Розариум и всякакви градини – френска, европейска, палмова, карибска, кактусова, керамична, плуваща – са част от чудесата в този райски кът на Тайланд.

Колкото и да ни се струва, че зимата никога няма да свърши, пролетта рано или късно ще дойде, а заедно с нея и желанието да гледаме градини и паркове със зелена трева и цветя. Има такива места по света, където на човек му се иска да срещне пролетта.

Райската тропическа ботаническа градина Нонг Нуч

Нонг Нуч (Nong Nooch) се намира в провинция Чонбури, в близост до град Патая. Открит през 1980 година, паркът се смята за едно от най-красивите места в Тайланд, с безброй цветя и растения, сред които най-голямото разнообразие от орхидеи в страната.

Паркът е основан още през 1954 година, когато собствениците мистър Писит и мисис Нонг Нуч купили голям парцел, на който да отглеждат плодове и зеленчуци. Заради чудесния климат и почвата, всичко растяло прекрасно и скоро мисис Нонг Нуч започнала да засажда орхидеи и декоративни растения, а все повече туристи чували за нейната градина и идвали да я разгледат.

Така през 1980 година паркът станал туристически обект. Градината е център на ботаническата наука и изкуство в Тайланд, с уникални представители на местната и световната флора.

Огромният по площ градински парк е разделен на отделни цветни сектори: розариум, италианска градина, френска градина, европейска градина, керамична градина, Стоунхендж градина (точно копие на мегалитното светилище в Солсбъри, Великобритания), палмова градина, карибски парк, цикаден (насекомен) център – тук са и мравките, които са запазен знак на Нонг Нуч, кактусова градина, плуваща градина, кипарисова градина, бонсай градина, градина с орхидеи, смесена градина и пр.

Туристическо вагонче-електрокар разкарва туристите аз огромната площ от градини, езера с едри и дребни риби, зала за шоу с размерите на софийската “Арена”, алеи, тематични ресторантчета и кафенета, гараж за слонове, депо за слонове, депо за тигри, депо за папагали, ВИП хотел с уникален арт басейн с олимпийски размери, търговски център, поддържащи структури към градините, гори от палми, гори от бонсай, цветни площи, кактуси и какво ли още не.

В комплекса има и специална арт работилница за собствено производство на статуи на различните видове животни, които са ситуирани из целия комплекс, тематично организирани и видово сепарирани.

Около 3000 работници се трудят за това чудо. Те ползват безплатно къщи, детска градина, училище за децата и професионално училище за възрастни, медицински пункт, социални сгради.

Към ботаническата тропическа градината се организира, разработва и постоянно се подобрява елегантен ваканционен и развлекателен комплекс, който е уникален със своята структура. Всичко е измислено умно, направено естетически, красиво, с преплитаща се перспектива между растения, животни, природни дадености и развлекателни центове.

Източник: Highviewart.com

Виж още:

Пролетни маршрути: близо до Космоса

Пролетни маршрути: “одата на радостта”

Пролетни маршрути: градините Бутчард

Градината на чудесата в Дубай

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>