Ако човек страда от безсъние, апетитът му се повишава и трупа килограми, твърдят специалистите по съня.

Тази пролет Алла Пугачова порази всички с новата си стройна фигура (за лицето, изваяно от пластичен хирург, да не говорим). Руските медии обаче не повярваха на обяснението на певицата, че просто е променила начина си на хранене и  тръгнаха по следата на тайната, с която е свалила 20 кг, без да заприлича кожата й на шарпей.

В отделението по медицина на съня на правителствения санаториум на Русия – „Барвиха” се тълпят звезди. Из Москва броди слух, че тъкмо там е придобила новото си струговано тяло Алла Пугачова. И наистина, пациенти там са не толкова хора с проблеми със съня, колкото желаещи да отслабнат.

Колкото и странно да ни се струва, сомнологът Роман Бузунов нвърди, че за да имаш идеална фигура трябва преди всичко да се наспиваш добре.

„Ако човек не спи достатъчно, апетитът му се повишава”, твърди терапевтът. – Той противостои на безсънието с ядене и започва да пълнее. Ако спиш грамотно, обмяната на веществата се регулира и започваш да слабееш, както отслабна и изпълнителката на „Милион алых роз”.

В новата си форма Алла Пугачова е просто неузнаваема.

Между другото, за да слабееш със сън, трябва да прекарваш в леглото не по-малко от 7 до 9 часа. Най-важното, обаче е да лягаш и да ставаш по едно и също време, дори през уикенда и когато си на почивка.

“Ако си решил да отидеш на клуб или да се забавляваш с приятели в петък срещу събота, е ясно, че на следващия ден ще спиш до обяд. – обяснява Бузунов. – А в понеделник трябва да се върнеш към традиционния си режим.  Така вътрешният ти биологичен часовник се лашка от една страна в друга, сякаш летиш до Ню Йорк. Организмът не може да разбере кога да заспи и кога да става.”

И най-важното – това объркване нарушава производството на хормона, благодарение на който се разграждат тлъстините.

Какво е научното обяснение? През нощта се изработва соматотропният хормон, който при децата отговаря за растежа, а при възрастните – за превръщането на мазнините в енергия и мускулна маса.  Но ако имаш нарушения в съня, неговото ниво в организма пада драстично.  И излишните калории не се превръщат в енергия, а в коремче, бричове или паласки.

Който иска да отслабне, не бива да си ляга по-късно от 23 часа, защото производството на соматотропния хормон започва точно в полунощ. И не бива да се хапва нищо четири часа преди сън. Придържайки се към тома просто правило, ще можеш да сваляш по 700 грама на седмица. Естествено, ако през деня не злоупотребяваш с хляб и сладкиши.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>