Споко, момчета, няма начин да няма начин. Борбата за чисти уханни подмишници е епична, но не и невъзможна.

Италианският актьор красавец Раул Бова (известен у нас от сериала „Октопод“) смело позира с цялата „растителност“ по торса си.

Италианският актьор красавец Раул Бова (известен у нас от сериала „Октопод“) смело позира с цялата „растителност“ по торса си.

Кой не се е чувствал неловко в летните жеги в претъпкан автобус при всяко вдигане на ръката… Или в препълнения асансьор, когато до теб стои красавица… Изобщо, подмишниците създават допълнителен дискомфорт и е факт, че от него страдат и двата пола. И макар да сме чели, чували и гледали по филмите колко сексапилно е обляното в пот мъжко тяло, това със сигурност не се отнася за една зона от него – подмишниците. Спокойно, има начини да се преборите с резкия и неприятен мирис.

Правило 1: душ или почистване на зоната

Хиперхидрозата (повишеното отделяне на пот) е нормален физиологичен процес, един от основните за терморегулация на организма: изпарявайки се чрез кожата, влагата охлажда тялото и го предпазва от топлинни удари. Регулира се дейността на потните жлези на вегетативната нервна система – в отговор на покачването на температурата нервните клетки дават импулс на жлезите, а те чрез съкращение отделят пот.

Ако подобни неприятности ви се случват рядко и причините за тях са очевидни (например, дошъл е данъчният на проверка във фирмата ви, или сте на труден изпит), няма причини за безпокойство. Но когато влагата се появява без причина и постоянно, трябва да потърсим лекарски съвет. Дискомфортът от хиперхидрозата може да повлече значителни психологични проблеми: невроза, депресия, та дори и социална изолация.

От хиперхидроза страдат и двата пола, но при някои миризмата е особено силна и неприятна. Причинява се от веществата, които влизат в състава на потта, и започват интензивно да се разлагат под действието на бактериите по кожата. Затова първо правило в жегите е бактериите да се „гонят“ често – с душ, или ако през деня е невъзможно, подмишниците да се обтриват с мокри, а след това със сухи кърпички.

2-potni_podmishnici

Правило 2: избор на точния дезодорант

Съвременните дезодоранти от типа antiperspirant (против изпотяване) съдържат всички необходими ферменти, предотвратяващи активното разлагане на бактериите в потта за по-дълъг период от време – от няколко часа до 2 денонощия.

Спрейовете създават тънък защитен филм върху кожата, който ограничава бактериите и влияе добре на киселинно-алкалния баланс на кожата. Избирайте утвърдени марки, ментетата може да задръстят порите на кожата и да й попречат да диша.

Недостатък: повечето мъжки спрейове съдържат спирт, който силно изсушава кожата. Затова четете състава на опаковката. Качествени са спрейовете, съдържащи аланит, масло от авокадо, екстракт от лишей. Те успокояват кожата и предпазват от неприятен мирис в продължение на 2 денонощия.

Много по-удобни са ролоните, които са и по-икономични, по-компактни и може да си ги носите в джоба или чантичката. За разлика от някои сухи спрейове, те не оставят бяло петно върху кожата и по-тъмните блузи. Минус: течността от ролона трябва да се нанася само върху суха и идеално чиста кожа, а по време на работа през деня това е трудно постижимо.

Колкото и странно да ви се струва, най-ефективни са твърдите дезодоранти. Микроскопичните кристали в тях покриват нежно кожата, без да я цапат или раздразняват, защото не съдържат спирт, химични и парфюмерийни добавки. Принципът им на действие е на основата на амониево-алуминиева стипца, която е безвредна за мъжката кожа. Освен това също са в малки компактни опаковки, удобни за носене.

Внимание! Противопотните дезодоранти нямат нищо общо с парфюмните. Те съдържат голямо количество спирт и аромати, които са доста мимолетни, изпаряват се бързо и не „работят“ за потискане на неприятния мирис на пот.

Правило 3: мирисът на бръснатите подмишници е по-привлекателен за жените

Изследване на чешки учени, публикувано в онлайн списанието Behavioral Ecology and Sociobiology, показва, че бръсненето на мъжките подмишници е за предпочитане не само по естетични съображения. Оказва се, че чистите от косми подмишници не само изглеждат по-добре, но и издават по-привлекателна миризма за нежния пол.

За изследването учените разделят мъжете участници на две групи. Едните редовно бръснат подмишниците си, а другите не. После жени „тестват“ миризмите върху мъжките подмишници със задачата да оценят кои са по-привлекателни. Познайте коя група печели? Разбира се, на мъжете с бръснати подмишници.

Така изследването на чешките учени развенчава мита за това, че окосмяването на подмишниците е важно, за да запази специфичния мирис на мъжкото тяло и да привлича противоположния пол.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>