В Хамбург се състоя премиера на филм за приюта в Нови хан, дело на българо-германски екип, ръководен от филантропа д-р Христо Алексиев.

Петгодишно приятелство свързва отец Иван с д-р Христо Алексиев от Хамбург. © Личен архив на д-р Христо Алексиев.

Боряна Антимова

„На гости на Ноевия ковчег на отец Иван“ – така германският режисьор Теес Клан е озаглавил пълнометражния си едночасов документален филм за отец Иван и благородното му дело, чиято премиера се състоя снощи в Хамбург.

Филмът е резултат от усилията на българо-германски екип, ръководен от филантропа д-р Христо Алексиев, хирург, който живее в Хамбург и от години инициира различни акции в подкрепа на приюта в Нови хан. Докторът е събрал общност от приятели – българи и германци, които е запалил за каузата.

Прожекцията се състоя в едно от най-старите и най-големи кина в Хамбург – Elbe, при пълна зала. Присъстваха над 300 зрители, предимно германци от Хамбург и страната, дошли с идеята да помогнат на приюта на отец Иван.

Пред киното преди прожекцията, от ляво на дясно: Ваня, съпругата на отец Григорий, той самият, отец Иван и д-р Христо Алексиев. На заден план е плакатът за филма.

Пред киното преди прожекцията, от ляво на дясно: Ваня, съпругата на отец Григорий, той самият, отец Иван и д-р Христо Алексиев. На заден план е плакатът за филма.

„От средата на 80-те години на миналия век в близост до София е създаден приют – един вид библейски ковчег – който се грижи за отхвърлените, осиротелите, малтретираните. Този дом „Св. Николай” е уникален шанс за оцеляване.

Точно в най-бедната страна на ЕС, в Северозападна България, въпреки съпротивите, православните отец Иван и синът му отец Григорий успяват с харизма, хитрост и упоритост да задържат на повърхността този проект, финансиран изключително с оскъдни дарения.

Те са започнали с това да върнат живота в едно изостанало село (Якимово, Монтанско – бел. ред.), намиращо се насред един от най-обезлюдените райони на България, и да го превърнат в подслон за бездомници, сред които и много роми. Движените от глад потенциални емигранти, както днес е прието да се наричат, трябва да бъдат нахранени в родината си, за да не се включат в трансконтиненталните бежански потоци. Получава ли се? Документалният филм на хамбургския режисьор Теес Клан представя почвата, върху която се заражда надежда“, пише в рекламата на филма.

Режисьорът Теес Клан със съпругата си Юдит разговаря с посетители на премиерата.

Режисьорът Теес Клан със съпругата си Юдит разговаря с посетители на премиерата.

На премиерата от България дойдоха отец Иван, синът му отец Григорий със съпругата си Ваня и режисьорката Светлана Стоева, участвала в заснемането на филма.

Събитието беше уважено отпочетния консул на България в Хамбург, който е германец – проф. д-р Герд-Винанд Имайер. “Доктор Имайер е много влиятелен човек в Хамбург. Двамата с жена му са много активни и са големи радетели на популяризирането на България и българщината в града“, каза пред „Клуб Z“ д-р Алексиев. Преди прожекцията д-р Имайер изнесе затрогваща реч за хуманния проект на отец Иван.

Отец Иван обсъжда проблемите на приюта с почетния консул на България в Хамбург проф. д-р Герд-Винанд Имайер.

Отец Иван обсъжда проблемите на приюта с почетния консул на България в Хамбург проф. д-р Герд-Винанд Имайер.

От Мюнхен пристигна и журналистът Клаус-Петер Ликфелд, автор на печатния репортаж, и също сподели впечатленията си от посещението в Нови хан и Якимово.

Докато Норберт Тайс споделяше впечатленията си от Нови хан, на моменти гласът му секваше от вълнение.

Докато Норберт Тайс споделяше впечатленията си от Нови хан, на моменти гласът му секваше от вълнение.

Голямата изненада сред гостите беше присъствието на Норберт Тайс, бивш регионален директор на „Сименс“ за България. Докато работи у нас, той се запознава с отец Иван и после, когато се премества в централата в Бавария, всяка година на православните Великден и Коледа лети до България, за да присъства на богослужението в църквата в Нови хан.

Господин Тайс лично дойде у нас в събота да се види с отците, събрахме се много хубава компания, напълнихме къщата. Преди прожекцията той също говори много затрогващо и на моменти гласът му секваше от вълнение“, разказа д-р Алексиев.

На премиерата присъства и Владислава Вьорман, българка, омъжена за германец, която е куратор на много успешни изложби в Хамбург на художници от родния й град Варна. Двамата със съпруга й Размус Вьорман са активни меценати и поддръжници на изкуството от България. Тя превежда 9-часовия материал, от който се прави филмът.

