Машината на времето ви пренася в началото на VIII век по нашите земи… Скачате в авантюрата и живеете като древен българин в ролевата игра „Pillars of History“.

Иван Фъртунов иска да разработва компютърни игри, в които знанието побеждава невежеството.

Интересно, кога спят геймърите?

„Не спят, – смее се Иван. – Особено пък ако са гейм разработчици и вместо да играят, си блъскат главите над сложни проекти.“ В 8.30 сутринта той се включва по скайп от Краков, свеж и дружелюбен, сякаш е прекарал нощта в сън, а не пред компютъра, за да разкаже за любимия си проект. Хм, чувала съм, че геймърите са едни такива намръщени, откъснати от света хора, вторачени в екрана. Геймърството си е голяма краста, забравяш за всичко и всички, не ти се говори с когото и да било. Иван Фъртунов обаче не спира да говори, вдъхновено и развълнувано… Да му се прииска на човек да скочи в този виртуален свят.

Представете си, че машината на времето ви пренесе в началото на VIII век по нашите земи… Все още младата българска държава, предвождана от хан Тервел, наследника на Аспарух на трона, води непрекъснати войни с Византия, с аварите и с кого ли не… Скачате в приключението и започвате да живеете живота на древен българин.

Победа на знанието над невежеството

Такова приключение предлага новият амбициозен проект на четирима млади българи от „Трайтън студиос“ – Иван Фъртунов, Еньо Зяпков, Божидар Бакев и Радостин Стойчев. Те са разработили компютърна игра, но не просто приключенска и развлекателна, както повечето „дъвки“ в гейм индустрията, където влизаш и се биеш наляво-надясно. Тяхната игра е познавателна, изградена на достоверни исторически факти. Дори да не си наясно с този период от българската история, играта подтиква да се разровиш в Гугъл, учебници и справочници, и да четеш, да четеш… Защото, ако не си подготвен, братче – загиваш. Виртуално, разбира се, в играта.

Да не говорим, че историческите факти, вплетени на различни етапи от играта, са с обем колкото за няколко дебели книги. Няколко дебели книги „чиста“ история, проверена от консултанти, смляна и разказана разбираемо и интересно. Знание, което „поглъщаш“ неусетно, докато се придвижваш напред в играта и побеждаваш. Победа на знанието над невежеството.

Стълбовете на историята

„Винаги сме твърдели, че историята е много по-интересна от фентъзито, защото е пълна със събития, които сега биха ни се стрували невероятни, особено по начина, по който са ги пресъздавали древните хронисти. Затова смесихме впечатляващи истории, интригуващи исторически факти и умопомрачителния екшън на компютърните игри“, коментират момчетата.

Играта е наречена „Pillars of History“ („Стълбове на историята“) с идеята за стълбовете като нещо, което поддържа и носи тежестта на цялото знание и наследство. Проектът е насочен към всички изкушени от историята и наред с невероятните приключения разкрива миналото на балканските народи в периода след 700 г. Което прави играта различна и уникална.

„Защо точно този период и защо точно хан Тервел? По-скоро избрахме конкретния исторически отрязък, – обяснява Иван. – Не се спираме само на българската история, а обхващаме целите Балкани – Първото българско царство, Византийската империя или Източната Римска империя, както още е известна, Аварският хаганат, славянските племена. Избрахме този период, защото е изключително благодатен откъм събития. Много неща се случват, много владетели се сменят, много войни се водят между България и Византия. Когато избереш един персонаж, той може да се развие в рамките на няколко години, а не да се разпростира в няколко векове. Поставили сме си дългосрочен план и ще надграждаме. Следващият ни проект ще обхваща следващия период и така постепенно ще покрием много голям отрязък от време.“

6 месеца потапяне в „чистата“ история

В периода на предварителната подготовка, която продължава 6 месеца, екипът буквално се заравя в четене на исторически документи. В играта са използвани данните от стотици исторически извори за живота на всички народи на Балканите, за техните социални, икономически, битови и културни взаимоотношения, така че да се създаде не просто интригуващо RPG (ролева игра), а обучителна програма, която под формата на игра да дава знания на изкушените от историята.

