Как да поберем повече багаж в по-малък обем? Практични съвети за тези, които биха искали да пътуват с целия си гардероб по празниците.

bagaj-huffington-post2

Huffington Post.

За някои празниците означават уют пред камината у дома, а други само чакат ваканцията, за да стегнат куфарите за път. „Това да, това не“ е най-честият проблем, когато трябва да подберем и подредим всички необходими вещи във възможно най-малки по обем чанти. Някои използват вакуумиращи найлонови пликове, от които се изсмуква въздухът с помпичка и така дрехите в тях заемат много по-малко място.

Ето какви трикове за опаковане на багаж препоръчват специалистите.

bagaj11.Не сгъвайте дрехите – навивайте ги

Чудесен начин за спестяване на „куфарно“ пространство – вместо да подреждате дрехите си като ги сгъвате една върху друга, пробвайте да ги навиете на стегнати рулца. Допълнителният плюс е, че ще избегнете прекомерното им намачкване.

bagaj22.Използвайте вакуумни пликове

Вакумните пликове за дрехи са безценни за опаковане на обемисти предмети като якета, детски дрехи, меки играчки, дори спално бельо (ако се налага да вземете подобно на почивката си).

Подобен метод на опаковане ще ви спести сериозно пространство. А когато дойде време да се прибирате вкъщи, вакуумните пликове отново ще ви се притекат на помощ – този път за съхранение на мръсното пране.

bagaj33.Опаковайте по „принципа на пирамидата“

Пирамидалният принцип в опаковането на багажа е за напреднали! Най-напред, по стените  на куфара, се подреждат обувките. Следват по обемните дрехи като панталони, рокли и дълги поли, които се разстилат отдолу (а по-късно ще послужат за загръщането на цялата пирамида).

Над тях се подреждат останалите дрехи, навити в стегнати рула.  Малките чупливи предмети, аксесоарите, козметиката и документите остават за върха на пирамидата.

bagaj44.Дъждобран вместо чадър

Да си предвидлив е хубаво, но при дълги пътувания тази добродетел често е за сметка на свободното пространство в куфара.

Да, времето има навика да се разваля в най-неподходящите моменти. Вместо обемистия, понякога труден за сгъване чадър обаче, вземете така практичния лек и тънък дъждобран.

bagaj55.Купете козметика в малки опаковки

Сигурно ще ви е трудно да оставите многобройните шишенца, тубички и бурканчета от любимата си козметика вкъщи. Ще се учудите обаче колко много място заемат те.

Вместо това, опитайте се да ги замените с по-малки разфасовки на същите или подобни продукти. Повечето производители вече предлагат travel-size козметика. Снабдете се с такава или просто пресипете така необходимите ви продукти в добре измити по-малки опаковки.

bagaj66.Опаковайте малките предмети предвидливо

Слънчеви очила, очила за четене, USB-та, дълги, оплитащи се верижки на бижута, документи, билети… „Малките части“ на багажа ви са важна част от него, често обаче заплашена от счупване, надраскване, смачкване и други неприятни последици на пренасянето в куфар.

Находчиви трикове за опаковането им са: увиване на малките, чупливи предмети в дрехи или кърпи и поставянето им в обувките; за документи и билети използвайте джобовете на куфара; верижките на бижутата чудесно се побират и предпазват от заплитане, ако ги поставите в коктейлни сламки.

bagaj77.Вземете закачалки за дрехи с пликове

Ако ви се налага да вземете официални дрехи на почивката си – костюм,смокинг, официална риза или коктейлна рокля, навиването на руло не е най-добрата идея.

Вместо това използвайте закачалки за дрехи с пликове. Допълнителният плюс е, че ще можете да се възползвате от специалните куки за подобни закачалки, с които вече са снабдени повечето влакове и самолети.

bagaj88.Не прекалявайте с лекарствата

Не че е лошо да сте предвидливи, но колко от десетките лекарства, които обикновено носите „за всеки случай“, сте използвали някога?

Ограничете се до средства, понижаващи температурата, облекчаващи стомашни болки и мигрена, както и някоя и друга лепенка и промиващ препарат. Ако все пак се нуждаете от повече лекарства, изрежете от блистерите само необходимите за престоя ви хапчета.

bagaj99.Не оставяйте празни пространства

Може би сте от малкото хора, които не смятат за нужно да пренасят целия си гардероб на почивката? В такъв случай сигурно ще искате да предвидите празните пространства, оставащи в куфара, за запълване със сувенири и дребни подаръци на връщане.

Дори да ви е останало подобно празно пространство обаче, погрижете се да го запълните, например с намачкана хартия. Иначе рискувате и малкото ви дрехи да пристигнат на мечтаната дистинация в неузнаваем, силно намачкан вид.

bagaj1010.Преценете без какво може да минете

Обемни пътеводители, любима електроника, детски играчки… Може да ви е трудно да си представите почивката без тях, но пренасянето на подобни предмети рискува да направи началото (и края й в момента на затварянето на куфара) доста неприятно.

Вместо подробни гайдове с много страници се снабдете с подходящи приложения за телефон. Вероятно може да минете и без сешоар, особено ако сте на хотел, където предлагат такива уреди.

Бонус съвети:

bagaj11

Предотвратете заплитането  на слушалки и зарядни, като ги навиете добре и пристегнете с ластик;

Дребните чупливи предмети сложете в чорап, а него – в някоя обувка;

Обувките сложете в еднократни шапки за баня;

За да не се деформира и измачка любимият ви сутиен, сложете малки по размер дрехи или чорапи в чашките му.

Както и да сте се справили с опаковането, не забравяйте най-важния „багаж“ – пътувайте с усмивка!

Илюстрации: Алена Царкова за Bright Side

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>