Като видях пълния салон, много се развълнувах, защото не сме рекламирали много събитието, освен в някои локални медии, – сподели д-р Алексиев. – Във филма няма много коментари, просто са оставени хората да говорят. Лентата завладя публиката още от първите кадри. Беше много емоционално, много хора плачеха по време на прожекцията. Но плачеха не от съжаление – защото тези хора заслужават уважение, – а от вълнение. Едночасов пълнометражен документален филм с много добро качество, който на големия екран беше още по-силно въздействащ. Бяха включени и кадри от филма на Джеки Стоев „Отец Иван и неговите деца“, които пасваха много добре.“

Снимането на филма съвпада и с едно трагично събитие – катастрофата на отец Иван през октомври 2014 г. Когато германската група идва, той е на лечение във Военно-медицинска академия и го снимат на болничното легло.

Злополуката се превръща в централен момент във филма, защото малко преди това, докато шофира, отец Иван си мисли с тревога как ще изкарат зимата в приюта и дали ще имат достатъчно средства да си плащат тока и да си купят дърва за огрев. След катастрофата отец Иван е залят от вълна от съчувствие и хора от цяла България импровизирано се стичат в Нови хан, за да помогнат. Затова той смята, че има Божия промисъл в премеждието – да се предизвикат повече хора да помагат.

В дома на сем. Алексиеви се събират основните „виновници“ за събитието: отец Григорий със съпругата си Ваня, Норберт Тайс от Siemens AG, Светлана Стоева, Лидия Грунд от Robert Koch Institut – Berlin, д-р Алексиев, отец Иван, Целестин Грунд, адвокат от Берлин и отец Кръстин от българската православна църква в Хамбург.

Във филма повече говореше синът му отец Григорий, който често повтаряше, че ще се справят въпреки премеждието с баща му. То си му личеше, че хич не му е лесно, но и се усещаше една сигурност, която му идва отвътре“, спомня си д-р Алексиев.

С пристигането си двамата отци са посрещнати като най-скъпи гости от представителите на Българската православна църква в Хамбург, ръководена от отец Кръстин. Двамата с доктора организират всички събития и срещи на отец Иван и сина му. В събота тримата с отец Кръстин заедно водят богослужението по случай Задушница и това се превръща в събитие за българските миряни от Хамбург.

Семейство Вьорман и семейство Карабаджакови от настоятелството на българската православна общност в Хамбург.

Семейство Вьорман и семейство Карабаджакови от настоятелството на българската православна общност в Хамбург.

На отец Кръстин му беше много криво, че не може да присъства на премиерата, тъй като беше Петдесетница и имаше богослужение в църквата“, каза докторът.

Отец Иван се възстановява бавно, все още се придвижва с патерици, но отива в Хамбург въпреки препоръките на д-р Алексиев да не рискува. Той му прави пълни изследвания в клиниката си, за да продължи лечението му.

Моменти от гостуването на отец Иван и отец Григорий в българската православна църква “Св. св. Кирил и Методий” в Хамбург

film_otec_Ivan

film_otec_Ivan19

film_otec_Ivan20

film_otec_Ivan21

film_otec_Ivan22

Отец Иван беше посрещнат като най-скъп гост в българската православна община в Хамбург.

Отец Иван беше посрещнат като най-скъп гост в българската православна община в Хамбург.

В българската православна църква отец Иван говори два часа прав, опрян на патериците, макар че хич не му беше лесно. Бяхме му приготвили инвалидна количка да присяда от време на време, но той не даде и дума да се издума за нея. Беше много деен и активен както винаги. Като го питаш как е, казва: „Няма нищо“. Такъв си е той“, коментира д-р Алексиев.

Той сподели, че след прожекцията много хора са отишли при него и са заявили, че искат да помогнат на приюта. Сами се записвали в една специална листа на желаещи за спонсори, заедно със съпругите си. В списъка вече има над 50 германци.

Жител на Хамбург се записва в листата на потенциални спонсори.

Доктор Алексиев и съмишлениците му вече са регистрирали благотворително дружество Ars & Humanitas e.V. Hamburg, за да има прозрачност и да се отчитат всички средства, които пристигат от спонсори. Дружеството ще може да издава и служебни бележки за спонсорство. „Това е едно интернационално българо-немско-чилийско-унгарско дружество“, шегува се докторът. В управителния му съвет освен него и Владислава Вьорман участват съпругата му Роза, която е чилийка и също е съпричастна към хуманната му кауза, и съпругата на режисьора Теес Клан – Юдит от Унгария. Юдит Клан също участва активно в създаването на филма, който двамата довършват в собственото си филмово студио.