„Повече от година работим по този проект. Самата концепция и разработката на теоретично ниво започна още в края на миналото лято…“ Докато Иван хвали разпалено проекта, си спомням за някои бутафорни холивудски батални сцени, които нямат нищо общо с историческите факти. Иван и колегите му обаче са решили генерално проблема с достоверността, като са поканили за консултанти двама изявени и амбициозни учени. Светлозар Теохаров е участвал в екипа на проф. Николай Овчаров по време на разкопките на Перперикон. Милен Николов е директор на Регионалния исторически музей в Бургас, археолог с много академични публикации, ръководил разкопките на нос Форос.

„Като хора, чиято страст е историята, двамата естествено се развълнуваха от идеята. Те най-добре виждат проблема с днешното образование и с липсата на интерес у някои млади хора към знанието. Проведохме разговори с много хора за всеки един аспект от играта. Освен това и четиримата в екипа сме запалени по историята, а програмистът ни Радостин Стойчев даже е ходил на олимпиади по история“,  обяснява Иван.

Да живееш живота на българин от VIII век

„Pillars of History“ е RPG – ролева игра, в която „влизаш в кожата“ на даден персонаж и го управляваш, или живееш неговия живот виртуално. В играта изпълняваш определени задачи – може да се биеш, да влизаш в разговори, да заблуждаваш другите, да търсиш определени предмети… Нещо като симулация на едно истинско приключение, само че във виртуална среда. Това добре, но след като може да променяш поведението на персонажа си и съответно сюжета чрез действията си, тогава няма ли опасност да промениш историческите факти?

„Играта е изключително достоверна от гледна точка на историята, но ние не следваме абсолютно реални исторически персонажи, – обяснява Иван. – На този етап поне не можеш да влезеш в играта и да играеш със самия хан Тервел или с някой друг от хановете или от императорите на Византия. Ти по-скоро поемаш контрола над даден редови персонаж, бил той прабългарин, българин, славянин или представител на последните останали тракийци, които по това време вече са почти напълно асимилирани. Впускаш се в дадено приключение в рамките на епохата, като всичко, което ти се случва, е реалистично и достоверно. Хората, с които ще влезеш във взаимодействие, местата, които ще посетиш, самата обстановка, предметите от бита, които ще използваш, градовете, пазарите, нещата, които ще може да купиш на тези пазари, оръжията, с които ще се биеш…“.

Екстериорът и интериорът, в който попадат персонажите в играта, е автентичен, създаден след консултации с историци.

Ако не знаеш, губиш

Играта е направена така, че за да победят, играчите ще трябва на всеки етап да се срещат с исторически факти и с познанието, заложено в тях. Няма как да са успешни, ако не са се запознали с историите, с обясненията за някои древни предмети, артефакти, личности, локации и т.н.

„Ако се опитваш да неглижираш познавателната страна на играта и да се концентрираш изцяло върху чистия геймплей, да ходиш да се биеш наляво-надясно с разни врагове, просто няма да се получи, – смее се Иван. – Да кажем, купуваш от търговец артефакт, например меч, броня. Когато го купиш, отива в инвентара ти. Може да отвориш и да прочетеш надълго и нашироко за този меч или броня. Когато пък говориш с дадени хора, в контекста на твоето приключение ще има пак заложен сюжет – че трябва да отидеш в еди-кой си град, там в момента ситуацията е еди-каква си. Като ходиш там, трябва да бъдеш запознат с обстановката. Ти на практика ще научиш бързо за даденото събитие в дадената година. И това го има на всяко ниво в играта.“

Екипът е разработил 7 персонажа – по двама българи, славяни и византийци и един тракиец. Четеш историите им и си избираш в коя роля да се включиш. (Интересно, кой ли български геймър ще избере да е византиец?…) А историите им са вълнуващи. Има и една красива девойка Дусана, за запалените геймърки. Дусана е дъщеря на славянски княз, който е екзекутиран от византийците, а тя върви по пътя на отмъщението. Действията на всеки персонаж са продиктувани от различни подбуди – едни са по-агресивни спрямо византийците, други са търсени от закона. Правиш избора и после отговаряш за последствията и действията си.

