Музикалната продуцентка шокира Италия, като извади от тежка депресия и изкара на сцената на “Санремо” един чернокож талант.

Боряна Антимова

На миналогодишното издание на фестивала „Санремо“ през февруари 2018 г. един певец с уникален глас обира овациите на публиката. Музикалният свят на Италия е шокиран: кой и как, с какви връзки и протекции е успял да изкара на сцената на „Санремо“, „светая светих“ на белкантото един… чернокож?

А талантливият италианец от бразилски произход Леонардо Монтейро се класира четвърти сред младите участници, но много по-важно е, че след години на дискриминация и унижения това отваря пред него нови хоризонти.

С Леонардо на червения килим на “Санремо“.

Като ангел, слязъл от небето, една българка се явява в живота му в най-тежкия момент, измъква го от дупката и преобръща живота му. Името й е Дариана Куманова и е най-младият преподавател в академия „Санремо“ и един от най-авторитетните музикални педагози и продуценти по поп и джаз в Италия.

Днес Леонардо вече е с първи самостоятелен албум „Il mio tempo“, чиято премиера беше на 20 ноември 2018 г. Албум, инспириран, подготвен и издаден от българката. В спомените си артистът разделя живота си на две: преди и след Дариана.

„Каквото и да кажа за нея, все ще е дребно и незначително – сподели той. – Запознахме се преди кастингите за „Санремо” и между нас се зароди приятелство. Обедини ни страстта към музиката. Тя е неповторима във всичко, което прави, и от самото начало ме покори. Музикант до мозъка на костите си с изключителна индивидуалност и любов към живота“.

Корицата на първия албум на Леонардо „Il mio tempo“, продуциран от Дариана.

Преди Дариана да върне на Леонардо любовта към живота, той минава през кошмарно детство и юношество. Роден е в Рим, баща му и майка му са бразилци, балетисти и гастролират из Италия с бразилските си танци. Майка му има 4 деца. Леонардо има по-голяма полусестра, омъжена за швейцарец, брат близнак и по-малка полусестра от третия брак на майка си с италианец.

Двамата близнаци са абсолютно копие един на друг. Тъй като майката е много бедна, ги изпраща на отглеждане в една общност, като ги взема само през уикендите. В общността двете мулатчета са жестоко малтретирани заради цвета на кожата си. Тъй като и двамата танцуват прекрасно, се явяват на един конкурс за училището към знаменитата „Ла Скала“ в Милано.

Звукозаписната компания на Дариана става втори дом за Леонардо.

Приемат ги и те, едва 9-годишни, успяват да се измъкнат от тази общност, където търпят много унижения, и започват да учат в училището към „Ла Скала“. Там обаче са изправени пред нови изпитания. Училището е от 8 сутринта до 8 вечерта – безкрайни репетиции. В 8 вечерта един автобус ги кара в едно вечерно училище на 9-10-годишни деца, където учат до 12 през нощта по всички общообразователни предмети. А на другия ден в 8 часа отново са на репетиции с балета.

Малкият Леонардо е играл на сцената на „Ла Скала“ в балета „Лешникотрошачката“ в ролята на барабанчика. От този период си спомня ужаса при едно представление. Когато го избират в „Лешникотрошачката“, неговите „колеги“ – 10-12-годишни деца – разрязват сценичния му костюм. Той тръгва да се облича малко преди да излезе на сцената и с ужас вижда, че дрехите са разрязани.

Отива при шивачката и казва: „Някой ми е разрязал костюма, как ще танцувам на сцената на „Ла Скала“ в този вид?“, а тя: „Не ме интересува, оправяй се“. Когато излиза на сцената, импровизира, като в движение променя танца си, за да прикрие разрязаното. Като излиза, хореографът казва: „Не ме интересува, че костюмът ти не е бил в ред, да си се оправил преди това!“.

На 17 години Леонардо завършва курса в „Ла Скала“ и решава, че не може повече, приключва с този балет.  Явява се в тв формата „Амичи“ като балетист и стига до полуфиналите. После заминава за Ню Йорк с надеждата, че там никой няма да го унижава заради цвета на кожата му. Три години работи като балетист в различни трупи. Но тъй като от малък обича да пее, се включва в една църковна общност за госпъл, дори става солист на един такъв хор в Ню Йорк.

Но родната Италия му липсва и се прибира обратно. Започва да преподава музика в едно училище, сформира и госпъл хор, който дирижира. Пее и в един много известен госпъл хор в Милано. Започва да се явява на различни конкурси. Три пъти седмично пее в „Армани кафе“ в легендарната сграда на модната къща в Милано.

Чудото идва в живота му през 2017 г. Майката на една ученичка на Дариана пее в госпъл хора, чува го и казва на Дариана. Като преподавател в академия „Санремо“ българката отговаря за селекцията на гласове за фестивала на област Ломбардия, където е и Милано. „Тази дама ми повтаряше: „Чуй го, много е добър!“ и ми го доведе. Като запя, направо останах с отворена уста“, вълнува се Дариана.

