Четирима печени морски вълци и един режисьор тръгват на мисия “България около света”.

Екипажът на мисия “България около света” в пълен състав (по часовниковата стрелка): Гаврил Гюров – Гицата, Марио Марков, Симеон Петков – Джим, Николай (Коко) Джамбазов и Павел Дойчев.

Екипажът на мисия “България около света” в пълен състав (по часовниковата стрелка): Гаврил Гюров – Гицата, Марио Марков, Симеон Петков – Джим, Николай (Коко) Джамбазов и Павел Дойчев.

Боряна Антимова

“Пет сърдити старчета се гмурват в леговището на времето” – така самоиронично наричат своята експедиция около света четирима капитани и един “юнга” режисьор. Общата възраст на екипажа е 350 години, което не е пречка за авантюрата, категорични са приключенците. Когато човек е мотивиран да прави нещо, му идва страхотна енергия, смятат те.

Не го правим за пари или слава, а за да се срещнем със сънародниците си по света, – бърза да уточни ръководителят на експедицията Павел Дойчев. – По данни на БАН на нашата планета живеят над 15 милиона българи – емигранти от различни поколения и техните наследници!”

Най-важното е да се чуе, че има България, особено от тези, които не знаят изобщо за нас, а и да покажем на младите, че трябва да вярват в мечтите си. Всеки може да си направи живота интересен, щом едни старци могат… Силата на позитивния пример.”

Мисията

Коко Джамбазов и капитан Джим на борда на яхта “Натали”.

Коко Джамбазов и капитан Джим на борда на яхта “Натали”.

Стъртът на експедиция “България около света” е през пролетта от Мексико, марина Чиапас в Пуерто Мадеро, и ще продължи около 2 години. Общата дължина на плаването е приблизително 37 хиляди морски мили, или 68 хиляди км.

В обиколката около земята екипът ще се среща с българските общности. Подготвят мултимедийно представяне за историята, обичаите, народната музика, танците и съвременния облик на България, което ще показват и на сънародниците, и на местните жители.

Ще носят филми, брошури, знамена, осигурени от организации. Пътешествениците са се зарекли, че на всяка среща ще учат местните хора да играят ръченица. Планират да заснемат 10 филма и пълнометражна документална продукция за българската диаспора.

Режисьорът Марио Марков е написал родолюбиви стихове, които ще пуснат в бутилка на тръгване:

Великий Тангра тъй е повелил/ да търсим българина около земята!/Родината далече сътворил,/но вярата запазил у децата,/родът вековен за да продължи,/ с хилядолетната история във вените./ Езикът роден още ги държи,/ Кубратови деца – благословените!”

Програмата

По време на мисията ще се излъчват репортажи чрез сателит, заедно с организационен комитет от тук. Ще изпращат и репортажи за печатните медии. Целта е възможно най-много българи да следят експедицията и да я приемат като своя лична кауза.

В по-напреднал етап се планира тв шоу за деца и младежи. “Ще е познавателно предаване, за знания по история и география, за местата, където ходим. А голямата награда ще е да качим победителите на борда, за да предадем щафетата на младите”, обяснява Дойчев.

Пътешествениците ще събират и информация по молба на Океанографския институт към БАН. Пуснали са сайт www.aroundtheworld.bg.

Имат подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина към Министерския съвет и лично на премиера Бойко Борисов. “Той ми каза: “Като дойде време за тръгване, обадете се, ще дадем едно рамо, мисията ви е важна”, сподели Дойчев.

Ръководителят Павел Дойчев с Бойко Борисов, който обещава да даде едно рамо на експедицията.

Ръководителят Павел Дойчев с Бойко Борисов, който обещава да даде едно рамо на експедицията.

Душата на компанията

Плаването е куча работа, но морските бури няма да ни спрат. Аз съм най-младото момче, на 68 години, а екипажът е чуден! – хвали си хората Дойчев. – Четирима морски вълци, калени в бурите, имена-легенди в плаването, и един супер професионалист в документалистиката, продуцент, режисьор, оператор и писател, който ще придаде съвсем друга визия на цялото пътуване.” Повечето са били каскадьори и луди глави.

Ръководителят на експедицията Павел Дойчев е легендарна личност – каскадьор, каратист, сценарист, режисьор, професионално крупие и мениджър на казина в меката на хазарта Лас Вегас. Завършил е двегодишен курс по режисура и продуцентство в Италия при проф. Силвано Агости. В САЩ е притежавал и фирма за филми “Evergreen Video”.

Ръководителят на експедицията Павел Дойчев.

Ръководителят на експедицията Павел Дойчев.

