Преди да предприемете какъвто и да било хранителен режим за отслабване, проверете дали проблемът не е в някои вредни навици. 10 най-чести грешки.

Да си сложим ръка на сърцето: колко от нас всяка пролет задно със свалянето на дебелите дрехи предприемат скоростно сваляне на килограми? Някои прибягват до драстични диети, които, заедно с пролетната умора, водят до световъртеж, прилошаване, понижено настроение, раздразнителност, отпадналост, лесна умора. Това ни се случва, защото заедно с лишаването от някои храни губим ценни витамини и микроелементи, които ни дават тонус.

Преди да предприемете какъвто и да било хранителен режим за отслабване, проверете дали проблемът с наднорменото тегло не се дължи на някои ваши вредни навици, и дали несъзнателно не забавяте метаболизма си.

Вече всички знаем, че метаболизмът се забавя с възрастта. Учените, от своя страна, постоянно правят нови изследвания по проблема. Оказва се, че средно жените добавят над 600 грама на година, достигайки до зряла възраст. Те са достатъчни да стигнат до 18 излишни килограма към 50-годишна възраст, ако не се борят с влиянието на хормоните, загубата на мускулна маса и стреса, който забавя изгарянето на мазнините.

За щастие това не е неизбежно и съществуват начини за справяне с проблема. Но на първо място – основното: за да не се сдобиете с тези 18 килограма в повече, уверете се, че калориите в яденето ви не надвишават 400 – достатъчни за гориво в тялото и за това да се чувствате добре.

Учените Дан Бенардо и Томи Лакатош в Щатския университет на Джорджия, САЩ са разработили 10 правила за забързване на метаболизма, чрез които да избегнем някои чести грешки. Някои от тях са ни добре познати, но продължаваме да ги правим.

 

Не ядем достатъчно

Трябва да намалим калориите, за да отслабнем, но не и да прекаляваме. Ако слезем твърде надолу, нанасяме двоен удар на метаболизма си.

Когато ядете по-малко, отколкото е нужно за основните биологични функции (около 1200 калории дневно за повечето жени ), тялото ви отпуска спирачките на вашия метаболизъм. То също така започва да „изяжда“ от ценната и горяща калории мускулна тъкан, за да си набави необходимата енергия. Яжте достатъчно, така че да не сте гладни, съветват учените. Здравословното междинно хапване преди и след обед между трите основни хранения ще запази вашия метаболизъм. С хранене през 3 до 4 часа ще се чувствате добре и ще се предпазите от преяждане по-късно през деня.

Избягваме кофеина

Той е стимулант на централната нервна система, така че любимите ни едно-две кафета на ден могат да увеличат метаболизма с от 5 до 8% – около 98-174 калории на ден. Според едно японско проучване пък чаша зелен чай може да го повиши с 12 %. Изследователите смятат, че най-голямо влияние оказват катехините в чая – естествени антиоксиданти, които разграждат мазнините.

Наблягаме на „белите“въглехидрати – продукт на прекалена обработка и рафиниране

Белият хляб, белият ориз и картофите определено са от храните, с които трябва много да внимаваме. По-добре да ги заменим с пълнозърнест хляб, паста, плодове и зеленчуци. Изследвания показват, че някои фибри увеличават изгарянето на мазнини с до 30%. А жените, които консумират повече такива храни, качват по-малко килограми. Целта е поне 25 грама фибри на ден.

Водата, която пием, е със стайна температура

Германски изследователи установяват, че 6 чаши студена вода на ден могат да повишат метаболизма ни с около 50 калории дневно – достатъчно да свалим 2 кг за една година. Забързването на метаболизма се свързва с работата, която извършва организмът, за да загрее студената водата до телесна температура.

Храната ни е пълна с пестициди

Канадски изследователи съобщават, че хора, консумиращи храни, третирани с органохлорни пестициди (които се отлагат в мастните клетки) трудно свалят килограми, защото токсините влияят върху процеса на изгаряне на енергия. Друго изследване сочи, че пестицидите могат да предизвикат директно повишаване на теглото. Затова винаги е добре да избираме биопродукти. Вярно е, по-скъпи са, но пък може да ги купуваме в малки количества, за сметка на купищата вредни храни, за които харчим много пари.

Не поемаме достатъчно протеини

Уверете се, че всяко ядене през деня включва и протеини. Тялото ни се нуждае от тях, за да поддържа мускулатурата си. Добавете малко чисто месо, 2 супени лъжици ядки или няколко лъжици нискомаслено кисело мляко към всяко хранене и закуска. Изследванията показват, че протеините могат да повишат изгарянето на калориите след хранене с до 35%.

Храната ни е бедна на желязо

Богатите на желязо храни са от съществено значение за снабдяване на мускулите ни с кислород, нужен за изгаряне на мазнините. До менопаузата жените губят желязо заради менструацията си всеки месец. Ако не си осигурите достатъчно количество, „получавате“ бавен метаболизъм и липса на енергия. Мидите, чистото месо, бобовите и зърнени храни, както и спанакът са отлични източници на желязо.

Прeнебрегваме изключително важния витамин D

Той е от съществено значение за запазване на метаболитната функция на мускулната тъкан. Учените са изчислили, че едва 4% от хората над 50-годишна възраст приемат достатъчно от него чрез диетата си. Добри източници на витамин D са сьомга, риба тон, скариди, тофу, зърнените култури, яйцата.

Пийваме си повечко

Пропуснете втората чаша твърд алкохол. Когато поемаме високоградусни напитки, изгаряме по-малко мазнини и по-бавно от обикновеното, защото вместо тях ползваме питиетата като гориво за тялото. Само две мартинита или тяхната равностойност могат да намалят изгарянето на телесни мазнини с до 73%.

Не приемаме достатъчно млечни продукти

Има някои доказателства, че недостигът на калций, често срещан при много жени, може да забави метаболизма. Изследванията показват, че приемането на калций чрез нискомаслени прясно и кисело мляко може да намали абсорбцията на мазнини от други храни.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>