Посещението организира българинът филантроп д-р Христо Алексиев от Хамбург.
Nemzi_snimat_otec_Ivan1-2

Отец Иван в Хамбург на гости при приятеля си д-р Христо Алексиев. © Личен архив на д-р Алексиев.

Боряна Антимова

Екип от немски журналисти пристигна вчера в България, за да снима филм и да напише репортаж за немските медии за отец Иван. Идват режисьорът Теес Клан и един от най-известните немски журналисти и писатели Клаус-Петер Ликфелд. Пристига и известната журналистка и фотограф Андреа Кюнциг. В София към екипа се присъединява и журналистката Светлана Стоева.

Екипът ще остане в България 4 дни. Ще бъде заснет филм, а Ликфелд ще напише репортаж за едно от най-известните немски списания. Води ги българинът д-р Христо Алексиев, който живее в Хамбург и помага в организацията, като частично финансира пътуването и пребиваването на немската група у нас.

Идеята за филма е на един немски бизнесмен – Волфганг Брийст, който се включва активно в благотворителните инициативи за приюта в Нови хан в Хамбург. Двамата с д-р Алексиев канят режисьора Теес Клан.

“Идеята за очерка беше на Клаус-Петер и Андреа, а аз се съгласих да ги придружа и да помогна в организацията, – казва д-р Алексиев. – Попитаха ме дали бих могъл да ги придружа. Малко ми беше трудно, времето ми беше малко, но се съгласих.”

7-lieckfeld

За известния журналист и писател Клаус-Петер Ликфелд Нови хан вече е и лична кауза.

За отец Иван и неговия приют отдавна се знае в Германия и това не е първото идване в Нови хан на Клаус-Петер Ликфелд. През 2010 г. той пристига и пише голям репортаж, озаглавен “Един ден от живота на Иван Иванов”, а Андреа Кюнциг прави затрогващи снимки на “отеца и неговите деца”. Светлана Стоева пък заснема десетминутен филм “Импресии от Нови хан”. При това пътуване д-р Алексиев се запознава с Ликфелд в Нови хан и оттогава са добри приятели.

Когато екипът се връща в Германия, д-р Алексиев организира благотворителен вернисаж с български художници в красивите презентационни зали на Steinway-Haus на известните немски рояли и пиана Steinway, които се предоставят безвъзмездно за събитието. Със свои творби участват български художници.

На посетителите се раздават копия от репортажа на Ликфелд, публикуван в известното авторско онлайн списание “Магда”. Самият Ликфелд също отива на благотворителната изложба и споделя впечатленията си от филантропа отец Иван и делото му. Показва се и филмът-импресия на Светлана Стоева.

Идеята на д-р Алексиев е делото на отец Иван да получи широка разгласа в Германия, за да се включат повече дарители за приюта в Нови хан.

“Това е целта и сега – човеколюбивата мисия на отец Иван да придобие още по-голяма публичност в Германия, за да може повече хора да помогнат”, сподели д-р Алексиев. Засега той пази в тайна името на телевизията, по която ще се излъчи филмът за отец Иван, както и на авторитетното немско списание, в което ще се публикува новият репортаж на Ликфелд. “Бъдете сигурни, ще има милионна аудитория и съм сигурен, че много немци ще се трогнат и ще поискат да помагат”, увери докторът.

Петгодишно приятелство свързва д-р Алексиев с отец Иван. “Ходил съм много пъти в Нови хан, и той ми е гостувал в Хамбург заедно с един свой възпитаник”, каза българинът.

Nemzi_snimat_otec_Ivan3-2

Д-р Алексиев и отец Иван в дома на Гюнтер Рот от Хамбург, един много сърцат немец, който се включва в благотворителни каузи, и когато разбира, че отец Иван е в Хамбург, го кани спонтанно на гости.

През 2011 г. д-р Алексиев заедно с още няколко колеги, изявени лекари, стартира проект “Здравен център в Нови Хан, България”. С дарения на колеги и жители на Хамбург българинът набира средства за изграждане на центъра, в който да се лекуват не само хората от приюта, но и жителите на селото и района.