Геймификация Х4

„Този проект не е точно и само игра, но и пълнокръвен начин за обучение по история, – коментира Иван. – При геймификацията във всяка дейност от всекидневието се прилагат инструментите на играта, на забавлението. Това не е нищо ново – точно играта е един от инструментите на природата, с които тя въвежда едно същество в новия му живот. Например един от начините животните да се научат да ловуват и оцеляват в дивата природа е чрез игра. Играта е един от най-логичните начини, по които човек може да научава нови неща. Затова сме я нарекли образователна, не само приключенска.“

Програмистът на „Pillars of History“ Радостин Стойчев е само на 20 години, но вече е създал няколко успешни игри и води курсове за гейм разработчици.

Две неща обединяват четиримата съоснователи на „Трайтън студиос“ – че до един са запалени геймъри и силно изкушени от историята. Иначе са специалисти в различни области и се допълват един друг. Еньо Зяпков е с над 14 години опит в PR-а, Божидар Бакев е журналист, PR и преводач, разработвал е комуникационни стратегии в сферата на образованието, обработката и съхранението на данни и за държавни институции.

Водещият програмист Радостин Стойчев е само на 20 години, но с над 4 години опит, като независим разработчик е създал няколко игри, които са били изключително успешни. Води курсове с софтуерна академия как да се разработват игри. Иван Фъртунов е дизайнер на игри, архитект, графичен дизайнер, с повече от 10 години опит в сферата на дигиталните технологии и разработката на игри.

Да се родиш Фъртунов

Архитект, гейм дизайнер и графичен дизайнер, на 31 години Иван вече има богат бекграунд. Роден е в Бургас в известната не само в града фамилия Фъртунови. Баща му Валентин Фъртунов е основател в съдружие с поета Николай Искъров на издателство „Делфин прес“. То доби особена популярност с поредицата си „Световни речници и енциклопедии” в областта на финансите, маркетинга, мениджмънта, търговското право, банковото и застрахователно дело — над трийсет тома, покриващи повече от петдесет хиляди термина в областта на икономиката, с което се поставя началото на новия български бизнес език. Издателството публикува и редица западни автори.

Валентин Фъртунов е известен още като журналист, публицист и писател, водещ на 2 предавания по телевизия СКАТ – „10-та степен по Рихтер“ и „Златното сечение“, автор на няколко книги. Отива си само на 56 години през 2014 г. Майката на Иван – Диана Фъртунова е магистър логопед, води курсове за логопеди и също от дълги години е журналист, в момента работи във вестник „Десант“.

Рисунки на Иван Фъртунов.

Детство между книгите и рисуването

„Винаги ме е вълнувало образованието, защото съм израсъл сред учители – майка ми, баби, дядовци. И всички работят в сферата на словото, докато аз – в сферата на визуалните изкуства“, разказва Иван. Двете му големи страсти в детството са книгите и рисуването. „Израсъл съм сред много книги, това беше страстта и на баща ми“, казва той.

Още в началното училище постъпва в рисувателна паралелка. После завършва бургаската Природо-математическа гимназия с математика. Така стъпка по стъпка се подготвя за архитектурата. Завършва УАСГ с тази специалност, но още от IX – X клас се увлича по уеб и графичен дизайн и посещава различни курсове. „Графичният дизайн много ми помагаше, защото бях зает с доста от дейностите в издателството на баща ми“, казва Иван. Почеркът на графичния дизайнер Фъртунов личи в логото на играта и компанията и в някои от 3D моделите като този на Славянския храм от трейлър видеото.

Рисунка на Иван Фъртунов.

