Как Присила Чан – Зукърбърг промени Facebook като инициатор на социални и образователни проекти за деца от бедни семейства.

Наричат Присила Чан „принцесата на Силициевата долина“, но животът й е повече от скромен. Сн. Priscilla Chan/Facebook.

Наричат Присила Чан „принцесата на Силициевата долина“, но животът й е повече от скромен. Сн. Priscilla Chan/Facebook.

На 4 май в 21.30 ч. българско време в 45-минутен стриймлайн във Фейсбук Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан, заедно с Джим Шелдън, заместник-секретар на Американския департамент за образование, обсъждаха какви са големите проблеми пред американското средно образование в момента в САЩ и как могат да се решат.

На 4 май Марк Зукърбърг, съпругата му Присила и Джим Шелдън от Американския департамент за образование, в стриймлайн обсъдиха проблемите пред американското средно образование, с които ще се занимава благотворителният фонд Chan Zuckerberg Initiative. Сн. Mark Zukerberg/Facebook.

На 4 май Марк Зукърбърг, съпругата му Присила и Джим Шелдън от Американския департамент за образование, в стриймлайн обсъдиха проблемите пред американското средно образование, с които ще се занимава благотворителният фонд Chan Zuckerberg Initiative. Сн. Mark Zukerberg/Facebook.

Основателят на Facebook и съпругата му Присила отново припомниха обещанието си от 2 декември миналата година. В съвместното им писмо по повод на раждането на дъщеря им Макс, Марк и Присила обещават да насочат 99% от акциите си във Facebook, или $45 млрд, за подобряването на света. Тези пари ще бъдат предадени в специалния благотворителен фонд Chan Zuckerberg Initiative. Той ще се занимава с проблемите на развитието на човешкия потенциал и с поощряването на равенството в света, на по-широк достъп до медицински услуги, информация и икономически инструменти.

„Макс, ние те обичаме и чувстваме огромната отговорност да направим този свят по-добър за теб и за другите деца. Ние се надяваме, че животът ти ще бъде изпълнен със същата любов, надежда и радост, с които ти ни даряваш. Нямаме търпение да видим какво ново ще внесеш ти самата в този свят“ – така завършваше писмото на семейство Зукърбърг до новородената Макс.

Макар да наричат Присила „принцесата на Силициевата долина“, животът й по нищо не напомня този на съпруга на един от най-богатите хора в света.

Случка от живота й: Присила Чан и бъдещата й зълва Ранди Зукърбърг (сестрата на Марк) се разхождат по магазините, и гаджето на един от най-богатите хора на планетата се заглежда по обувки за $600. „Купи ги, та ти имаш пари, – настоява Ранди. „Това не са мои пари“ – поправя я Присила и оставя обувките на мястото им. Тази история разказва в. The New York Times през 2012 г., когато Марк Зукърбърг се жени за университетската си приятелка след 9-годишно приятелство.

„Присила Чан е тихата, но мощна сила, която бди над своя съпруг като орлица“, казват за тях познати двойки. С включването на Присила във Фейсбук се появява опцията всеки желаещ да бъде кръводарител да се регистрира като донор и да научи адреса на най-близката болница, където може да даде кръв. Под нейно влияние семейството на Зукърбърг всяка година отделя милиони долари за благотворителност.

Коя е дамата, която оказва толкова силно влияние върху най-голямата социална мрежа в света?

Харвард

„Ей, Присила, искаш ли да получиш работа във Facebook?“ — пита Марк приятелката си, която минава край него през 2005 г. на път за лекции. „Бих искала да работя във Facebook“, — отговаря девойката и му предлага в отговор дъвчащ бонбон Twizzler. Тази случка от живота на студентите Чан и Зукърбърг е описана във в. The Harvard Crimson от 1 ноември 2005 г. „В този ден, – съобщава изданието, – Зукърбърг заявява, че напуска Харвардския университет завинаги, за да се занимава с развитието на сайта facebook.com“.

