Вертикално и хоризонтално, вълнообразно и зигзагообразно, синьо-бяло и в цветовете на дъгата, едва забележимо и на широки ленти, днес то отново е супер актуално.

rae2

Водrae5ещата модна тенденция е раето. Това показват последните колекции на водещите дизайнери.

Раето е един от топ трендовете вече 160 години. Още през 1846 г. кралица Виктория облича 4-годишния си син в моряшки костюм, когато младият принц за пръв път се качва на палубата на кралската яхта. От този момент всяко дете, облечено в раирани дрехи, извиква всеобщ възторг и умиление.

Синьо-бялата моряшка фланелка с 21 раета, всяко от които символизира една от победите на Напжолеон, става униформа за морския флот на Франция, а през 1917 г. великата мадмоазел Коко Шанел, вдъхновена от пътуването си из Френската Ривиера и съзерцанието на корабните работници в плетени фланели, започва да продава този предмет от гардероба в бутика си в Довил, Франция.

Долу-горе именно от тогава се слага началото на манията по раето. Моряшката фланелка става любим предмет от гардероба на художниците Пабло Пикасо, Одри Хепбърн и Бриджит Бардо, на музикантите Кърт Кобейн, Джон Ленън и много други. Така моряшката фланелка става основна дреха в гардероба на ревностните последователки на модата в цял свят и запазва своята актуалност и през 2015-а.

Днес, когато отново е на гребена на вълната, раето е в различни направления – вертикално и хоризонтално, вълнообразно и зигзагообразно; разноцветно – от класическото синьо-бяло до цветовете на дъгата и ултрамодерните бордо, канела и шафран; различно по характер – от едва забележимо (в костюмите) до ярко изразено (в обувките и аксесоарите); постигнато по различни начини – от принтиране върху тъкан във вид на редуващи се ленти, до разнообразно преплитане на нишки или съчетание на различни материали, например кожа и текстил.

rae3

rae4

rae6

rae8

rae10

rae14

Източник: Lady news

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>