Сменил е поне 10 професии. Завършва психология и школата в Симеоново. “След това сестра ми се омъжи за “враг на народа”, италианец, аз напуснах и станах каскадьор”, споделя той. Снимал се е в над 50 филма. Работил е и в театър, той е и първият съпруг на актрисата Ваня Цветкова, с която имат син, също Павел.

Известен е и като екстрасенс, открил е, че има дарба да лекува с ръце. “Правя го като ме помолят, но най-смешното е, че се оказа, че помага”, шегува се той. Организира и сеанси по медитация, учи как хората да откриват себе си.

В момента живее в село Фазаново до Лозенец, с двадесетина местни жители. Организира фестивали и спортни събития с екстремен характер. Има опит и в снимането на документални филми и писане на сценарии. Освен това е с диплома за управление на кораб до 40 тона.

Капитан като слънце

Капитан Джим на яхтата си “Натали”, която предоставя безвъзмездно за мисията.

Капитан Джим на яхтата си “Натали”, която предоставя безвъзмездно за мисията.

Яхтата ще се управлява от собственика й Симеон Петков – Джим. “Не сме туристи, тръгнали на забавление, а със сериозна мисия. Всеки ще трябва да прави всичко и ще се редуваме да даваме вахта”, казва Дойчев.

Джим е тихоокеански морски вълк, смел, авантюристичен и артистичен, с отлично чувство за хумор, хвали го Дойчев.

С капитан Джим не се познавахме. Един ден той чул за експедицията, намерил ми телефона и ми се обади. Каза, че предоставя яхтата си безвъзмездно на фондация “България около света”, която регистрирахме заради мисията, и че е готов да се присъедини лично… Беше като дар от Бога!”, вълнува се Дойчев.

Яхтата “Натали” е мечта за всеки пътешественик. Предназначена е за плавания в океански води. Дълга е 15 м, има лонг кил и е много стабилна. Оборудвана е с всички необходими съоръжения според съвременните навигационни изисквания.

Да ти кацне Пегас през нощта

Гаврил Гюров – Гицата, дегизиран като карибски пират (колаж).

Гаврил Гюров – Гицата, дегизиран като карибски пират (колаж).

Третият човек в екипа – Гаврил Гюров – Гицата е “свързващото звено между реалността и ентусиазма на останалите членове на екипажа”. Kаскадьор, известен с много уникални и опасни изпълнения, водолаз и подводен оператор.

Гицата е единственият каскадьор, скачал от петия етаж два пъти. Освен това от самото начало споделя заедно с мен идеята за плаването. С него през 1981 г. направихме едно плуване – забележете, плуване, а не плаване – от Видин до Русе за 5 дена през зимата, февруари, при температура на водата между 0 и 3 градуса, средно по 8 часа на ден. Та един ден пак заговорихме с Гицата за пътувания, през нощта ми дойде Пегас-ът, вдъхнових се и на сутринта беше готова цялата програма за мисията”, споделя Дойчев.

През септември двамата правят пробно плаване за 20 дни през Дарданелите и в едно село на остров Мармара в Мраморно море намират турски изселници, говорещи на български и наричащи се помаци. Накрая всички тропат ръченица, а Дойчев прави филм “Чановете на Яшар”, за мечтата на един местен козар да има чанове от родината на дедите си. Дойчев му изпраща няколко чана, един от които 150-годишен.

Четвъртият в екипа, капитан Николай (Коко) Джамбазов е заслужил майстор на спорта, прекосил е Атлантика поне 50 пъти, а също и Тихия океан. Извършил е първото и единствено самотно околосветско плаване от българин около нос Хорн със саморъчно построена яхта. Автор е на две книги. Почетен гражданин на Бургас и София.

Коко Джамбазов пред яхтата-красавица “Натали”.

Коко Джамбазов пред яхтата-красавица “Натали”.

Режисьорът-мечта

Марио Марков ще заведе приятелите си на среща с племето Корогу (на снимката той е със светлозелен тишърт) в Папуа Нова Гвинея.

Марио Марков ще заведе приятелите си на среща с племето Корогу (на снимката той е със светлозелен тишърт) в Папуа Нова Гвинея.

Когато се запознах с Марио Марков, си казах: “Ето, това е, дар от Бога, – хвали го Дойчев. – Продуцент, режисьор, оператор, писател… Ние всички от екипа снимаме, но с Марио се сдобихме със съвършения професионалист.”

Марио Марков има богат опит в киното и телевизията, снимал е в повече от 60 страни по света. Основател е и собственик на филмова агенция “Синис”. Продуцент е на филма „Обречените“, със “Златна Роза“ за документално кино. Автор е на много киносценарии и на романа „Дългият сън на крокодила“. Почетен гражданин е на Сайгон.

