В градината на Мажорел в Маракеш всички цветове са наситени и са в идеална хармония с основния цвят – синьото.

Колкото и да ни се струва, че зимата никога няма да свърши, пролетта рано или късно ще дойде, а заедно с нея и желанието да гледаме градини и паркове със зелена трева и цветя. Има такива места по света, където на човек му се иска да срещне пролетта.

Градината студио на Мажорел в Маракеш

Градината на Мажорел се намира в Мароко, по-точно Маракеш, на северозапад от Медина, на 30 минути пеша. През годините тя се е превърнала в любима спирка както за местните, които се отбиват тук в почивните дни, за да се заредят с положителна енергия и да се полюбуват на страхотното съчетание на модерен и колониален стил, така и на десетките прииждащи туристи, жадни за опознаване на нови и интересни места, точно като това.

Историята на градината започва през далечната 1920 година, по времето когато колониалната епоха е в разгара си. Именно тогава Мароко е окупиран от Франция. През същата тази година в Маракеш се заселва виден френски художник – Жак Мажорел. Той купува градината с идеалната цел да и вдъхне нов живот. И успява.

Той построява басейн, навсякъде слага кокосови палми, дъхави бугенвилии, бананови дървета, като по този начин създава един малък оазис на спокойствието сред тежката мараня на пустинята. Всичко това се допълва от основния цвят, който контрастира в градината и придава тежест на цялостната обстановка –кобалтово синьо.

Днес Жак Мажорел е позабравен от историята. Но градината, точно обратното. Дори и след толкова много години. И това е благодарение на едно голямо име в света на висшата мода Ив сен Лоран. Именно на именития дизайнер дължим това прекрасно малко късче от рая. Той поема стопанисването на градината през 1980 г, обогатява я, не позволява да затъне в забвение.

По-късно в градината е построен и малък музей посветен на ислямското изкуство. Градината постоянно се обогатява. Тя дава дом на множество ценни представители на флората по света. Цветовете са ярки и наситени, изпълнени с живот.

Ботаническата градина на Мажорел по ловък начин показва адаптивността на растенията от всички континенти на планетата. Посещението става чрез символична входна такса. Градината работи от рано сутрин, затваря по обяд, когато обедното слънце не прощава никому, за да отвори врати привечер, когато цветната палитра  се разгръща в пълния си блясък.

В градината има малко кафене, където може да поседнете, докато отпивате от ароматното мароканско кафе. Кактуси в причудливи форми си съжителстват с огромни палмови дървета, чиито корони гледат високо към слънцето. Тук всички цветове са наситени и са в идеална хармония с основния цвят – синьото. Син е музеят вътре в градината.

 

Виж още:

Пролетни маршрути: близо до Космоса

Пролетни маршрути: “одата на радостта”

Пролетни маршрути: в рая Нонг Нуч

Пролетни маршрути: градините Бутчард

Градината на чудесата в Дубай

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>