Бъдете елегантни независимо къде се намирате. По-добре да изглеждате достойно, отколкото разкошно, казва модната легенда.

Оливера Арнаудова

“Да направим  жените красиви,  да извадим чара на всяка една личност. Но също така,  да направим  живота по-красив … това винаги е била моята амбиция, а това е и основната философия на Nina Ricci.”

Нина Ричи – тайнствено име, привличащо жените с необичайни аромати на парфюмите, приказна бижутерия, козметика, оригинални костюми, съвременни аксесоари. Име, станало символ на елегантността, женствеността и обаянието. Но най-много възхищение поражда удивителната енергия от оптимизма на жената, която не се страхува на 49 години да започне всичко отначало. Не на всеки се отдава това.

Мария Аделаида Ниелли (Maria Adelaide Nielli) се ражда в Торино през 1883 г. Баща ѝ е моделиер на обувки и шие за богати клиенти по поръчка. Когато навършва 7 години, цялото семейство напуска Италия и се установява първо във Флоренция, а след това в Монте Карло. Неочакваната и преждевременна смърт на бащата се отразява на цялото семейство, изменяйки обичайния ритъм на живот. Бащата не оставя нищо нито на жена си, нито на децата.

Мария чувства, че нейният самoстоятелен живот започва. Тя не се бои от това, но от друга страна разбира, че не е така просто емигрантка да се устрои на работа, а още по-сложно е да постигне успех.

Заминава за Париж, когато е на 14 години. Постъпва като ученичка в шивашка работилница. Ученичка силно казано, по-скоро девойка за разнос и гладене.

Скоро обаче нейните делови и професионални качества биват забелязани и по достойнство оценени. На 18 години става водещ моделиер в ателието, а на 22 вече е главен дизайнер. Минава през всичките етапи – от помощник-майстор до моделиер и в крайна сметка постига това, към което се е стремила. Отличава се с удивителни за девойка от края на 19 век самоувереност, целеустременост и преди всичко добър вкус.

На 25 години постъпва на работа в Raffin – една от най-престижните модни къщи на Париж в началото на миналия век. Там тя отдава 20 години от живота си. Този период ѝ дава много. Преди всичко придобива опит, сама си създава клиентела и в края на краищата забогатява. Забелязват я, защото нейните модели се харесват и скоро тя става една от собствениците и акционер на компанията. През 20-те години имената на магазини Raffin и Ricci знаят всички жени в Париж.

Модна къща Raffin

По това време Мария е омъжена за Луиджи Ричи.  Съдбата е благосклонна към нея – тя среща щастието си на път в дилижанса за Париж, където спътник ѝ е привлекателен млад мъж със завидно положение в обществото – син на богатия флорентински бижутер Ричи.

Портрет на Нина Ричи от Мариет Лиди.

Скоро младата девойка вече е омъжена жена с известна фамилия. Окончателно променя и името си на Нина, както я наричат от дете. Няколко години Нина Ричи води живот на светска дама с любим мъж и син, много свободно време, без никакви материални проблеми до момента на развода си и в последствие загубата на бившия си съпруг през 1931 г.

Останала сама с невръстното си дете и желаеща да го обезпечи за в бъдеще, работи неуморно и се издига по  кариерната стълбица. Какво ѝ е струвало това – само тя си знаела, но впоследствие споделя – „Работих като прокълната – ден и нощ“.

1932-ра е преломна в живота на Нина Ричи. Не е изключено да е мечтала за житейски покой и комфорт, но неочаквано се появява ново вдъхновение.

Робърт Ричи – неин син и единомишленик я убеждава да си открие своя модна къща. Нелеко решение за жена, която току-що е навършила  49 години. Но тя решава да рискува.

Робърт Ричи.

Нина и Робърт Ричи.

Наема помещение в  Париж на Rue de Capucines 20. По това време с едно единствено ателие – нейното – Maison de Haute Couture Nina Ricci. Именно там е представена първата ѝ колекция от сватбени рокли, която има огромен успех. Това е нелек период за новопоявилата се Ричи. В Париж царува Коко Шанел.

Но Нина Ричи не иска да копира никого, иска свой стил. И внезапно успехът ѝ надминава всички очаквания. През 1959 г. компанията ѝ заема вече 11 етажа в 3 здания на същата тази улица, където има 450 служители, изпълнители и дизайнери.

През 1945 г. дизайнерите започват активно да експериментират в  опити да възродят увлечението към висшата мода отпреди войната. На Роберто Ричи му идва гениална идея, която допада на Люсиен Лелонг – председател на Търговската камара, и идеята се превръща в реалност. Организира в Лувъра изложба, в която участват повече от  150 манекена от 40 парижки ателиета, включително кутюр колекции на Balenciaga и Madame Gres. След невероятния успех в Париж, колекцията е представена в различни градове на Европа и САЩ.