Преди много години заедно със Стефан Тодоров и Васил Станилов правят 7-сериен филм за Големия бариерен риф – “Изборът на делфините”. Там Марков се запознава с българина Любо Тодоров. Десет години по-късно го намира в интернет и разбира, че се е преместил в Папуа Нова Гвинея, защото “Австралия му се видяла прекалено цивилизована, и отишъл при крокодилите, които пазят златото”. С режисьра Панчо Цанков правят филм за него, а след това излиза и романът. Тази невероятна страна ще е една от спирките на експедицията.

Маршрутът

Маршрутът и логото на мисия “България около света”. С номерата едно до 10 са обозначени спирките на експедицията.

Маршрутът и логото на мисия “България около света”. С номерата едно до 10 са обозначени спирките на експедицията.

Екипът е в кореспонденция със 17 български общности по света, маршрутът е готов. Стартът е от Пуерто Мадеро, Мексико, а първата спирка е в Ла Сейба, Хондурас (виж картата на маршрута). В тази страна има река с името България и пътешествениците искат да разучат всичко около нея.

В Сейнт Питърсбърг, Флорида, САЩ (№2 на картата) ще имат срещи в Българското неделно училище към читалище “Родина”. Третата спирка ще е Сао Паоло и ще има среща с Културната асоциация на българите в Бразилия. Четвъртият пристан ще е Монтевидео в Уругвай, където са във връзка с екипа на в. “Noticias” (“Новини”) – издание на българската общност в Уругвай.

Петата спирка ще е Буенос Айрес в Аржентина, където са в контакт с Аржентинско-българската фондация и Българското културно дружество “Иван Вазов”. “Там българите са стотици хиляди. Веднъж срещнах негърче, което ме заговори на чист български, каза, че е българин. Ще е голяма атракция негърче да тропа ръченица”, коментира Дойчев.

В Чили, където ще акостират като шести обект, ще разкажат историята на Иван Цибулка. На седмо място в маршрута е Оуклънд, Нова Зеландия, където ги очакват хората от Българско дружество “Св. Св. Кирил и Методий”.

Осма спирка на мисията е Сидни – Брисбейн в Австралия, където са във връзка с Българската културна и социална асоциация “Родина – Сидни”, и Австралийско-българското дружество “Младост” в Канбера.

В града Уеуек в Папуа Нова Гвинея – деветия пристан, ще заснемат филм за традициите на папуасите, за добрите и лошите духове, за шаманите, които ги разбират, и ще разкажат историята как бедните хора стават богати, промивайки злато в реките.

Домакин и гид на приключенците в Папуа Нова Гвинея ще е златотърсачът Любо Тодоров (на преден план).

Домакин и гид на приключенците в Папуа Нова Гвинея ще е златотърсачът Любо Тодоров (на преден план).

Знаете ли, че в Южна Африка живеят над 200 хиляди българи?”, казва Дойчев по повод на десетата спирка от маршрута – Кейп Таун. При завършващия етап на мисията ще посетят и още места и маршрутът може да бъде по-различен, в зависимост от времето и природните влияния.

Пътешествениците все още не са събрали нужните средства, но са решили всичко, което остане след края на експедицията, да дарят за благотворителност, и това дори е залегнало в устава на фондация “България около света”.

Както вече казахме, не го правим за пари и слава, а за да оставим своето родолюбиво послание на идващите след нас българи – да се държат заедно, където и да са по света”, подчертават приключенците.

IN MEMORIAM

Гицата отплава по река Лета

10_Gicata

Статията излезе в “Преса” в събота, а в понеделник Гаврил Гюров – Гицата вече го нямаше… Отиде си, без да дочака голямото пътуване на живота си… Ето какво написа за него Марио Марков:

“Отиде си един голям човек. Морски вълк и кинаджия до мозъка на костите. Известен каскадьор, не губещ самообладание и в най-критичните моменти. Водолаз за подводно кино, пещерняк, алпинист и капитан на драгажни кораби. Обичаше до болка професията и продължаваше да работи и да помага на другите, когато те вече нямаха сили.

Направи най-опасните каскади в българското кино. Скачаше от четвъртия етаж на „Студия Време“, прехвърляше се между седалките на планинските лифтове, мяташе се от върха на гигантски дървета и преплува през зимата за пет дни ледените води на Дунава, от Видин до Русе.

Един човек тежащ едва 50 кила, но с осанка на Великан! До последния миг вярваше, че мечтите нямат възраст. Искаше да покаже на младите в България, че и един пенсионер, живеещ в село Кърпачево, може да обиколи земята с яхта.

Успя да направи само пробното плаване.
Истинското остана за следващия живот.
Завеща урната с праха му да бъде разпръстната в морето.
Така сбъдна мечтата си!
Ще плаваме заедно и вечно ще бъде един от Мисията „България около света“!
Сбогом Гица! Обичаме те!

Марио Марков
Павел Дойчев”

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>