В крайна сметка Присила не работи във Facebook и един ден, но тя по всякакъв начин поддържа Зукърбърг. Официално социалната мрежа е пусната на 4 февруари 2004 г., а още на следващия ден – 5 февруари, Присила Чан си прави акаунт в нея. Тя е до Марк, когато той отказва няколко предложения за купуването на Facebook, в това число и офертата на Yahoo! През 2006 г., когато тя е „онова голямо нещо преди фейсбук“, Yahoo! предлага на Зукърбърг $1 млрд.

„Това беше един от най-сложните периоди в живота на Марк. Много дълго обсъждахме тази сделка. Ние винаги сме се стараели максимално да се придържаме към нашите цели и убеждения и това, което ни харесва в живота – а на нас ни харесват обикновени, прости неща“, спомня си Присила.

Двамата се запознават на опашката за тоалетната на бала на еврейското студентско братство Alpha Epsilon Pi през 2003 г.. „Той изглеждаше като момче, един такъв отнесен, сякаш не от този свят. Държеше чаша с бира с надпис #include < beer.h > — това е на програмния език C++, студентски хумор, компютърно-научна закачка, така да се каже. Аз самата малко се занимавах с програмиране, и двамата хубаво се посмяхме над шегата. Мисля, че той оцени това, че съм го разбрала“, спомня си Присила.

За разлика от бъдещия си съпруг Присила все пак завършва Харвард през 2007 г. по специалността биология. След бала работи известно време като учителка по естествознание в средно училище в град Сан Хосе, Калифорния. Работата си тя описва в един фейсбук пост така: „Опитвам се да обясня на децата как е устроен светът“. През 2009 г. Присила зарязва преподаването и се записва в медицинския факултет на Калифорнийския университет със специалност педиатрия. Тогава се премества в градчето Пало Алто, където вече живее Марк Зукърбърг, и където е кампусът на Facebook. Тъй като приятелят й е постоянно зает, Присила решава да въведе някои правила: основателят на Facebook трябва да й отделя всяка седмица не по-малко от 100 минути и да излизат един път на среща.

Двамата заживяват заедно през септември 2010 г., а през март 2011 г. тя сменя статуса си във фейсбук на „обвързана“ и си взема легендарното куче Бийст (от англ. “звяр”), от породата пули, или унгарско овчарско куче. Дългата му подобна на китеник козина има специално покритие, непропускащо вода. Между другото, едва ли някого ще учуди фактът, че Бийст вече си има собствена фейсбук страница, както и  2 милиона почитатели, което го извежда сред най-популярните личности в социалната мрежа.

Присила с един от най-популярните „ползватели“ на акаунт във фейсбук – Бийст. Сн. Priscilla Chan/Facebook.

Присила с един от най-популярните „ползватели“ на акаунт във фейсбук – Бийст. Сн. Priscilla Chan/Facebook.

Сватбата на 28-годишния Марк и 27-годишната Присила е през 2012 г., на следващия ден след като акциите на Facebook започват да се продават на борсата. Брачната церемония е в задния двор на дома на тяхна приятелска двойка. Гостите не са предупредени за главния повод на партито – всички мислят, че е в чест на Присила и завършването й на медицинския колеж.

Здравеопазване

През май 2005 г. Марк Зукърбърг обявява за новата опция, която се появява в социалната мрежа — американските и британските ползватели получават възможността да посочват в профилите си, че след смъртта им техните органи може да се използват за трансплантация.

Решението за това Facebook да промени начина за снабдяване с донорски органи предприемачът Зукърбърг взема по две причини: от една страна го вдъхновява историята на Стив Джобс, чийто живот е удължен с присаждането на черен дроб, а от друга – съвместните вечери с Присила. „Тя учи в медицинско училище и иска да стане педиатър, затова на вечерите си най-често говорим за Фейсбук и децата, които вижда на работа“, разказва Зукърбърг в интервю за тв канала ABC. Присила споделя с него историите на малките си пациенти, които гаснат в очакване на необходимите им органи, и които така и не дочакват трансплантация. „Има и истории с щастлив край и те са невероятни!“, възкликва Марк.

