Или как се получава така, че при раждането си “бяха еднакви, а после станаха различни”. 5 удивителни истории.

Когато близначките Люси и Мария се раждат, майка им изпада в шок.

 Боряна Антимова

Учени от Финландия провеждат интересно изследване – сравняват 10 двойки братя-близнаци, единият от които спортува, а другият не. Резултатът? Те започват все по-малко да си приличат както по външност, така и по характер. Какво мисли науката по въпроса? Ето 5 удивителни истории за близнаци.

Бяха еднакви, станаха различни.

Братя-близнаци като деца тренират едни и същи видове спорт и са еднакво активни. Като възрастни се разделят и водят различен начин на живот. Единият продължава с редовните си тренировки, а другият ги зарязва.

Това продължава три години. Изглежда невъзможно за толкова кратко време да настъпят промени в идентичните им гени. За изненада на учените обаче по-малко активните видимо отстъпват на спортуващите по сила, издръжливост и стройно тяло. При неспортуващите се появяват нарушения в метаболизма, като и едните, и другите близнаци се ядат еднакви неща, така че проблемът не е в храната.

Сканирането на мозъка също показва различни резултати: при активните се е увеличило сивото вещество! Особено в областите, отговорни за моториката и координацията.

Фактът, че всички тези различия се проявяват за сравнително кратък срок, е доказателство, че физическата активност (или нейното отсъствие) влияе на здравето. Така че не е достатъчно да се осланяме на добрата наследственост, трябва и да се поддържаме в тонус. А ако нямате близнак, по-често се гледайте в огледалото, съветват учените.

Доколко различни могат да бъдат?

 1-bliznaci

1a-bliznaciТрудно е да се повярва, че тези две красавици са близначки. Люси е синеока с порцеланова кожа и рижи прави коси. Мария е тъмноока мулатка с буйна черна къдрава коса.

Двете са родени в брак между хора от различни раси. Бащата е бял англичанин, а майката – наполовина ямайка. На медицински език този случай се нарича дизиготни близнаци. Това е най-разпространеният тип: когато две яйцеклетки са оплодени от два сперматозоида.

“При раждането майка ни е изпаднала в шок, – споделя Люси пред Daily Mail, – нали по време на бременността скенерът не може да покаже такива неща като цвят на кожата. Когато акушерката ни предава в ръцете й, майка ни просто онемява.” Оттогава никой не вярва даже, че са сестри, и непрекъснато им се налага да го доказват с документи.

Единият в космоса, другият на Земята

Двама близнаци и астронавти от НАСА – Марк и Скот Кели, се включват в уникално изследване, което е възможно да проправи пътя на човечеството към Марс.

Скот (на снимката по-долу вляво) замина за Международната космическа станция, където ще пребивава точно една година и за това време теоретично ще “остарее” по-малко от Марк, който остава на Земята.

Как е възможно това? В Теорията на относителността на Айнщайн този ефект е известен като “парадоксът на близнаците”. “Времето за Скот ще тече по-бавно, отколкото при мен, защото той ще се движи с по-голяма скорост, отколкото аз”, обяснява Марк пред журналисти от Guardian.

Външно разликата между двамата няма да се забелязва. Ефектите на “разтеглянето” във времето биха станали явни, ако космическият кораб се отдалечи от Земята със скорост, близка до тази на светлината. А в случая възрастовата разлика между близнаците, когато Скот се върне, ще се увеличи само с три милисекунди (Марк е по”голям” от него с 6 минути).

Като цяло експериментът е насочен към по-точно определяне на биологичната реакция на човека при дълго пребиваване в условията на безтегловност и повишена радиация.

Благодарение на космонавтите-близнаци учените за пръв път имат възможност да сравнят промените в два абсолютно идентични организма – единия в космоса, а другия на Земята.

Космонавтите от НАСА Скот и Марк Кели.

Скот Кели излетя на 27 март 2015 г. и гони рекорд за престой от една година в откритото пространство. © usatoday.com

“Мутациите” на близнаците

Според степента на прилика учените оформят 7 групи близнаци.

В един от най-престижните вузове в света – Кралския колеж в Лондон, има специален отдел за изучаване на близнаците. Изследванията показват удивителни факти, например, че близнаците рядко умират от едно и също заболяване, макар на пръв поглед да изглежда нормално да боледуват еднакво.

Често съдбите на близнаци, които са били неразделни в детството и юношеството, след това са различни. Защо? По-скоро заради процеса, известен като метилиране на ДНК. Това е модификация на молекулата на ДНК без промяна на самата последователност. Казано на “човешки” език, “мутация” под въздействие на външни фактори, не свързани с наследствеността.

Всъщност това, което се случва в живота на човека, е в състояние да повлияе на равнището на тези промени в молекулите на ДНК: диети, болести, стареене, замърсена околна среда, пушене, наркотици, лекарства и др. Опити с участието на възрастни близнаци го потвърждават. Например, определени гени у единия брат или сестра са “включени”, а при другия – “изключени”.

Интересно е също, че в някои случаи тези привнесени изменения могат да се предадат по наследство на две-три следващи поколения. Изследванията показват, че не само децата, но и внуците на жени, гладували през бременността си (по време на Втората световна война или в годините на суша и нулеви добиви на ориз в Китай), са били по-ниски от връстниците си, хранени нормално, и повече склонни към развитие на диабет и психози.

Проектът “Аз не съм копие!” на канадския фотограф Франсоа Брюнел:

Феноменът на двойниците

Едно от най-невероятните и трудно обясними явления е така нареченият феномен на двойниците. Как е възможно да си приличат двама напълно различни човека? Канадският фотограф Франсоа Брюнел събира двойници, които нарича “случайни близнаци”, а проекта си – “Аз не съм копие!”.

Отвъд Океана пък започват да говорят за “реинкарнации” (прераждания) на участници в Гражданската война в САЩ в холивудските актьори Никълъс Кейдж, Джон Траволта и Матю Макконъхи, като доказват това със снимки.

Какво е обяснението на науката? Последователността в ДНК на всички хора на Земята съвпада с повече от 99%, но има различни участъци, които всъщност ни правят уникални. Но отчитайки огромният брой на всички хора и случайността в комбинацията на гените, е възможно някои от нас да изглеждат почти еднакво.

Голямото сходство на Матю Макконъхи, Никълъс Кейдж и Джон Траволта с участници в Гражданската война в САЩ дава повод на някои да говорят за реинкарнация:

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>