По света има все още много находки, чиято история остава неразгадана.

Руините на древния град Лептис Магна в Либия крият още много тайни за археолозите, а те продължават да правят разкопки.

В детството си много от нас са мечтали да намерят съкровище, а някои решават да реализират тази своя детска мечта, като стават археолози. Именно благодарение на тях нашата планета с всяка изминала година разкрива все повече тайни от миналото.

Тези снимки са подбрани от архивите на National Geographic и на тях са запечатани най-любопитните моменти от археологически разкопки.

Каменната глава от олмеките, 1947 г.

© national geographic.

Олмеките са индиански племена, живели приблизително от 1500 г. до пр. Хр. До 400 г. сл. Хр. Те са изсичали глави от огромни каменни плочи, тежки от 6 до 50 тона. Учените и досега не могат да обяснят как олмеките са успявали да се справят с тези огромни камъни.

Руините на древните селища в Шотландия

© national geographic.

Тези руини датират от XXV в. пр. Хр. до XVII в. сл. Хр. До наши дни са запазени остатъци от домове, различни артефакти и произведения на изкуството.

Водолаз се гмурка във фуния в Мексико

© national geographic.

Сеноте (на испански: Cenote, [θeˈnote]; от юкатански маянски dzonot или ts’onot, означаващо „кладенец“) е дълбока, широка яма в земята, която има кръгла форма и е пълна с вода. Характерна е за Мексико, най-вече за Юкатанския полуостров. Получава се при пропадане на варовикови скали и позволява излагането на подпочвените води на повърхността.

Сеноте са използвани от древните маи като източник на вода и също така за извършване на жертвоприношения.

Мъж от бившето кралство Мустанг в Северен Непал носи човешки останки, намерени в крипта

© national geographic.

В една от изкуствените планински пещери в Непал лежат останките на 27 мъже, жени и деца. По много от костите има следи от порезни рани, които свидетелстват за неизвестен на учените погребален обред. Скелетите са лежали в необикновената крипта около 1 500 години.

Гледка от въздуха към Лептис Магна в Западна Либия

© national geographic.

Лептис Магна е един от най-големите и най-добре запазени римски градове, построени по времето на управлението на императорите Август и Тиберий. До наши дни са оцелели доста впечатляващи руини, сред които археолозите все още периодично откриват нови находки.

Дворецът Паленке

© national geographic.

Главната особеност на древния град Паленке в североизточната част на мексиканския щат Чиапас е дворец с 4-етажна кула, която не се среща в нито един друг град на маите. Учените прадполагат, че от височината на кулата маите са наблюдавали как лъчите на слънцето падат право върху Храмът на надписите в деня на зимното слънцестоене.

Тръстиков бастун за разходка, намерен до гробницата на “крал Тут”

© national geographic.

„Крал Тут“ – така е известен още фараон Тутанкамон. Бастунът е украсен с резба, изобразяваща нубийски пленник. Според една от версиите, фараонът е тупвал с бастуна по земята с дръжката надолу в знак на допълнително унижение на нубийците.

Виж още: Божествената ерекция на Тутанкамон

Палеоантропологът Луис Ликйки и семейството му търсят ранен хоминид („човекоподобен“) в каньона Олдувай

© national geographic.

Луис Лийки е главният инициатор на изследванията в района на Кенийския риф и по право го определят като един от най-големите палеоантрополози. Той напълно подкрепя теорията за еволюцията и е намерил много доказателства, които я потвърждават.

През 1931 г. той за първи път посещава каньона Олдувай. Каньон Олдувай Олдувай (или Олдупай) се намира в Източна Африка, по-конкретно в северната част на Танзания, между езерото Виктория и Килиманджаро и е част от резервата „Нгоронгоро“. Там след 30 години разкопки Луис Лийки най-накрая успява да намери череп на един от предшествениците на съвременния човек.

Хиляди теракотени войници и коне в естествена големина стоят на стража до гробницата на императора Цин Ши Хуанг

© national geographic.

Според замисъла на императора статуите е трябвало да го съпровождат в задгробния свят. Някои специалисти определят теракотената армия като доста прогресивна крачка напред, тъй като е било прието при смърт на император да се погребват живи негови войни.

Виж още: Ксиан – теракотената армия

Мегалитите в Стенес

© national geographic.

Както при Стоунхендж, и тези побити камъни в Шотландия са свързани с много легенди. Най-популярното предположение на учените е, че това място се е използвало за жертвоприношения. Но и тази версия оставя след себе си много въпроси.

Ледената мумия Йоци, намерена през 1991 г. в Тиролските Алпи

© national geographic.

Йоци, или Симилаунският човек, според изследователите е роден около 3300 г. пр. Хр., което го прави най-старата мумия в Европа. След сравнителния ДНК анализ се оказва, че сред 4 хиляди тиролски мъже 19 са родственици на „ледения човек“.

България в топ 3 на Европа по брой открити артефакти

България е в топ 3 в Европа по артефакти с над 40 хиляди открити предмети. Това съобщи в края на миналата година бившият министър на туризма Николина Ангелкова при откриването на конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм в София.

Целта е да се превърне България в целогодишна дестинация. Затова са създадени 8 културно-исторически дестинации, които минават през цялата страна. Те минават през повече от 40 градове и села, а в тях са включени над 170 туристически обекта. Разработени са и интерактивни карти за тях, които се намират на сайта на ведомството.

Според Талеб Рифай, генералния секретар на Световната организация по туризъм към ООН, на първо място трябва да се засили и насърчи запазването на наследството на световните цивилизации, защото то е естествен капитал в туризма.

Виж още: Да видиш апостол Павел наживо

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>