Двамата са невероятна двойка – красиви, талантливи и влюбени. Той живее светкавично и изгаря млад, тя не може да понесе болката по загубата му.

Жан, излязла изпод четката на нейния любим Амедео.

Жан, излязла изпод четката на нейния любим Амедео.

Амедео Мидилиани. Жан и Автопортрет.

Амедео Мидилияни. Жан и Автопортрет.

Жан Ебютерн.

Жан Ебютерн.

Жан Ебютерн (на френски: Jeanne Hébuterne) е френска художничка. Тя е един от най-популярните модели на художника Амедео Модилияни, с когото съжителства без брак.

Двамата са невероятна двойка – красиви, талантливи, влюбени. Привличат като магнит артистичния елит на Париж. Той – толкова гениален, че самият Пикасо изпитва към него нещо смесено между любов, възхищение, омраза и дива завист; живее на светкавични обороти – изгаряне, което го отвежда в гроба много млад; тя – също талантлива, нежна и деликатна; не може да понесе болката по любимия и се хвърля през прозореца от жилището си, бременна в осмия месец…

Коя е нежната муза до гениалния Амедео Модилияни? Жан е родена на 6 април 1920 г. е в католическо семейство, баща ѝ, Ахил Ебютерн е служител в първия универсален магазин в света “Le Bon Marché”. В артистичните среди на Монпарнас, Жан е въведена от своя брат Андре Ебютерн, който иска да стане художник. Тя се среща с някои от гладуващите по това време художници, сред които и Цугухару Фуджита, за когото тя позира.

Като талантлив рисувач, който мечтае за артистична кариера, Жан Ебютерн посещава курсове по рисуване в академията “Колароси”. Точно там, през пролетта на 1917 г. тя е представена на Амедео Модилияни от скулпторката Хана Орлова (1888-1968). Скоро след това Жан започва връзка с харизматичния художник и двамата се влюбват. Тя се премества да живее при него, пренебрегвайки възраженията на силно религиозните си родители.

Жан.

Описана от писателя Шарл-Албер Сенгрия (1883-1954) като фина, срамежлива, тиха и деликатна жена, Жан Ебютерн се превръща в основна тема на творбите на Модилияни. През есента на 1918 г. двойката се премества в Ница, където агентът на Модилияни се надява да продаде работите му на зимуващите по Френската Ривиера заможни познавачи.

В Ница, на 29 ноември се ражда първото дете на Жан и Модилияни. През пролетта те се завръщат в Париж и Жан разбира, че е бременна отново. През това време Модиляни развива туберкулозен менингит, а от различните зависимости здравето му фатално се влошава.

Така вижда и рисува любимата си гениалният Модилиани.

Така вижда и рисува любимата си гениалният Модиляни.

Амедео Модилияни умира на 24 януари, 1920 г. Семейството на Жан Ебютерн я прибира в дома им, но само два дни след смъртта на Амедео, на 26 януари, объркана и обезумяла, Жан Ебютерн се самоубива бременна в 8-ми месец, скачайки през прозорец на петия етаж. Обвинявайки Модилияни за нейната смърт, семейството ѝ я погребва в Cimetière de Bagneux. Близо 10 години по-късно, останките ѝ са прехвърлени до тези на Амедео Модилияни в гробището Пер Лашез.

Жан Модилияни (1918-1984), дъщерята на Жан Ебютерн и Амедео Модилияни, е осиновена от сестрата на баща си, която живее във Флоренция, Италия. Тя израства без да знае нищо за своите родители. След проучване на техния бурен живот, тя написва през 1958 г. биография на своя баща, озаглавена “Модилияни: човек и мит”.

Повече от тридесет години отнема на изкуствоведите да признаят творбите на Жан Ебютерн и да ги направят достъпни за публиката. През октомври 2000 г., нейни работи са включени в голяма изложба на Модилияни във Венеция.

Анди Гарсия в ролята на Модилиани, пред един от портретите на Жан, нарисуван от гения.

Анди Гарсия в ролята на Модилияни, пред един от портретите на Жан, нарисуван от гения.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>