Дариана и Леонардо обичат да пеят заедно в дует в престижни милански клубове.

Тя става негов най-близък приятел и изповедник. Веднага го поема и като менажер и музикален продуцент. „Той нямаше нужда от мен като вокален педагог, защото беше със съвършен, завършен глас. Имаше нужда от приятелство, подкрепа и вдъхновение. И да му се посочи правилния път към музиката, която би му донесла успех“, казва продуцентката.

„Леонардо беше се отказал категорично от всичко – разказва Дариана. – Беше в много тежка депресия и не искаше нито да пее, нито да прави каквото и да било друго. Започна да идва често в студиото ми, срещахме се и навън, говорехме. Трябваше ми месец, за да го стабилизирам и да го навия да се яви на „Санремо“. Беше минал през толкова много разочарования и толкова много хора го бяха излъгали, че днес му е много трудно да повярва на когото и да било и, че нещо хубаво може да му се случи. Но той видя как работя по 12 часа всеки ден и ми каза: „Това е последното нещо, което ще пробвам. Ако не стане, край“, разказва Дариана. А тя се амбицира: „Не, аз този човек ще го извадя от дупката!“.

„Когато Леонардо се яви за пръв път пред комисията за „Санремо“, колегите, като разбраха, че е мое откритие, казаха: „До момента сме прослушали поне 600 човека, но това е единственият fuoriclasse, или „извън всякакви класации“. За сравнение, за във футбола например за италианците fuoriclasse е Марадона“, разказва дамата.

На сцената на „Санремо“ Леонардо е спокоен, защото оркестърът е дирижиран от Дариана.

Песните, които пише преди, са ужасно депресивни, но под влияние на Дариана започва да създава и други неща, дори и типично италиански мелодии.

„Не ни е било лесно и на двамата. Няколко пъти ми затварят вратата за него само заради цвета на кожата му! Много било трудно, средният италианец не можел да се идентифицира с него. А къде да отиде този човек, за да бъде идентифициран, като си е италианец, роден и живял тук?!“, споделя с въздишка Дариана. И въпреки всичко първият сингъл на Леонардо, на който Дариана е автор и на текста, е в топ 5 в радиокласацията на Италия. А тя продължава да му дава криле да твори и да се развива.

„Никой, никой не вярваше, че една българка ще изведе един чернокож на „Санремо“! „Ла булгара е бразилиано“, ха-ха… Всички бяха като ударени от гръм, чудеха се „как успя“, „кой й помогна“, коментира дамата.

Дариана често разказва на Леонардо за България и той очаква с нетърпение да посети родината й. Много се гордее с приятелството си с българката и има защо. На първото си излизане на сцената на „Санремо“ е спокоен, защото фестивалният оркестър се дирижира от неговата Дариана.

Тя е четвъртата жена диригент в 68-годишната история на легендарния фестивал. В Милано и цяла Италия „ла булгара” е известна като певица, цигулар, композитор, актриса, вокален педагог и диригент. Завършила е музикалното училище в София с цигулка и естрадно пеене в консерваторията. Свири и на пиано, а от няколко месеца взема уроци и на контрабас.

През май 2018 г. Дариана Куманова беше избрана за „Най-успешна жена на годината” в категория „Музика и изкуство” от Fidapa – федерация, откриваща и насърчаваща изключителни жени в Италия. Миналата година за пръв път българка получи „Златен лъв на Венеция“ – също Дариана Куманова.

Дариана като гост на RAI 1.

Да обучаваш млади таланти в родината на белкантото е много смело начинание, но италианците ценят „Дариана, ла булгара”. Нейни ученици вече са звезди и печелят „Сан Ремо”, „Гласът на Италия”, „Х фактор”. Носител е на „Златна клапа” на италианските журналисти и музикални критици на „италианските оскари” – „Давид на Донатело”.

С Андреа Бочели.
Върви избор на нови гласове за „Санремо“.

Миналата година тя откри свое студио в центъра на Милано, с професионално училище за певци и звукозаписно студио. Заедно с двама талантливи италиански музикални продуценти основа звукозаписната компания „20 Records“ за продуциране на поп музика.

Основател е и президент на нов фестивал за млади таланти – Art Music Festival. А тримата й победители участват в нова телевизионна програма All Together Now по Canale 5, с водеща Мишел Хунцигер, бившата жена на Ерос Рамацоти. В звукозаписната компания вече са готови с по 3 техни видеоклипа. „Амбицията ми е поне един прекрасен български глас да изстрелям в орбитата на италианската и световна музика“, казва Дариана.

Със съпруга й Росен Илиев са израснали заедно. Днес той е повече в София, където е бизнесът му, а тя – повече в Милано, но двамата често пътуват – той за Милано, тя за София. Имат двама сина – Теодор на 28 и Александър на 11 години.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>