Африканските племена държат рекорд по странни сватбени ритуали. При някои в ложето на младоженците цари истинска вакханалия.

Сватба в племето зулу.

Чуждите култури често са много загадъчни. Различията се проявяват най-ярко в традициите на най-важните етапи в живота на човека – раждането, смъртта и разбира се, сватбата. Какви ли не традиции има по света. Шотландците например обливат булката с кал, в Индия е прието първо да се „ожениш“ за дърво, преди да встъпиш в брак с човек. В Корея бият младоженеца с риба по петите. Племената в Африка обаче държат абсолютен световен „рекорд“ по странни, неприемливи и дори дивашки обичаи. При някои даже се случва истинска вакханалия.

Берберите: колективна консумация

Северноафриканските берберски племена, които са местните жители в региона, издигат в култ общата консумация на брака. Някои консумират брака си самостоятелно, но е възможно и да го правят в обща стая с няколко други двойки, които наскоро са се оженили. Смята се, че така могат да се учат един от друг, да обменят опит в изкуството на правене на любов, тъй като много от младоженците не са достатъчно запознати с някои тънкости.

Новите съпруг и съпруга остават заедно с другите двойки пет дни и едва последния ден се представят пред селото. На церемонията лицето на булката е покрито с воал, който новият ѝ съпруг вдига и я показва на останалите хора. Чаршафите от първата си нощ също се показват на хората от селото, които проверяват дали булката е била девствена преди сватбата.

При суахили: „менторка” им „свети“, скрита под леглото

В суахили културата уговорените бракове са нещо нормално и обикновено булката и младоженецът дори не се виждат преди нощта, в която се женят. Съществува и по-стара практика в суахили, при която булката се дава на брачен “ментор”, или Somo. Това е жена, често роднина на булката, която е участвала в нейното обучение как да бъде добра съпруга. Тя спи под брачното ложе, докато младоженците консумират брака си. Това се прави, за да се гарантира, че булката е девствена.

След това брачната “менторка” може да потвърди, че консумацията е извършена и тя е била свидетел на това. Тя взема парче от чаршафа, за да покаже на другите жени кръвта, символизираща девствеността. Едва след това младоженците могат да бъдат оставени сами сами и изолирани за период от седем дни.

При зулу: „Вдигни високо крака, за да видя дали си девствена“

В сватбените традиции на племето зулу връхната точка на цялата церемония често е състезанието на танц, между семействата на булката и младоженеца. Това е церемониален танц, който показва прехода на булката от собственото си семейство в това на новия си съпруг.

В един момент по време на танца булката остава сама и танцува, като започва да вдига високо крака си, за да покаже на майка си, че е девствена. Тя се старае колкото е възможно по-високо да вдигне крака си и да го задържи по-дълго, а майка ѝ трябва да има много набито око. Това повдига въпроса дали булката носи бельо на сватбата си, и дали го е свалила само за танците. Така или иначе, това е доста странен ритуал една майка да разбере дали нейното момиченце е „чисто“.

Намибия: намазана с каймак от краве мляко

В югозападната африканската държава Намибия, известна със своята значителна популация на леопарди, сватбената церемония обикновено е последвана от посещение в дома на бащата  на булката. Там семейството ѝ разказва какви са нейните отговорности като съпруга. След това я намазват с каймак от краве мляко, символизиращ, че е част от ново семейство, и че е била приета в него. Любопитното е, че преди сватбата и този следсватбен ритуал, в племето Химба булката се „отвлича“ и на главата ѝ се слага специална кожена „прическа“.

При Шона: положението е извънредно

В културата на племето шона ритуалите по първата брачна нощ започват още преди сватбата. Булката решава кога ще започне церемонията. През нощта срещу деня, в който е избрала да се омъжи, тя заедно с роднините си жени се разхожда из селото, докато настъпи мрак. Облечена е от главата до петите в бяло и когато се приближи до дома на бъдещия си съпруг, семейството ѝ започва да вие и да танцува. Младоженецът е казал булката, че си е вкъщи, но няма никаква представа кога точно ще започне сватбата. Той седи и чака.