„Правя игри с мисъл за сина си“

След закриването на издателството на баща му Иван работи като фрийлансър със западни компании в сферата на лого, графичен и уеб дизайн. Следват няколко години работа в сферата на архитектурата. В момента е лийд дизайнер, или водещ дизайнер, на студиото в Краков на американската компания Sperasoft от Санта Клара, Калифорния. Тя е най-големият независим гейм разработчик за Европа. Иван и колегите му работят за най-популярните заглавия в гейм индустрията  – Assassin’s Creed, Batman, Injustice. „Вече сме няколко българи в студиото в Краков. Оказа се, че като гейм разработчици сме доста ценени и търсени. В момента сме втората по сила националност в студиото в Краков“, казва с гордост Иван.

Той е семеен, има син Владимир на 3 години, който засега е в Перник с майка си. „Не съм се устроил още тук и те ми липсват, но пък така посвещавам цялото си време на работата. Като се прибера от офиса, пак сядам на компютъра и работя по „Pillars of History“, – признава специалистът. – Когато обаче правя нещо, го правя с мисълта как детето ми би го използвало един ден. Не искам Владимир да расте като консуматор, който само се наслаждава на игрите. Защото аз съм го правил. От 14-15-годишен започнах. Сблъсквал съм се с различни игри, които са наблягали на диалозите, историите, интересните сюжети. Това ми е дало малко по-различна перспектива към тази индустрия. Искам това да се случва и с детето ми и покрай него – с другите млади хора. Да цъкаш на някакви супер елементарни игри, на които се изисква просто една добра механика на ръката и чисти реакции, е загуба на време. По-добре да играеш нещо смислено, от което трупаш знания. Игрите са огромен потенциал, допринасящ за развитието на хората, и искам така да се възприемат.“

Иван Фъртунов със сина си Владимир.

Напоследък Иван няма време за другите си любими занимания. „Подготвяме кикстартер кампания за проекта „Pillars of History“ и не мога да си позволя да обикалям краковските кръчми“, смее се той. Старае се да поддържа форма, защото при гейм разработчиците застоят разболява. Тренирал е карате киокушинкай, занимавал се е и с бокс, стрийт фитнес.

BG гейм разработчик – това звучи гордо

На този етап стартъпът „Трайтън студиос“ е решил да покори света и да продължи да разнася славата на българската геймърска индустрия. „Ще се разрастваме, ще наемаме хора като нас, склонни да работят с душа и сърце“, казва Иван.

В този бизнес четиримата млади хора не са сами, вече има няколко български компании, които са с милиони долари годишна печалба. Известно е, че бизнесът с компютърни игри в последните няколко години бие по приходи дори киноиндустрията. Ето защо е обяснимо, че макар и със сюжети от българската и балканска история, играта носи име на английски.

„Няма какво да се лъжем, предназначена е за световния пазар. Пък и какво лошо има в това, геймъри от други страни да научат повече за историята ни?“, коментира Иван. Разработва се, разбира се, и българска версия, но това е много трудоемка работа, тъй като цялата историческа информация по играта е с обем колкото няколко дебели книги. Предвиждат се и версии на играта на други езици.

„Ние сме четирима патриоти, обичаме си страната, запалени сме по нейната история и искаме чрез играта повече млади българи да се запалят, – вълнува се Иван. – Лично моите надежди за България, която в момента е в плачевно състояние, са насочени към младите хора и образованието. Не вярвам, че нещата могат да се оправят от днес за утре, като просто сложим някого начело на държавата, а той с магическа пръчка оправи всичко. Вярвам, че за да тръгнем в посока на по-висок темп на развитие, трябва да се започне още от самото начало, от образованието. Затова този проект ми е изключително важен и от патриотична гледна точка.“

Публикувано в сп. “Клуб Z”, април 2017 г.

Виж още:

Историята на гейм компанията “Империя онлайн”

Intugame VR – BG следа във виртуалната реалност

Други вдъхновяващи личности и идеи от “Поколението Y”

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>