Освен това двойката редовно жертва пари за подобряване на живота на своите съграждани. През 2014 г. семейство Зукърбърг дарява $25 млн на фонда „Център за контрол на заболяванията“ (CDC) за борба с Ебола, а през 2015 г. — $75 млн за строителството на ново реанимационно отделение и травматологичен център в болницата в Сан Франциско, където Присила работи като лекар. В знак на благодарност клиниката сега носи името „Марк и Присила Зукърбърг“.

Образование

„Израсла съм в семейството на имигранти, които напускат родината си на лодка. През цялото ми детство майка ми работеше на две места. Баба ми и дядо ми не говорят английски, затова правех всичко, за да им помогна да се ориентират в новата страна“, разказва Присила. Споделя, че тя и сестрите й са първите в семейство Чан, които имат шанса да постъпят в колеж.

В училище Присила е сред най-добрите ученици и даже на нея възлагат прощалната реч при завършването пред випуска. „В такива условия, с родители, които не са имали възможност да завършат висше образование, ти си нямаш и понятие какъв ти е потенциалът, докато някой не ти каже, че можеш. Моите учители ми подариха възможността да постъпя в колеж и да стана лекар“ – така съпругата на основателя на Facebook обосновава личната си заинтересованост да подкрепя образователни инициативи.

Зукърбърг и Чан даряват $120 млн за развитието на образованието в училищата в района на залива Сан Франциско. За решението си Марк казва: „Областта около залива Сан Франциско е едно от най-процъфтяващите места в света, но въпреки това има много училища, на които не достигат ресурси. Най-трудно е на семействата с ниски доходи и на етническите малцинства – те често напускат училище и по-рядко постъпват в колеж. Подобряването на образованието в страната и в нашия град е нещо, което наистина вълнува мен и Присила.“ Отделените пари в течение на 5 години трябва да бъдат похарчени за обзавеждане на класните стаи, за подготовка на учителите и за подкрепа на учениците от семейства с ниски доходи.

Марк Зукърбърг започва да инвестира в образованието още преди женитбата си с Присила. През 2010 г. той създава фонда Startup: Education с капитал от $100 млн, средствата от който да отиват за развитието на училищата. През 2012 г. основателят на Facebook отдава 18 млн акции от компанията си, оценени тогава на $500 млн, на благотворителния фонд Silicon Valley Community Foundation. Същата година Зукърбърг и Чан са на второ място в рейтинга на най-щедрите благотворители според изданието The Chronicle of Philanthropy. През 2015 г. те отделят $23 млн на неправителствената огранизация EducationSuperHighway, която се занимава с прекарването на високоскоростен интернет в държавните училища.

Семейство

През юли 2015 г. Зукърбърг обяви, че двамата с Присила очакват дете. Заедно с радостната новина той сподели, че преди това три пъти бременността на Присила завършва със спонтанни аборти и допълва: „Вие сте изпълнени с надежди, когато разбирате, че ще имате дете. Вие започвате да си представяте  какво ще бъде то, и да мечтаете за неговото бъдеще. Започвате да кроите планове – а после всичко се разрушава“. Зукърбърг призовава хората да обсъждат проблемите със спонтанните аборти и изразява надеждата, че тяхната история ще помогне на други хора.

През юли 2015 г. Марк Зукърбърг обяви, че двамата с Присила очакват дете и призова хората открито да обсъждат проблемите със спонтанните аборти. Сн. Mark Zukerberg/Facebook.

През юли 2015 г. Марк Зукърбърг обяви, че двамата с Присила очакват дете и призова хората открито да обсъждат проблемите със спонтанните аборти. Сн. Mark Zukerberg/Facebook.

„Той е невероятно чувствителен, той наистина мисли за това как да помогне на нуждаещите се и иска да направи деня им по-хубав… Такъв виждам Марк и такъв бих искала да го виждат и другите“, казва Присила.

Източник: Клуб Z

Виж още:

Образователната реформа на Лорийн Джобс

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>