Доктор Ивайло Димитров е разработил уникална терапия за лечение на замисими, в която съчетава медитация, хомеопатия и психотерапия.

Боряна Антимова

След лекция - д-р Димитров е посрещнат с венец от колегите си психиатри в Бангалор.

След лекция – д-р Димитров е посрещнат с венец от колегите си психиатри в Бангалор.

Това е история, разказана преди 3 години, но си заслужава да се прочете, защото хора като този лекар са уникални и вдъхновяващи. Днес д-р Ивайло Димитров продължава да пътува 3 пъти годишно до клиниката, създадена по неговия метод в Бангалор, и да проследява как върви лечението на наркозависимите.

Голямата новина при него е, че е създал собствена фармацевтична компания, първата българска компания за хомеопатични продукти – Bell Homeopathy, която предлага 11 български продукта, високо ценени у нас и в чужбина. И, разбира се, продължава да лекува наркозависими. С любов. Защото тя е най-силното лекарство.

Как се чувства човек, който осъществява своя 12-годишна мечта? Това може да ни каже д-р Ивайло Димитров. Цели 12 години той прави опити да отвори своя клиника за лечение на наркозависими, в която да работи по уникален метод, създаден от самия него. И успява. Но не в България, а в Индия – град Бангалор в южния щат Керала.

Това е първото лечебно заведение в света, в което хора, пристрастени към дрогата, може да се лекуват с терапия, която е съчетание от хомеопатия, медитация и позитивна психотерапия. Там през 2012 г. са приети над 600 души от Индия и Индонезия, а над 60 психиатри се обучават в прилагането на метода.

Вълнуваща среща – със свами Шри Шри Рави Шанкар (с брадата в средата), заедно с индийски колеги

Вълнуваща среща – със свами Шри Шри Рави Шанкар (с брадата в средата), заедно с индийски колеги.

Методът

Преди 15 години д-р Димитров за първи път стига до идеята, че методите на хомеопатията може да се използват за лечение на наркозависими. През практиката му са минали хиляди хора у нас и в чужбина, които са се възползвали от нестандартния му, но много ефективен подход.

След като приключва курсът на терапията им, те са наблюдавани в продължение на 5 години и близо 70 на сто са останали чисти. Това е огромен процент на фона на средното ниво на успеваемост, което посочва световната статистика – от 1 до 7%.

”Щастлив съм!” – д-р Димитров на фона на своята клиника-мечта.

”Щастлив съм!” – д-р Димитров на фона на своята клиника-мечта.

Д-р Димитров определя лечението според пациента. Той го съобразява с вида на наркотика, който е употребявал, и с личните му характеристики. С хомеопатичните си медикаменти атакува наркотичната зависимост, като първо блокира мозъчните рецептори, които са отговорни да се чувства необходимост от дрога. Лечението оказва ефект и върху психичния статус на зависимите – помага им да се адаптират в обществото.

Допълнително предимство на метода е, че медикаментите са евтини. “Но най-важното е любовта – зависимият да почувства, че е обичан – от мен и от близките си. Затова в лечението включвам и родителите”, подчертава докторът. Това също отличава метода му от повечето познати досега – при тях болният е изолиран от своите близки.

Уникална снимка – човек в медитация от 28 дена, без да мръдне! – гр. Бангалор.

Уникална снимка – човек в медитация от 28 дена, без да мръдне! – гр. Бангалор.

В храма на Буда - Бангалор.

В храма на Буда – Бангалор.

Началото

“Както казват будистите, „няма нищо случайно на този свят”, коментира лекарят своя шанс да работи в далечната страна. “Преди две години бях поканен там от една фондация да разгледам няколко програми за наркозависими и да дам оценка и препоръки за развитието им. Там имах възможност да се запозная с някои от най-влиятелните хора в страната.

После ме поканиха отново – този път на остров Бали – за да им предоставя своята уникална система за лечение, която вече съм разработил. Така се стигна до идеята за създаване на клиника”, спомня си д-р Димитров.

Гробът на Майка Тереза в Калкута.

Гробът на Майка Тереза в Калкута.

Не е ли трудно един европеец да пробие в страната, в която източните методи на лечение са най-развити? “Хомеопатия и аюрведа са основна част от холистичната медицина, която е наложена в държави като Индия. Моята терапия е част от познание, което е ново и за психиатрите там”, каза д-р Димитров. Затова интересът е изключително голям, твърди той.

“Водя непрекъснато обучителни семинари в град Бангалор, посетени от мои колеги от цялата страна. Индийците са силно впечатлени от високия процент излекувани по моя метод”, обясни лекарят.

Храмът на лотоса -Бангалор.

Храмът на лотоса -Бангалор.

Особено отношение

Д-р Димитров е впечатлен от особеното отношение на източните хора към наркоманиите. То идва от същността на будизма, който учи да се живее само в настоящето – тук и сега. Опиумът и всички познати наркотици се отричат от обществото, защото отдалечават човека от неговата същност. Но се приема, че те са карма – нещо, което човек трябва да преодолее, за да продължи напред. А ако не се справи, с това ще изкупи носена от предишния си живот тежест.

“Буда там е навсякъде, в най-чистите духовно хора, с които живях – сподели докторът. – Научих и нещо ново – че в живота на всеки има не един, а четири вида карма. Първият е това, което носим от миналия си живот. Вторият е кармата на настоящия момент – съществува само и единствено той. Разбрах защо индийците са толкова щастливи хора – живеят за мига. Третият вид карма е скрит в нещата, които можеш да промениш в живота си. А четвъртият е това, което ще вземем в следващия си живот.”

Танцуваща кобра в Калкута.

Танцуваща кобра в Калкута.

Д-р Димитров е силно впечатлен от почитта им пред лекаря: “Индиецът има голямо сърце и уважава човека пред себе си. Лекарят там се носи на ръце. А когато помогнеш – имаш приятел за цял живот.”

Гражданин на света

На д-р Димитров с пълно право можем да припишем библейската максима, че никой не е пророк в собственото си село. Голямата му мечта е била лечебницата да заработи не в Индия, а в родната му България. Но това се оказало невъзможно. Отказва да говори за мъките и униженията си с няколко поредни министри и правителства.

“В България е трудно да реализираш каквато и да било нова идея. Явно още не сме достигнали нужната зрялост като общество. Но един ден ще направя клиника и тук!”, вярва лекарят. Казва, че е гражданин на света и ще работи навсякъде, където го поканят. Има планове да създаде центрове в цялата страна, които ще приемат зависими от дрогата и ще ги лекуват. В начинанието му помага фондация Art Of Living (Изкуството на живота). Неин създател и ръководител е Шри Шри Рави Шанкар, посланик на добра воля в ООН.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>