След прожекцията представителка на северногерманска фондация прояви интерес за сътрудничество с Ars & Humanitas.

След прожекцията представителка на северногерманска фондация прояви интерес за сътрудничество с Ars & Humanitas.

В поздравителното си слово почетният консул на България в Хамбург проф. д-р Герд-Винанд Имайер говори за социалната значимост на проекта Нови хан.

В поздравителното си слово почетният консул на България в Хамбург проф. д-р Герд-Винанд Имайер говори за социалната значимост на проекта Нови хан.

Петгодишно приятелство свързва отец Иван с д-р Христо Алексиев и през цялото време българинът от Хамбург организира различни акции за набиране на средства за Нови хан и финансира голяма част от събитията. В един момент разбира, че ще е много по-ценен на приюта с привличането на съмишленици за каузата и с организирането на културни благотворителни събития.

Филмът е дело на организираната от него в началото на ноември 2014 г. група германски журналисти, които доведе да снимат в Нови хан и в монтанското село Якимово, където живеят около 160 питомци на отец Иван.

У нас бяха известният германски журналист Клаус-Петер Ликфелд и популярната в цял свят с хуманитарните си фоторепортажи Андреа Кюнциг. За двамата Нови хан е кауза още от 2010 г., когато за пръв път посещават приюта и правят затрогващ репортаж за социалния проект на отец Иван, който докосва сърцата на много германци.

Тази година те направиха втори репортаж. С тях бяха и режисьорът Теес Клан и българската журналистка Светлана Стоева, които направиха над 9 часа записи с интервюта за филма.

Собственичката на кино Elbe г-жа Янцен поздравява отец Григорий след прожекцията на филма.

Собственичката на кино Elbe г-жа Янцен поздравява отец Григорий след прожекцията на филма.

Мисията на филантропите и тази година не се ограничи само с репортажа и филма. През ноември те доведоха и бизнесмена Волфганг Брийст, за да разберат от какво имат нужда питомците на отец Иван и да организират помощ по различни линии.

Веднага след връщането си в Хамбург групата се заема с мисията си. Вече е в ход проект за осигуряване на стипендии от немски фондации, за да може най-талантливите и ученолюбиви деца от приюта да учат в Германия.

Междувременно Клаус-Петер Ликфелд и Андреа Кюнциг любезно предоставиха репортажа си специално за сп. “Клуб Z” и той беше публикуван в броя от декември 2014 г.

Гостите на премиерата бяха почерпени с баница и други български вкусотии.

Гостите на премиерата бяха почерпени с баница и други български вкусотии.

По време на посещението си групата от Хамбург разбра, че стопанството на отец Иван в Якимово разполага само с един стар трактор, и решиха да купят нов. През март те организираха изложба на български художници в залата на Сенатската комисия на Хамбург, като половината от сумата от продадените творби беше дарена за купуването на трактор.

Велина Вебер от настоятелството на българската православна църква в Хамбург, поздравява отец Иван.

Велина Вебер от настоятелството на българската православна църква в Хамбург, поздравява отец Иван.

Бизнесменът Волфганг Брийст пък урежда голямо дарение на лекарства. “Той ходатайства пред един сърцат собственик на аптека в Хамбург, д-р Фигиера, да изпрати голямо количество лекарства против настинки и други, тъй като хората на отец Иван се оплакаха, че в България са много скъпи”, каза докторът.

Днес двамата свещеници са в Берлин по покана на Българския културно-информационен център, където от 19 ч. има втора прожекция на филма. Доктор Алексиев няма да присъства, тъй като не може да си остави пациентите, но там ще бъдат дъщерите му Виктория и Виржиния, които също като майка си са приобщени към хуманната кауза.

Отец Иван привлича децата като магнит, все едно дали са в Нови хан или в Хамбург, смятат германските му приятели.

Отец Иван привлича децата като магнит, все едно дали са в Нови хан или в Хамбург, смятат германските му приятели.

Екипът е в преговори с две от централните германски телевизии за излъчването на филма, като средствата от него също ще бъдат дарени на приюта на отец Иван. Ще бъде излъчен и по българска телевизия.

През октомври Ars & Humanitas e.V. Hamburg планира благотворителна изложба на Патриша Руфол – канадска художничка, която е омъжена за германец и живее в Испания. Тя също е готова да дари половината от приходите от продажбата на творбите си за Нови хан. „Запознахме се с нея в Испания и от дума на дума й разказахме за отец Иван. Тя също много се въодушеви от идеята да помогне“, разказа д-р Алексиев.

Източник: Клуб Z

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>