Това се прави, за да се провери доколко младоженецът и семейството му могат да се справят с извънредна ситуация. Булката в някакъв момент все пак се озовава в къщата на свекървата си, която я окуражава да вдигне булото си. Това е първият път, в който бъдещото семейство вижда новата си снаха. Голямото празненство започва на следващия ден.

При Баниянколе: тройка в леглото с лелята на булката

Племената баниянколе в Уганда, Източна Африка, имат някои интересни сватбени традиции. Първо, бракът трябва да бъде консумиран задължително в дома на младоженеца. Но преди двойката да може да направи каквото и да било в спалнята, леля на булката трябва да извърши “тест“ за потентност на младоженеца на племенницата си; тоест, тя трябва да прави секс с него, за да се увери, че той е добър в леглото.

След церемонията и празненството лелята ляга в брачното ложе заедно с племенницата си и бъдещия ѝ съпруг, и едва тогава бракът се признава за официален. Според местните традиции, това е подарък от лелята за племенницата си, за да я инструктира и да я води в изкуството на правене на любов. Ритуалът включва и демонстрации на живо!

Тунис: всички чакат пред вратата да види девствена ли е булката

В Северна Африка и по-конкретно в Тунис все ще се практикуват някои от най-старите традиции по отношение на първата брачна нощ. Например младоженците да показват петното кръв по чаршафите, за да се докаже, че булката е девствена преди брака.

Все още се пази и друга традиция – след консумацията на брака младоженецът да постави запалена свещ на сто, където всички да я видят, с което потвърждава, че булката е девствена. А ако не е? Това предизвиква голямо напрежение сред хората отвън и съсипва първата брачна нощ на младоженците.

Мароко: шаферки гледат как ти отнемат девствеността

Ако една жена се омъжва в Мароко, тя трябва да се увери, че шаферките са ѝ подръка. След сватбената церемония мароканската булка води със себе си цяла тълпа в младоженската стая, където се подготвя за нощта. Задължение на шаферките е да се уверят, че тя е девствена (не питайте как). След това могат да останат като свидетелки как тя губи девствеността си с новия си съпруг.

Представяте ли си да сте младоженец и да се опитвате да осъществите първия си акт с бъдещата си жена пред очите на куп шаферки, вторачени във вас? Почти е сигурно, че няма да е сполучлив.

Етиопия: ще се лее кръв

В Етиопия поставят девствеността на съвсем ново ниво. Уредените бракове са често срещано явление в този източноафрикански регион и там за булката се плаща. И двете неща са нещо нормално в голяма част от Африка. Но на първата брачна нощ в Етиопия е задължително булката да докаже девствеността си. Тя взема своя шал в спалнята и с него трябва да събере кръвта, доказваща, че е била девствена. Отвън я чакат нейната бъдеща свекърва и кумът. Това е достатъчно голям стрес за нея.

Недай, Боже, да не е девствена – тогава съпругът ѝ има право да я набие и дори да я върне, като му бъде възстановена цялата сума, която е дал, за да я купи. Това е голям срам за семейството на булката. Ако всичко е наред след първата брачна нощ, пет дни по-късно нейната свекърва носи изцапания с кръв шал в дома на родителите на булката. Дава им подаръци, за да ги поздрави, че са я опазили „чиста“.

Танзания: „Съгласна ли си да се простиш с девствеността си?“

В Танзания, както и в много други африкански държави и други страни по света, най-ценният актив на булката е девствеността ѝ, факт, на който се набляга най-много по време на брачната нощ. Но това за една булка е много по-страшно, защото никога преди това не е виждала бъдещия си съпруг.

Булката в Танзания се облича, прави ѝ се перфектна прическа и я гласят да е красива като кукла. Докато другите празнуват, тя трябва да стои сама заедно с брачен придружител и да чака. Докато чакат, брачният придружител оправя леглото на младоженците и плаща откуп на булката. След това младоженците са оставени сами, а той я пита дали е съгласна да вземе девствеността ѝ или не. Както и в много други страни от региона, ако има кръв, булката е приветствана и приета в семейството.

