Фоторепортерът на “Ройтерс” Стоян Ненов получи престижната награда за журналистика на американската фондация за снимка, направена на гарата в Гевгели.

стоян ненов

Фотографът на “Ройтерс” Стоян Ненов е първият българин, който получава престижната награда за журналистика на американската фондация “Пулицър”. Той споделя приза с още 7 свои колеги от агенцията и четирима фотографи на “Ню Йорк Таймс” за отразяването на драмата на бежанците.

Кадър като за "Пулицър".

Кадър като за “Пулицър”.

Отличеният кадър на Стоян Ненов е от гарата на македонския град Гевгели и е от 15 август. Той показва как полицай се опитва да попречи на бежанец да се качи през прозореца на влак, с който да замине за Западна Европа.

“Снимката е от самото начало на кризата с мигрантите там. Тогава още го нямаше още лагерът и хората вървяха по два километра от границата до гарата и живееха там. На ден имаше по три влака, които изобщо не можеха да поберат всички, и това се случваше при тръгването на всеки влак. Полицаи почти нямаше. Бяха трима-четирима и се опитваха да въдворят някакъв ред”, заяви Ненов пред “Клуб Z”. Той съобщи още пред онлайн изданието, че е в Идомени на гръцко-македонската граница, където продължава да работи по темата с мигрантите от Сирия.

Стоян Ненов по време на репортаж.

Стоян Ненов по време на репортаж.

Той сподели, че за втори път е в Идомени. Първият път е минал заедно с около 2000 бежанци през реката и заедно с още тридесетина колеги журналисти са били арестувани за нелегално влизане в Македония. “Получих забрана за 6 месеца да влизам там”, разказа фотографът на “Ройтерс”.

Ненов все още не знае дали ще има церемония по награждаването на отличените с наградата “Пулицър”. “Когато научих за приза, не можех да повярвам. Бях много изненадан”, добави той.

Наградите “Пулицър” са най-високото отличие за американска журналистика. Тази година те бяха раздадени за стотен път.

Снимка на Стоян Ненов от Рейкявик, Исландия.

Снимка на Стоян Ненов от Рейкявик, Исландия.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>