От Швейцария дойде тъжната вест, че легендарният и непобедим екранен Джеймс Бонд – сър Роджър Мур, е загубил битката с коварна болест.

Най-известният екранен Джеймс Бонд е починал на 89 години от рак. “С прискърбие оповестяваме смъртта на нашия любящ баща сър Роджър Мур от рак в Швейцария“, съобщи семейството на звездата. “Любовта, с която той бе обграден през последните си дни, е толкова голяма, че не може да бъде описана с думи”, са написали дъщеря му Дебора и синовете му Джефри и Крисчън.

Роджър Мур е роден на 14 октомври 1927 г. в южен Лондон в семейство на полицай. Носител е на редица филмови награди, сред които Сатурн, Златен глобус и Златна камера. През 2007 г. получава звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Голяма слава му носят сериалът “Светецът” и филмите за Джеймс Бонд с неговото участие. Мур се е снимал в 7 филма за Бонд, от “Живей, а другите да умрат” (1973) до “Изглед към долината на смъртта” (1985).

Като Джеймс Бонд.

 

За много хора Роджър Мур си остава най-добрият Джеймс Бонд, символът на най-известния екранен шпионин в света. Той изигра агент 007 в седем филма от култовата поредица, от “Живей, а другите да умрат” (1973) до “Изглед към долината на смъртта” (1985).

Много хора обичат този стар добър Бонд на Роджър Мур. И все пак, когато Мур се заема с образа на Бонд през 1973 г., Шон Конъри от десетилетие се справя прекрасно с ролята. Според много хора именно той е истинският Бонд. Мур обаче не само прекрасно се вписва в ролята и добавя собствен характер на агент 007, но и има фантастичен успех.

Роджър Мур е първият актьор, изиграл Джеймс Бонд, който получава Орден на Британската империя и титлата Командор (СВЕ – Commander of the British Empire) през март 1999 г. Актьорът смяташе, че най-голямата му роля е за УНИЦЕФ – през 1991 г. той бе обявен за посланик на Детския фонд на ООН. За тази му роля през 2003 г. беше награден с по-високото отличие Рицар-командор на същия орден CBЕ.

Плейбой на големия екран, актьорът има много завоевания сред жените и в живота. Женил се е 4 пъти. От третата си съпруга, италианката Луиза Матиоли има три деца и 4 внучета. С последната му съпруга Кристина са щастливи и предани един на друг.

Роджър Мур дълго е живял в Гстад в кантона Берн, където са се установили редица богати знаменитости, преди да се премести в Кран Монтана в кантона Вале.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>