Предвиждат се кабинет по дентална медицина и медицински център с отдели по обща медицина, ендоскопия, рентгенография, гинекология, хирургия и ортопедия. “Идеята е в този център да идват специалисти от София и страната и да се практикува медицина на високо равнище”, обяснява д-р Алексиев.

На 22 февруари 2011 г. е организиран транспорт на медицинско оборудване, уреди, съоръжения и консумативи от Хамбург за Нови хан. В тира са натоварени два ултразвукови апарата, рентген, ЕКГ апарат, компютри, стерилизатори, операционна маса и консумативи, осигурени от гражданите на Хамбург и местни колеги на д-р Алексиев. От други дарители за приюта е осигурен зъболекарски стол.

Nemzi_snimat_otec_Ivan2-2

Вълнуващ момент: Д-р Алексиев (вляво) с отец Иван и немския си колега д-р Сойка, също от екипа на проекта “Здравен център в Нови Хан”. Вляво е тирът, натоварен с медицинско оборудване и готов да отпътува за Нови хан.

“Проектът засега е в застой, което много ме притеснява. Тогава не беше възможно да се направи центърът, защото бяха нужни подходящи помещения, а се оказа, че част от пристройките, изградени от отец Иван, са незаконни. Проблемът все още не е разрешен напълно и апаратурата си стои на склад в приюта. Но продължаваме да търсим подходящо място. Признавам, че и аз не положих достатъчно усилия да се уреди въпросът, поради липса на достатъчно време”, споделя доктор Алексиев.

Но е категоричен, че рано или късно ще доведе нещата докрай.

Той поддържа контакти с лекарите от Елин Пелин и региона. Личен приятел е с колегата си проф. Димитър Канелов, шеф на Специализираната болница за активно хирургично лечение “СБАХЛ – Елин Пелин”. Тъй като лекар в приюта още няма, българинът звъни от Хамбург и съдейства доктори от Елин Пелин да идват да лекуват болните.

Откакто отец Иван катастрофира миналия вторник и сега лежи в Клиниката по ортопедия на пловдивската УМБАЛ “Св Георги” със счупен крак, който лекарите оперираха и му поставиха пирони, д-р Алексиев звъни от Хамбург на колегите си, за да се осведомява за състоянието му.

“Свързах се с дежурния анестезиолог д-р Георгиев, разговарях и с други колеги. С крака на отец Иван положението е сериозно, възстановяването няма да е лесно, все пак е човек, прехвърлил 70-те”, казва докторът. Но затова пък е възхитен от силния борбен дух и бодрия тон на отец Иван. “Дори и в болницата само за децата и приюта говори. Притеснява се как ще изкарат зимата, дали ще имат достатъчно храна, дърва и въглища за отопление”, казва той.

Вчера д-р Алексиев се свърза с отец Григорий, сина на отец Иван, когото не познава лично, за да се осведоми какво е положението в приюта в отсъствието на баща му, и от какво имат най-неотложна нужда.

6-OtecGrigorij

При посещението си в Нови хан д-р Алексиев за пръв път ще се срещне със сина на отец Иван – отец Григорий. На снимката е и поетесата Мария Лалева, която често организира акции за събиране на средства за приюта. Сн. Ина Попова.

“Прочетох очерка ви за отец Григорий и много се развълнувах. Това ми е първата задочна среща с него, впечатлен съм от нещата, които научих, и чакам с нетърпение да се запознаем лично. Вече разговарях с отец Григорий по телефона, той много се радва на нашето посещение в такъв тежък за него момент. Няма да му е лесно, като знам как отец Иван се налагаше да разбива стени с глава”, коментира д-р Алексиев.

Отец Григорий съобщи, че патриарх Неофит лично е одобрил молбата му да бъде преместен от Вакарелската енория, където служеше досега, в Нови хан.

