Всяка от тях е със своя уникална архитектура и атмосфера и е обагрена с приказни краски.

„И непознати улици ще извървя, себе си искам да разбера“, се пее в култовата песен на „Мери Бойс бенд“. Когато си правим маршрут за пътешествие, едва ли бихме отбелязали като обект улица в някой град. Но има такива места по света, които притежават своя уникална атмосфера и са обагрени с такива приказни краски, че е трудно да ги забравиш. Ето топ 9 на най-красивите улици в света.

Медина, Шефшауен, Мароко

© Steven Olson.

© Steven Olson.

Този колоритен град се намира в северната част на Мароко. Шефшауен блести във всички оттенъци на светлосиньото до тъмносиньото и даже лилавото. Небесните цветове на улиците и къщите са се появили благодарение на евреите бежанци, настанили се в Мароко през 30-те години на миналия век. Вратите, прозорците и стените в стария град са боядисани в свещения за евреите цвят, който винаги им напомня за небето и за Бога. И макар броят на евреите с времето значително е намалял, традицията да се боядисват къщите в този цвят, особено преди големи празници, е останала.

turismoenchile.

turismoenchile.

Улицата с чадърите, Агеда, Португалия

worldfortravel.

worldfortravel.

Красиво подредените чадъри, които сякаш се реят в небето над улицата в Агеда, се появяват през 2012 г. Всяка година инсталациите се сменят и се появяват нови чадъри. Десетките ярко оцветени чадъри не само украсяват улицата, но и са прекрасна защита от слънчевите лъчи. Жителите се шегуват, че в града им се е върнала Мери Попинс.

worldfortravel.

worldfortravel.

Улицата на вълшебните килими, Ла Оротава, Тенерифе, Канарските острови

ibericaturismo.

ibericaturismo.

Всяка година през юни в навечерието на празника Corpus Christi пред кметството на градчето Ла Оротава се разстила гигантски килим. Той е съставен от необикновени картини, изпълнени от вулканичен пясък. Този пясък се добива в кратера на вулкана Тейде на един от Канарските острови. За направата на картините се използват 23 оттенъка на пясъка, една картина се създава за 40 дни от 10 човека. През 2006 г. тук са регистрирали рекорд на Гиннесса, като са създали килим с големина 950 кв. м.

Вила де Грасиа, Барселона, Испания

pinterest.

pinterest.

През август по време на фестивала Festa Major един от кварталите на Барселона се превръща в ярък карнавал. На този празник всички се съревновават за званието най-оригинална и най-красива улица. С оформлението на квартала се заемат самите жители, като всяка улица е на определена тематика, а при украсата й се използват само отпадъчни материали. Така че този празник може да се нарече още „сам съм си дизайнер“.

objetivomalaga.

objetivomalaga.

Улица на напуканите камъни, Енсхеде, Холандия

ooom.

ooom.

Roombeek е търговска улица в центъра на холандския град Енсхеде. Неговата съдба е трагична. През 2000 г. на това място се взривява склад с фойерверки, при което са разрушени 650 къщи и една улица. След няколко години районът е напълно възстановен, а на улицата изкарват водите на подземен ручей и превръщат дефекта в ефект. Дизайнерите обработват дъното със специално покритие, благодарение на което ручеят изглежда, сякаш непрекъснато е ромоли, а хората се придвижват, като стъпват от камък на камък. През зимата камъните заприличват на парчета от ледник.

reddit.

reddit.

Санта Катарина, Порту, Португалия

banshee.

banshee.

Тази улица в Порту се слави с азулежу — плочки в бяло-синята гама, които в Португалия са се превърнали от строителен материал в предмет на изкуството. В превод от арабски „аз-зулайдж“ означава „камъче“. По-рано азулежу е могло да си позволи само португалското висше общество, което украсява с такива плочки своите дворци и църкви. Но с времето започват да използват бяло-сините плочки за украса на фасади и интериор на домовете, табелките с номера и даже на жп гарите и метрото. Освен естетичната си функция азулежу са и практични: пазят зимата от влага, а през лятото запазват прохладата.

mayang

mayang

Старият град Лицзян в Китай

liveinternet.

liveinternet.

Древният град Лицзян е разделен на две части: старият град, който е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, и новият. Местните жители казват, че „градът съществува благодарение на водата, а водата – благодарение на града“. Реката е с три ръкава, които минават през целия град. Затова там има много изящни мостчета, теснички павирани улици и безброй канали. Това място е създадено сякаш да подчертава хармонията и единението на човека с природата.

liveinternet.

liveinternet.

Алберобело, Пулия, Италия

georama.

georama.

Това градче се слави със снежнобелите си кръгли къщички трули. Трулите са къщи с конусовидни заострени покриви. Такива постройки няма никъде другаде по света. Особеното при строителството им било, че се закрепвали със специален камък, който се вмъквал на определено място в конструкцията. Ако този камък се извади, къщата бързо се превръщала в купчина камъни и тогава жителите не плащали данък.

Макар че трулите си приличат една с друга, те се делят на мъжки, с еркери и женски. Отличават се също по начина на подреждане на керемидите и по знаците на майстора.

trulliland.

trulliland.

9.Ломбард стрийт, Сан Франциско, САЩ

6iee.

6iee.

Ломбард стрийт е една от забележителностите, на които задължително се развеждат туристите в Сан Франциско. Жителите на града с гордост наричат Ломбард стрийт „най-красивата улица в света“. За да намалят ъгъла на наклона, архитектите са го „изгладили“ с 8 остри завои. Допустимата скорост по тази приказна улица е едва 8 км/ч.

Pinterest.

Pinterest.

Вижте още:

Шефшауен: синьо безвремие

Пъстро, по-пъстро, най-пъстро, Бурано

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>