Либия: шумно шествие до дома на младоженеца

При мюсюлманите от Либия сватбите може да бъдат доста пищни и с продължителност до пет дни. На четвъртия ден, наречен Dokhla, булката празнува в дома си преди бъдещият ѝ съпруг да пристигне и да я отведе за пръв път в своя дом. Това е първата нощ, която те ще прекарат като съпруг и съпруга. По пътя ги следва шествие от коли с приятели и роднини, които надуват клаксоните и викат в чест на булката.

Шествието преминава в много шеги и закачки, а един добродушен палячо показва какво ще ѝ се случи на булката зад вратата на спалнята. В дома на младоженеца двойката е посрещната от неговото семейство, което рецитира заедно молитви от Корана и звучи музика. На следващия ден, който се нарича Sabahiya, или “сутринта след”, се устройва богата закуска в чест на новата двойка. В този ден вече те могат да отпътуват за медения си месец.

Египет: дефлорирана от акушерката

В Египет, след като всички сватбени тържества са приключили, булката и младоженецът се оттеглят в брачното си ложе, за да консумират брака си. Често се спазва старата традиция родителите и роднините на двамата буквално да чакат пред вратата на спалнята, за да разберат дали булката е била девствена.

При някои все още се спазва обичая в стаята на младоженците да влиза акушерка, която собственоръчно да дефлорира булката. Прави го с бяла кърпичка, която след това показва на всички гости отвън. Майката на булката запява специални песни, с които изразява радостта си, че дъщеря ѝ се е опазила „чиста“. А къде остава романтиката, се пита в случая.

Намибия: младоженците споделят леглото едва на втората нощ

В северозападна Африка, по крайбрежието на Атлантическия океан, в Намибия булката и младоженецът прекарат първата нощ след сватбената церемония отделно един от друг.

В Намибия сватбите се характеризират с това, че всички са поканени, провежда се вечер на къната, коли се добитък за курбан, има много ядене, музика и танци, и отново много, много ядене. В цялата тази суматоха булката и младоженецът са технически съпруг и съпруга, но могат да бъдат заедно едва на втората нощ. Шокиращото в тези традиции е, че бракът не се счита за официален, докато жената не роди второто си дете.

Судан: първо си обръсни главата, тогава ще консумираш брака

При сватбите в Судан в Северна Африка всичко е концентрирано около семейството. При племето нуер първо семейството на младоженеца плаща на семейството на булката в натура – с едър рогат добитък. Бракът при племето нуер се състои от 3 етапа. Първият е годежът, или доставката на едрия рогат добитък. Следва гощавката и първата брачна нощ.

След церемонията връстниците на булката я вземат от селото на младоженеца едва след като главата ѝ е обръсната до нула номер. Чак тогава може да консумира брака си, макар те вече да се считани за съпруг и съпруга. Това се случва, след като семейството на младоженеца е платило в едър рогат добитък. Коли се жертвен вол и те са си обещали един на друг да се оженят, преди да ядат от закланото животно.

Замбия: Съвършенството се придобива с практика

В Замбия добрата практика в леглото е издигната в култ. В нощта преди сватбената церемония булката се води в дома на бъдещия си съпруг. След това се дава урок на булката за всичко, което би трябвало да знае за секса, включително как да достави удоволствие на мъжа. Двамата дори се къпят един друг.

След това, в съответствие с традиционните сватбени обичаи в Замбия, булката и младоженецът се насърчават да приложат наученото на практика, доколкото е възможно, преди сватбата си на следващия ден.

Тази традиция е по-либерална от другите, изброени по-горе. Това е уж последен шанс на жената да се измъкне от брака, ако любовникът й не е в състояние да я задоволи. На другата сутрин всички я разпитват за секса и дали е сигурна, че иска да остане с този мъж.

Източник: The Richest

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>