“От 1 септември съм официално назначен да отговарям за храма в Нови хан. Плановете бяха баща ми да ме въвежда постепенно и в делата на приюта, защото досега аз само помагах, но не съм в течение на всичко, а той да си поеме основно хората в Якимово. Но сега, покрай премеждието му, ще се наложи ударно да поема нещата”, сподели отец Григорий.

Немският благодетел на приюта д-р Христо Алексиев живее от 35 години в Германия. Завършва медицина в университета Martin-Luther в Хале, Германия и е доктор на медицинските науки по висцерална (коремна) хирургия. Защитава дисертация в Академия за усъвършенстване на лекарите в Берлин през 1989 г. Работи като главен лекар и началник на хирургичната клиника в болницата Pfeifferschen Stiftungen в Магдебург.

4-dr_Hristo_Alexiev

Филантропът д-р Христо Алексиев има свой, по-разширен прочит на Хипократовата си клетва – да помага не само на болните, но и на хората в нужда.

От 1998 г. има индивидуална лекарска практика като хирург, с право за лечение на лица, претърпели трудова злополука. Съсобственик е на специализирана болница за хирургично-ортопедично лечение, която е на територията на университетските клиники в Хамбург. Собственик е и на дневна поликлиника. Практикува хирургия и в католическа клиника.

“През цялата си практика като лекар работя все близо до църковни болници, така че съм и емоционално свързан с подобни благотворителни инициативи”, казва докторът, който има свой, по-разширен прочит на Хипократовата си клетва – да помага не само на болните хора, но и на тези в нужда. Има десетки научни публикации в медицински издания.

Сега д-р Алексиев е обсебен от нов смел проект. Идеята този път е и за хората от монтанското село Якимово. В къщите, които отец Иван купи с дарения, са намерили подслон и семеен уют над 160 бездомни души. Идеята на д-р Алексиев е там да се създаде стопанство, в което те сами да си изкарват хляба, като отглеждат животни за био месо и био подправки.

Те и в момента отглеждат животни за прехрана. Доктор Алексиев води много разговори с търговски партньори от Хамбург и цяла Германия, които да изкупуват месо от стопанството в Якимово. За целта в петък идва и бизнесменът Волфганг Брийст.

В Германия е много разпространена практиката да се изкупува от малки производители месо от животни, отглеждани по изискванията за екологично чисти продукти.

“Тук е много популярно така нареченото топло месо – което изобщо не е замразявано. Немската логистика е на такова равнище, че прясно, незамразявано месо може да се доставя без проблем от цяла Европа. То е по-скъпо, но много се търси.

“Клаус-Петер даде идеята за производството на “топло” месо и има възможността да създаде съответните контакти. Той има връзки с един от най-крупните производители на месо в Германия”, поясни д-р Алексиев.

Възможно е да се организира такова производство в стопанството в Якимово. Едни ще отглеждат животни, а други – екологично чисти подправки също за немския пазар. Така хората ще си изкарват сами хляба и ще водят един по-достоен живот, а не да разчитат само на подаяния”, споделя българинът.

5-Sn-Andrea Kuenzig-2

“Децата на отец Иван” е надписът под тази снимка на Андреа Кюнциг, публикувана в репортажа на Ликфелд в сп. “Магда”.

Освен Нови хан, немският екип ще посети и снима хората в Якимово. “Ще ходим и до Пловдив да видим отец Иван в болницата, но ще решим на място дали е уместно да го снимаме там”, сподели д-р Алексиев.

“Искам чрез вашето издание да се обърна към медиите в България: лошите новини ни идват малко в повече, така че публикувайте повече такива позитивни новини за хора като отец Иван. Така ще привлечете повече съмишленици за добрите инициативи. Освен това е възпитателно, защото няма нищо по-заразяващо от позитивния пример”, каза д-р Алексиев.

Видео: Десетминутният филм “Импресии от Нови хан” на Светлана Стоева е докоснал сърцата на много немци.

Източник: Клуб Z

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>