Успехът на Нина Ричи се обяснява преди всичко с добър вкус, отсъствие на крайна екстравагантност, качество на работата и приемливи цени, което също е немаловажно. Самата тя е еталон за своите клиенти – необикновено елегантна, поддържана, красива и с превъзходни маниери. Притежава природен талант да създава шедьоври от прости неща, добавяйки им някой друг детайл. Обикновена блуза в нейните ръце се превръща в произведение на изкуството.

В работата си Нина Ричи взема под внимание всички особености на женската фигура, удачно подчертава  достойнствата и прикрива недостатъците. Започва да прави изключително женствени дрехи, като в основата на вдъхновението ѝ стои Ботичели.

Дрехите са ефирни и леки, елегантността е неоспорима. Рафинираността и романтизма са характеристиките на нейните творения. Средата на нейната клиентела са жени с класически вкус. Преди всичко това са представители на средната буржоазия. Нейният девиз е: „Бъдете елегантни независимо от това къде се намирате”.

Съвместната работа на марката с Анди Уорхол ѝ отваря вратите на американския пазар. Нина Ричи се свързва и с известния фотограф  Дейвид Хамилтън за първата си рекламна кампания. Успехът е абсолютен и неоспорим.

Но истинският успех идва при нея през 1948 г. и отново е свързан с името на Роберт Ричи. Динамичен бизнесмен, притежаващ и добър вкус, той смело влиза в женския свят на модата и козметиката. Именно през  тази тежка година той пуска на пазара парфюм с романтичното название L’ air du temps. Преводът  зависи от вашата фантазия: “Духът на времето”, “Вятърът на времето”, “Ароматът на времето”… Във всеки случай флаконът остава до ден днешен сред най-хубавите световни парфюми. Ароматът му навява полъха на свободата и мира през  1948 г. Човечеството, съвземащо се от ужасите на Втората световна война, празнува победата.

Това е началото на нов живот. По думите на Роберт Ричи, той се е стреми да създаде аромат, който му се е искало да почувства по раменете на любимата жена. Естествен  и едновременно тайнствен, парфюмът трябва да навежда на мисъл за женственост, за букет цветя за любимата, за пролетния вятър на любовта. L’ air du temps е създаден на база – оригинална гама аромат на карамфили и роза, жасмин, гардения и лимон. Това е лек пролетно-летен аромат, който се харесва както на млади, така и на зрели жени. И накрая привлекателността на този аромат се изразява и с елегантен флакон във формата на слънце и излитащите гълъби, символ на мира и вечната младост.

През 1951 г. гълъбът става емблема на L’ air du temps. След това излизат Fille d’Eve (1952), Fleur de Fleur (1982), “Nina”(1987), “Ricci Club”(for man, 1989), “Deci Deia” (1994).

През 50-те години Мадам Ричи обновява щата си, канейки млади и талантливи дизайнери и в резултат на това, колекция 1955 г. и носи световна известност. Модната къща Ричи придобива международна репутация, която се потвърждава и затвърдява година след година.

Тази необикновена жена умира през 1970-а на 87 г. За 38 години изумителна кариера тя създава цяла индустрия, работеща за жените – Haute couture и мода за всеки ден, кожена галантерия, парфюмерия, бижутерия.

Родена в Италия, тя не забравя традициите на страната си, смъртта на баща си, разорената си фамилия. И в памет на нелекото детство тя сътворява свой семеен клан, свято пазен и защитаван от нея. Заедно с нея работи и синът ѝ, а след  това и внучката ѝ със своя съпруг. Три поколения – всичките те, продължават да внедряват оригиналните ѝ идеи.

За 50 години са открити около 40 фирмени магазини в 130 страни. 75 процента от общия доход се сформират от продажба на аромати и обща парфюмерия – пудри, лосиони и др.

През 1979г. става още едно значимо събитие в живота на модната къща: Maison de Haute Couture Nina Ricci се премества в най-престижния район на Париж на  Avenue Montaigne, 39. В пететажната сграда се помещават офис, три бутика, ателиета, салони и демонстрационни зали. В съседство са разположени модните домове на Dior, Max Mara, Céline, Chanel.

Марката Nina Ricci има и своите  “щастливи знаци”. Неизменните символи – ябълката и гълъбите.

За съжаление, това вече не е семейна фирма, но духът на Нина Ричи пази и защитава делото на живота си.

Всичко това започва да създава жената, която е на 49 години!

Много ли са или малко?

Колекция Nina Ricci 2017.

Oфициален сайт на NINA RICCI

ВИДЕО: Колекцията на Модна къща „Нина Ричи“ за пролет-лято на 2017 г.

Важни връзки:

Грим студио и школа по грим на Оливера Арнаудова

Школа по декупаж и приложни арт техники на Оливера Арнаудова

Статии от Оливера Арнаудова

 

Comments

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>