Най-успешната българка в Холивуд е хит сред композиторите на музика за блокбъстъри, сериали и игри.

Пенка Кунева на наградите “Saturn 2018“

Боряна Антимова

„Когато Даниел ми съобщи, че сме спечелили „Грами“, първо не можах да повярвам – казва Пенка. – Той обаче ми прати линк и видях, че е истина.“ Даниел Шуайгър е съпругът й, редактор на филмова музика. При нас е 5 часа сутринта, 4 април, а в Лос Анджелес е все още 3 април вечерта, Пенка най-после е седнала, за да похапне след изпълнения с емоции ден. Не е успяла да пътува до церемонията за „Грами“ в Лас Вегас, тъй като се грижи за болните си родители, вече пенсионери. Прибрала ги е в дома си в Лос Анджелес, за да не ги мисли по време на пандемията.

Как се ражда музиката за един филм или игра, защо толкова силно я вълнува космическата тема и какво би искала още да създаде, разказва тя в това видео.Албумът “Women Warriors: The Voices of Change“ (“Жени воини: Гласовете на промяната”) с музика на българската композиторка Пенка Кунева спечели “GRAMMY 2022” в категорията „Classical Compendium“  (“Класическа колекция”). Това се случи на 64-тите награди „Грами“, които се състояха на 3 април в залата на „Grand Garden Arena“ в Лас Вегас. Церемонията няколко пъти е премествана заради пандемията.


Корицата на наградения с „Грами“ албум „Women Warriors: The Voices Of Change“.

“Honor Her” – една от композициите на Пенка Кунева в наградения с “Грами” албум

„Когато ни номинираха, си казах, че трябва да победим, защото това е един уникален проект, с класическа и модерна симфонична музика. Но най-вече ме впечатлиха усилията на нашия продуцент Ейми Андерсън да популяризира този проект“, сподели Пенка Кунева пред „Труд“.

Дискът е посветен на 60 активистки, между които децата Малала и Грета Тунберг, борци за правата и свободите на жените по света. Наградата е резултат от дългогодишен труд, като диригентът и продуцент Ейми Андерсън го е мислила 2 години. „Този проект Ейми започна по времето, когато се запознахме през 2016-та“, спомня си Пенка. С Ейми работят заедно през 2018 г., когато в София организират концерт със симфонична музика „В света на видеоигрите“, продуциран от „Кантус Фирмус“ и под диригентството на Ейми. „Препълнихме зала „България“, споделя с вълнение българката.

Това е началото на съвместната работа на двете, като Ейми предлага на Пенка да напише музиката към нейния документален филм за жените, борещи се за социална справедливост. След концерт с прожекция на документалния филм през септември 2019 г. го записват като студиен диск.


Първата прожекция на филма „Women Warriors: The Voices Of Change“.

Концертът „Women Warriors: The Voices Of Change“ в „Lincoln Center“. На преден план е Ейми Андерсън, Пенка Кунева е третата отдясно.

Пенка Кунева е написала музиката към 7 от 14-те глави в албума, в общо 35 минути музика. На нея Ейми е възложила музиката към най-драматичните теми от филма: големите демонстрации за кризата със СПИН през 80-те; индианки, борещи се против изграждането на газопровод, който ще отрови земята и водата им; палестински и израелски жени за мир между двете враждуващи държави; движението „Me Too“ срещу сексуалното насилие над жените; Грета Тунберг за опазването на природната среда; съдийката Рут Гинзбърг, която прави възможно жените да имат собственост, кредитни карти, да могат да карат кола, без одобрението на мъжете си. На финала на албума също звучи музика на Пенка Кунева.

Преди няколко години тя сподели пред „Труд“, по повод на борбата й в началото за американска виза: „Сега трябва да си с „Оскар“, „Eми“ или „Грами“, за да получиш виза“. Ето че вече има „Грами“, но много отдавна е получила „виза“ за Холивуд от най-висока класа – „ААА“. Едва ли някой друг българин в кино индустрията в Холивуд е постигнал колкото нея. Пенка Кунева обаче си остава един „скромен човек“, „душа човек“, а за нея това е „въпрос на избор и духовност“. В Меката на киното българката е хит сред композиторите на музика за блокбъстъри, сериали и игри.

Вероятно много българи са посещавали Kennedy Space Center във Флорида – голям музеен комплекс, в който всеки ден от 9 до 17 ч. се въртят филми и инсталации за историята на космическите мисии, от първите покорители през 60-те години като проектите Mercury и Apollo, до днес. Но едва ли всички знаят, че зад вълнуващата и силно въздействаща музика към тези филмчета стои творческият гений на българката Пенка Кунева.


В Kennedy Space Center пред изложбата „Heroes and Legends“ с нейна музика.

В Kennedy Space Center.

„Вълнуващо е, че моята музика ще звучи там вечно, докато го има музея“, споделя тя. Но вече за авторката на музиката, която я изстрелва в космическата орбита на успеха, в Kennedy Space Center ще казват: “Носителката на “Грами”, българката Пенка Кунева”.

Тя има шанса да се роди в семейство с пиетет към музиката. Майка й Кина Проданова преподава музикален анализ в Консерваторията, а баща й Динко Кунев е инженер-химик във ВХТИ. През лятото е при бабите и дядовците си от двата рода в Габрово и Панагюрище. Още когато е на 6 години, майка й забелязва, че има талант да композира и я учи как се пише музика с ноти. Малката Пенка пише детски композиции за пиано и малки пиески.

