на филма “Отчаяни съпруги”.

Сред музикалните видеоклипове, които режисира Давид са Келис – Good stuff, Марая Кери и Лудакрис – Loverboy, Елтън Джон – Original Sin, Кристина Агилера и Редмен – Dirrty, Дженифър Лопез – I’m Glad и Do It Well, Уитни Хюстън – Try It on My Own, Бритни Спиърс – Everytime, Роби Уилямс – Advertising Space и много други.

През 1995 г. Давид Лашапел получава наградата за най-добър млад фотограф едновременно от френското и американското издание на “Photo Magazine”, а през 1996 г. е обявен за фотограф на годината по време на наградите на музикалния канал VH1. През следващата година книгата “Земята Лашапел” печели наградата за дизайн.

Наоми Кембъл.

Дрю Баримор.

Бритни Спиърс.

Определят Лашапел и като единствения фотограф поп звезда.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>