Топ 10 на най-оригиналните и атрактивни книжарници в света.

marshruti-bibliofili111

Пазителката на съкровищата в книжарница Atlantis Books, Санторини, Гърция.

През 2015 г. BBC нарежда книжарница Acqua Alta във Венеция сред топ 10 на най-интересните книжарници в света. Тя е дом на над 10 хиляди книги, но днес не намира място в списъка с 10-те най-великолепни книжарници в света на National Geographic. В своето ново издание – „Destinations of a Lifetime“, списанието избра Atlantis Books в Санторини за номер 1 в топ 10 на домове на книгата по света.

Книжарница Acqua Alta във Венеция.

Книжарница Acqua Alta във Венеция.

Със сигурност е много трудно да се подберат „най” книжарниците по света, сред милиардите такива. Още повече, че днес книжарница не е малко магазинче с рафтове, в което се продават книги, а място за среща с приятели и нова книга, място за уединение, за представяне на нова книга, за писателски уъркшоп и дори място за бизнес среща. Класацията на National Geographic за 10-те най-великолепни книжарници в света.

10. Cook & Book, Брюксел, Белгия

marshruti-bibliofili10

Както подсказва и името, това е повече от книжарницата. Тук можеш сам да избереш в каква атмосфера да се потопиш.

9. Librairie Avant-Garde, Нанкин, Китай

marshruti-bibliofili9

Книжарница „Авангард“ в Нанкин е построена в бивш правителствен подземен паркинг, използван някога и като бомбоубежище.

8. Gertrude & Alice, Сидни, Австралия

marshruti-bibliofili8

Gertrude & Alice отваря врати през 1998 г., когато две приятелки решават заедно да се впуснат в книжарския бизнес. Днес Gertrude & Alice е уютно местенце, където можеш да избереш книга и да пиеш кафе с приятели.

7. Shakespeare and Company, Париж, Франция

marshruti-bibliofili7

Shakespeare & Co е отворена през 1951 г. Тя се намира покрай Сена, близо до катедралата „Нотр Дам”, в известния латински квартал. Първото ѝ име е Le Mistral, но е прекръстена през 1964 г. Специализира в литература на английски език.  Функционира и като библиотека. Shakespeare & Co е известна и от филмите „Преди залез” от Ричард Линклейтър и „Полунощ в Париж” от Уди Алън.

6. Prairie Lights, Айова, САЩ

marshruti-bibliofili6

Prairie Lights стартира дейността си като малка спретната книжарница през 1978 г. Днес Prairie Lights е обляна от литературния живот, място на популярния писателски уъркшоп Айова.

5. Powell’s City of Book, Портланд, САЩ

marshruti-bibliofili5

От скромна витрина в северозападен Портланд през 1971 г., днес Powell’s City of Book се е превърнала една от най-големите вериги книжарници в света.

4. El Ateneo Буенос Айрес, Аржентина

marshruti-bibliofili4

Сградата, в която днес се намира книжарница El Ateneo Grand Splendid е проектирана от архитектите Перо и Торес и отваря врати през 1919 година като театър. Функционира като книжарница от 2000-та година, а архитектурата е изцяло запазена. Таванът е изрисуван със стенописи на италианския художник Назарено Орланди.

3. Munro’s Books, Виктория, Канада

marshruti-bibliofili3

Книжарница Munro’s Books във Виктория отваря врати през 1963 г., когато носителката на Нобелова награда, писателката Алис Мънро, се установява да живее там със семейството си.

2. Cafebrería el Péndulo, Мексико Сити, Мексико

marshruti-bibliofili2

За читателите, които обичат зелените пространства и кафенета, Cafebreria El Pendulo в Мексико сити е точното място.

1. Atlantis Books, Санторини, Гърция

marshruti-bibliofili1

По време на екскурзия до Санторини и повлияни от местното вино, двама приятели на шега си подмятат да направят книжарница. След няколко години съвсем насериозно я основават заедно с други млади любители на книгата от Америка и Стария континент.

Персоналът пътува много и доставя книги от целия свят. Имат хубав сайт и се ангажират с интересни събития, които наричат странно. Например: “Книжно магаре” или “Поезия по залез”. При първото доставят книги на местните училища, а при второто – четат стихове на терасата.

Виж още:

В рая на библиофилите

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>