Кога за последно си забравихте смартфона вкъщи или в колата? Как се чувствахте? Общуването в нета отключи нови страхове.

zabaven_Facebook

Няма безстрашни хора, но в днешно време фобиите заеха застрашителни размери. Може да ви се стори смешно, но има хора, които вече са развили страх дори от компютъра и интернет.

В света съществуват много фобии, тоест разновидности на страха от различни предмети, явления, думи. Но заедно с много разпространената клаустрофобия (страх от затворени пространства) или от числото 13 в календара, векът на съвременните технологии диктува своите правила, в това число и за фобиите, които вървят в крак с техническия прогрес.

Какви фобии се появиха в речника през последните години? Какви страхове ни докараха общуването в социалните мрежи, компютрите и цифровите технологии?

Ние живеем в света на своите страхове

Страхът от затворените пространства, тъмнината и височината вече са „демоде“. Днес хората се побъркват от тролването в интернет, от това, че са забравила смартфона си вкъщи или от липсата на лайкове под снимките си в социалните мрежи. Ето кои са най-често срещаните фобии:

Номофобия

phobia9

Случвало ли ви се е да си забравите мобилния телефон вкъщи или в колата? Ако в такива моменти са ви обземали дискомфорт, безпокойство и чувство на страх, много е вероятно да страдате от номофобия – чумата на XXI век. Терминът идва от английската фраза no mobile phone и се превежда като „страх да останеш без мобилен телефон“. Учените обявяват тази нова болест след изследвания през 2008 г., които показват, че 66% от всеки 100 човека изпитват панически страх, когато останат без средства за връзка. Те се опитват постоянно да проверяват пропуснатите повиквания, съобщения и имейли.

phobia4При това да не забравяме, че през 2008 г. още не беше започнала ерата на сензорните смартфони с бързо включване в нета. И ако тогава е страдало повече от половината от населението, днес би следвало всеки да е жертва на това заболяване. Най-лесно е да проверите дали страдате от нотофобия, като останете офлайн поне за един ден.

Киберфобия

phobia3

Персоналният компютър е главният спътник в живота в съвременния свят, затова и е закономерна появата на страх от компютъра или киберфобията. Ако номофобията е присъща на младите динамични хора, то киберфобията е по-често разпространена сред възрастните хора, които са принудени да усвоят начините за ползване на новата техника.

Как да откриете, дали страдате от киберфобия? Лекарите открояват следните симптоми:

  • Прекалено внимателно се отнасяте с вашето PC;
  • Негативно се изказвате за електронната техника;
  • Избягвате компютрите и продължавате да пишете на пишеща машина и да четете книги само на хартия.

Тази фобия в силната й степен даже е съпроводена с физически реакции: световъртеж и прилошаване. За лечението на киберфобията е необходима помощ от квалифициран психолог и подкрепа от близките. Най-добрият начин е заедно с тях да прекарвате няколко часа дневно до компютъра.

Соционетофобия

Става дума за страх от социалните мрежи. Соционетофобията е съвременната версия на страха от преследване, която се проявява в боязън да си направите личен акаунт в социалните мрежи, защото могат да го използват за шантаж и следене. Не е задължително следящите да са от спецслужбите, достатъчна е вероятността до личните ви данни да имат достъп хора от близкото ви обкръжение – членовете на семейството, клиентите или началството.

Вероятно сте чували ваши близки да споделят, че не си правят акаунт във фейсбук или са го закрили, защото имат много ревнив партньор. Известно е също, че някои компании използват цялата информация за човека, когато подбират служител за вакантен пост. Но това не означава, че трябва да се лишавате с най-лесния, бърз и безплатен начин за общуване с близките си хора, казват специалистите. Достатъчно е да внимавате какво публикувате.

Соционетофобията може лесно да се излекува. Американският психолог Джей Байер съветва страдащия от тази фобия да си създаде акаунт, който съответства на неговата зона на комфорт, например, да се сприятелява или да се включва в групи само с хора с близки до неговите интереси.

