От днес в най-красивата градина с лалета в Холандия – Кукенхоф започват Дните на отворените врати. Те ще продължат до 21 май.

Колкото и да ни се струва, че зимата никога няма да свърши, пролетта рано или късно ще дойде, а заедно с нея и желанието да гледаме градини и паркове със зелена трева и цветя. Има такива места по света, където на човек му се иска да срещне пролетта.

Кукенхоф – най-красивата градина с лалета в Холандия

От днес, 23 март в най-голямата в света градина с лалета – Кукенхоф в Холандия започват Дните на отворените врати. Те ще продължат до 21 май. Всяка година този своеобразен фестивал на лалетата преминава по определена тема. Тази година темата е „Холандски дизайн“.

Ландшафните дизайнери на Кукенхоф са почерпили вдъхновение от известни холандски художници и дизайнери като Мондриан и Ритвелд. Нидерландските дизайнери и днес са високо оценени по целия свят за своите авангардни идеи в индустрията, модния и графичен дизайн, архитектурата и дизайна на и мебели.

Кукенхоф – или Кухненската градина, както се превежда от холандски, е най-доброто място, на което може да видите всевъзможни видове лалета в Холандия.

Градините Кукенхоф носят името си от своето далечно минало, когато районът все още бил диво място за лов, а край имението на местна благородна дама били засадени подправки за приготвянето на улова.

Основан през 1949 година, паркът отначало бил просто място, където производителите на лалета се срещали, за да разменят разсад. Постепенно паркът заемал все по-голяма площ и станал световно известен – там се отглеждат стотици видове цветя, сред тях безброй лалета. През април има пазар, от който всеки може да си купи семена и луковици или просто готови букети. Паркът е отворен за посещения само два месеца в годината – тази година, както вече беше споменато, от 23 март до 21 май.

Първата изложба на цветя е организирана на откриването на градината през 1949 г. от кмета на близкия град Лисе и производители на луковици за лалета.

Всяка пролет в Кукенхоф пристигат стотици хиляди посетители от цял свят, за да си подарят най-красивата разходка сред цветя.

Всяка година градинарите на Кукенхоф засаждат над 7 милиона луковици на фрезии, зюмбюли, нарциси, лилии, орхидеи и разбира се, море от лалета. Всички луковици се засаждат на ръка.

Освен че имат на разположение километри алеи, езерца, мелница, посетителите могат да се включат в работилници за изработка на украшения от цветя, могат да се запишат на курс по цветарство, да карат колело, да си направят пикник…

По време на Дните на отворените врати в замъка не може да се нощува, но туристите отсядат в близкия град Лисе.

 

Виж още:

Пролетни маршрути: близо до Космоса

Пролетни маршрути: “одата на радостта”

Пролетни маршрути: в рая Нонг Нуч

Пролетни маршрути: градините Бутчарт

Пролетни маршрути: синьо вълшебство

Градината на чудесата в Дубай

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>