Като ученичка в Националното музикално училище с пиано пише музика за детски матинета и театрални постановки. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ с теория на музиката и „Дюк“ – легендарния частен университет в Северна Каролина, с пълна стипендия за магистратура по композиция. В „Дюк“ Пенка Кунева е и първият докторант по композиция.Пенка (втората отдясно) като докторант в университета „Дюк“.


Пенка на 17 години като композитор на музика за детски спектакли.

13 август 1990 г. – последният й ден в България преди заминаването за университета „Дюк“, с майка си и сестрите си.

С майка си и сестрите си, 1984 г.

През 1999 г. заминава за Лос Анджелис без пари в джоба. Минава през тежък период и за да се прехранва, прави аранжименти на други композитори. Постепенно композиторският й талант се прочува в средите и с успех пише авторска музика за филми и игри. През годините перфекционизмът й в аранжимента и оркестрацията е оценен в такива хитови студийни блокбъстъри като „Матрицата“, „Карибски пирати“, всички издания на „Трансформърс“, “Need For Speed“, „Костенурките Нинджа“.

По музиката към тези филми Пенка е работила със световноизвестните композитори Стив Яблонски и Ханс Цимер. Тя е главен оркестратор и на филмовата музика в ленти с бюджет над 100 милиона долара„Елизиум“ (с Мат Деймън и Джоди Фостър) и „Играта на Ендър“ (с Харисън Форд) от 2013 г.

Българката е композитор на музиката към игрите „Принцът на Персия“, „Трансформърс“. Преди години смело се гмурка и в новия жанр – филми с виртуална реалност. Нейна музика звучи в световни хитове като играта „Мумията“ и „Hell Boy“ – филм от виртуалната реалност. По този повод казва, че има дух на пионер и, че обича да върви по неутъпкани пътеки.

Тя е автор на музиката към филма „Ага“ на Милко Лазаров, награден на много световни фестивали. Неин е и саундтракът към фентъзито на Адам Рип „Пошепването на Дявола“ („Sony Pictures“, с награда “Saturn 2018“), на филмите на Габриела Ледесма „Тъга“ („Blue“) и на Пол Саламов „Среща“ („Sony Pictures“).

Издава и авторски концептуални албуми, в които обича да „разказва емоционални истории“, като „Невидимата нишка“ („The Invisible Lifeline“), „Приключенията на Одисей“ („A Warrior’s Odyssey“, 2012), „Жената астронавт“ („Woman Astronaut“, 2015) и „Прераждане“ („Rebirth of Id“, 2017).


Корицата на култовия авторски албум на Пенка Кунева – „The Woman Astronaut“ („Жената астронавт“).

И до днес най-скъп на сърцето й е авторският й албум „Жената астронавт“. Вдъхновена е от смелите момичета, полетели в Космоса, а 14-те пиеси са силно емоционални и въздействащи. Албумът получава „Hollywood Music in Media Award“ и е с изключителен отзвук сред музикалните критици.

„Жената астронавт“ проправя на българката пътека към световна слава в средите на космонавтиката. Точно този албум е повод да бъде поканена през 2016 г. да напише музиката към 10-15-минутните филмчета и инсталации в музейния комплекс „Kennedy Space Center“ във Флорида.

Настроение в студиото.

През 2019 г. заедно с композитора Джо Креймър тя написва музиката към култовия тв сериал „Пандора“ – научна фантастика, драма, екшън, приключения, излъчван по тв CW. Още от България се интересува от научната фантастика и обожава да озвучава иконни знакови филмови истории като „Star Wars“.


Реклама към фентъзи сериала „Пандора“ с музика на Пенка Кунева по тв CW.

Преди 2 години пък нейна музика звучи на „Hollywood Bowl“ – към нетрадиционна рекламна кампания на козметична компания, представяща смели жени астронавтки – „America In Space“.


Хиляди хора гледат „America In Space“, с музиката на Пенка Кунева, на „Hollywood Bowl“.

По време на пандемията и първия локдаун, за разлика от много филмови творци, Пенка е буквално погълната от творчески проекти. Написва музиката към документалния филм Zero Gravity („Нулева гравитация“) за деца, които се интересуват от компютърен език, кодиране на сателити в Международната космическа станция. Продължава да пише музика за игри, експериментира в жанра хорър за филми.

„Локдаунът ми напомни кое е най-важното за мен – да поддържам духа на семейството си“, казва тя. Със семейството и родителите си живее в Лос Анджелис. Дъщеря й Джийни, на 15, е също много артистична, но в изобразителното изкуство. Пенка поощрява желанието на Джийни да прави добро, като се включва като доброволка в една ферма.Със съпруга си Даниел.

В момента Пенка работи върху оркестрацията на музиката на нейния именит колега и добър приятел – композитора Стив Яблонски, към филма „Super 5“ на „Warner Brothers“. „Благодарна съм на Стив, че ме цени и рекламира навсякъде и, че ми се доверява за оркестрацията“, казва Пенка.


С композитора на музика за блокбъстъри Стив Яблонски.

С композитора на музика за блокбъстъри Стив Яблонски (вдясно) в студиото.
Сред море от нотни лестове с музика….

При толкова много успехи тя си остава все така скромна и смирена по християнски. Успехите не я главозамайват. „Ето, този ковид, тази война… При подобни „ритници“ от съдбата осъзнаваш, че няма нищо по-важно от това да си здрав и да правиш добро“, казва дамата, която на 25 февруари е отпразнувала 55-годишния си юбилей.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>