Тролофобия

Internet-Troll

Толкова ли са страшни троловете? Всички знаят, че да го „подхранваме“ не си струва, да им се връзваме – също, а най-лесно е да ги игнорираме, като ги блокираме. Но активният ръст на популацията на тролове в последно време докара и нова фобия – тролофобия или тролопараноя. Страдащият от нея е убеден, че всички читатели, коментатори, участници в блога или портала му са тролове, чиято цел е да му провалят проекта/идеята. Оттам и се появява нежеланието да привличат вниманието върху себе си. Именно тролофобията предизвиква най-често стремеж към анонимност и е най-честата причина за появата на толкова много анонимни профили.

За съжаление, лек от тролофобията няма. Психоаналитиците препоръчват да не се поддавате на провокации – да не „храните“ автентичните тролове.

Имиджофобия

phobia6-2

Един от най-ярките примери на съвременните страхове, появил се в резултат на разпространението на социалните мрежи, месинджърите и чатовете. Страдащият от имиджофобия се бои, че неправилно ще го разбират, или, че не на място е сложил типичната усмивка или друг стикер.

Имиджофобията не може да се нарече сериозно психично разстройство, това е само нова форма на психозата, която е временна. Специалистите приемат, че всеки ползвател на интернет малко или много е подвластен на имиджофобията: често в онлайн общуването се налага да водим едновременно и служебна, и лична кореспонденция и бързо да превключваме от представителния към приятелския, дружелюбен и закачлив тон, а това не е толкова лесно постижимо.

Селфифобия

Тази фобия, макар и комична, вече взема своите жертви. Например през 2014 г. 19-годишният британец Дениъл Боуен влиза в болница, след като в продължение на половин година не излиза от къщи в търсене на идеалното селфи. Младежът правел по 200 снимки дневно и резултатът от този маратон бил, че го изгонили от училище, отслебнал много и накрая решил да си сложи край на живота. Но за щастие му попречили навреме.

Лекарите твърдят, че селфифобията е сериозен психологически проблем на съвременния свят и се налага консултация със специалист. Между другото, Дани Боуен бил излекуван, като го отучили да ползва постоянно смартфона си.

Тредофобия

phobia10-2

Идва от английското значение на thread – разклонението на коментарите в социалните мрежи. Фобията съответно се изразява в страха да коментираш, например, да изкажеш мнението си. Страдащите от тредофобия обикновено са стеснителни хора и в живота, а онлайн още повече се засилва страхът, че коментарите им ще се окажат не на място, след което ще последват обиди и критика.

На такива пациенти психолозите предписват анонимност. Предлагат им да пробват с акаунт с измислен персонаж, за да преодолеят вътрешните бариера. Важното в случая е да не прекрачат границата и да се увлекат в тролване. Психолозите напомнят, че подобно поведение ще предизвика по-скоро омраза, отколкото признание.

Ето накратко и най-новите фобии, свързани с мрежата:

Нотисофобия – дразнение от постоянните индикации какво се случва в профила ти и всичките ти онлайн приложения.

Интернет-хронофобия – страх, че не откриваш нищо смислено в интернет и само губиш от ценното си време в него.

Игнорофобия – страх, че никой не те забелязва в мрежата, каквото и да правиш.

Логинфобия  – страх, че можеш да забравиш да „излезеш” от профила си в чуждо устройство.

Тагофобия – страх, че някой може да те отбележи, без да го искаш.

Стенофобия – страх да не пуснеш нещо по грешка на стената си във фейсбук и туитър, което може да те злепостави.

Facebook Like Design Three dimension style and high quality image

Facebook Like Design Three dimension style and high quality image

Лайкофобия – страх, че можеш да останеш с малко лайкове на свой пост или снимка.

Емотофобия – страх, че можеш да  предадеш грешно настроението си с неправилен емотикон.

… Списъкът може да се продължи до безкрай, тъй като въвеждането на всяка нова функция в социалните мрежи и на всяка нова джаджа във всекидневието предполагат отключването на нови страхове.

Това, разбира се, съвсем не значи да се отказваме от иновациите, които облекчават живота ни и го правят по-динамичен, пъстър и интересен.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>