При зачестилите измами и фалити на туроператори все повече хора се заглеждат в офертите по интернет или се организират сами. Как да ви излезе по-евтино.

pateshestvie_napravi_sam

Магдалена Гигова

Дори когато става дума за почивка и пътуване, българинът все още е на принципа „Око да види, ръка да пипне“, а този подход е възможен само ако ползва туристическа агенция. И очевидно го прави често, щом само в София лецензираните „магазинчета за екскурзии“ са повече от 300.

При зачестилите в последно време шумни фалити на по-едри туроператори и незабележимото изчезване от пазара на някои „копърки“, все по-често хората се заглеждат в офертите по интернет или се хващат да организират пътешествието или отдиха си сами. Колкото и да е далечна чужбината, ако имате компютър, кредитна карта и говорите езици, може да хванете изненадващо добра оферта.

Печените туристи пък дебнат из големите портали за пакетни почивки с намаление в последната минута. Е, разбира се, в този случай се изисква бърза реакция и благосклонен шеф, който да разреши отпуска по никое време.

Как да изберем туроператор, който да не ни завлече, и какви са хитринките как да минете по-тънко – четете нататък.

Стъпките към независимостта

✔ Трябва да имате кредитна или дебитна карта от по-ново поколение.

✔ Напишете в интернет ключови думи като: нискобюджетна авиокомпания, евтини самолентни билети,туристически намаления, хотели с отстъпка – на английски, немски, френски, испански… Може и на български. И си запазете сайтовете, които излизат, за да проверявате в тях и да сравнявате цените. Порталът farecompare го прави вместо вас, но най-добре е око да види.

✔ Евтините самолетни компании, които летят от България до различни градове на Европа са wizzair, easyjet, flyniki, germanwing. Часовете на излитане и на кацане обикновено са неудобни, а летищата – отдалечени. Проверете дали компанията не предлага превоз до центъра на селището срещу допълнително заплащане. Съобразете, че всяко парче багаж се таксува отделно.

✔ Ако сте решили да хванете пътя към Азия, там нискобюджетните компании са като междуградски автобуси и ако докопате евтин билет, винаги може да стигнете до желаното място.

✔ Следете и сайтове като paravion, opodo, expedia, govolo, esky за намаления на „нормални“ самолетни билети. Не е изключено в последната минута да откриете по-евтин билет при тях, отколкото при нискобюджетните, които се изчерпват месеци напред.

✔ Друг вариант за обикаляне из Европа са комфортните автобуси. Наистина, ако хванете промоция, самолетните билети с нискобюджетна компания ще ви излязат дори по-евтини от автобусните, но пък няма да разглеждате пътьом ландшафта на държавите, през които минавате. Повечето линии продават билети и онлайн.

✔ Ако вече сте се сдобили с превоз, отваряйте сайтовете за запазване на хотел. Световните са booking, agoda, trivago, hotelscombined, roomsbooking. Има хотели, които предлагат трансфер от летището срещу допълнителна такса, но тя винаги е по-малка от цената на таксито.

✔ Проверете и сравнете цените на автобусите, метрото, влакчето и совалките от аерогарата до центъра на града и изберете вашия превоз.

✔ Повечето европейски градове предлагат едно-, три-, седемдневни карти за транспорт, които ще ви спестят доста пари. С тях може да получите и намаление в някои музеи и ресторанти. ✔ Трябва да имате кредитна или дебитна карта от по-ново поколение.

В последната минута

Да хванете от голям туристически портал пакетна почивка с намаление в последната минута, е най-лесният начин да спестите пари. Обикновено билетите за екзотични дестинации като Тайланд, Доминикана, Куба, Мексико са доста скъпи заради големите разстояние. А и колкото повече прекачвания има, толкова по-солен излиза полетът заради летищните такси.

Затова дори и обикновен групов тур често пъти заедно с хотела, трансферите и екскурзоводското обслужване струва колкото индивидуалния самолетен билет. Звучи невероятно? Да, обаче големите туроператори са изкупили седалките в аеропланите „на зелено“ и при риск да летят празни предпочитат да вземат някакви пари.

Най-вещите самостоятелни пътешественици често надничат в големите сайтове, където световни туроператори разпродават евтино еднопосочни пътнически карти за дадена дестинация, ако имат празни места в чартърите.

Круиз не означава скъп

Три от най-големите компании, които организират круизи, са базирани в Америка, но техните кораби кръстосват целия свят. Плавателните съдове са като огромни хотели, някои от които със 17 етажа. Въпреки предубеждението, че круизът непременно е на баснословни цени, истината е друга. Каютите без прозорци, които са на най-ниските етажи, при средиземноморски пътешествия може да излязат и по 200 евро, а пък пасажерите в тях имат същите права, както и онези от апартаментите с балкони.

През зимата се случва италианската круизна компания, която също има линии до всички кътчета на планетата, да пуска оферти – двама на цената на един за плавания в Персийския залив. Макар Карибски круиз да ни звучи като литър брилянти, често едноседмичен воаяж излиза 400-500 долара. Проблемът е, че обикновено тръгват от Маями, а полетът дотам е около 600 евро. Въпреки че сайтът paravion атакува абонатите си със самолетни билети от 480-550 долара до Токио, Банкок или Орландо. Трудността е да напаснете евтините полети с евтините дати на круизите.

Как да минете по-тънко

1. Трупайте мили от всеки полет със самолет. Повечето авиокомпании са се сдружили в различни алианси, при които печелите точки не само при летене, ами и при пазаруване във фришопа, пиене на кафе на летището и дори при ползване на определени видове кредитни карти. Определен брой мили може да ви осигурят безплатен самолетен билет.

2. Регистрирайте се в сайта Couchsurf. Това е една от най-популярните мрежи за безплатни нощувки във всяка страна. До този момент членовете на организацията са повече от шест милиона. Коучсърфингът е съюз на пътешествениците от целия свят. Пишете в сайта къде отивате, за колко време и какви са интересите ви и поне десетина души от въпросния град ще ви предложат дивана и гостоприемството си.

За целта обаче и вие трябва да предоставяте нощувка и обгрижване на други членове, дошли във вашия град. Изискването към гостите е да се държат любезно, да се включат в домакинството. А ако има оплакване, че сте откраднали нещо, ви изключват от организацията завинаги с „черно клеймо“.

3. Ползвайте Airbnb. Това е отличен начин да намерите жилище във всяко кътче на земята. При това на изключително ниски цени. Например може да наемете за 20 евро цяла къща с басейн. Сайтът дава възможност да се вземе под наем не само стая, ами и яхта. Номерът е, че много хора, когато отиват в отпуск, дават жилищата си под наем. Така хем изкарват по нещо, хем има кой да се грижи за домовете им. А пък пътешествениците има къде да преспят на християнска цена.

4. Пътувайте на стоп. Този начин на придвижване е особено популярен в Северна Америка и в Австралия, но и в Европа има кой да ви качи.

5. Спете в хостели. Има ги във всеки град, евтини са и в повечето случаи чисти. Въпреки че обикновено в една стая нощуват 4-8 души, има и места, които предлагат единични или двойни. Важното е, че има кухня и душ.

6. Безплатните градски турове. В много туристически градове в Европа и Северна Америка (у нас в София и Варна) има безплатни пешеходни екскурзии, които ви запознават с най-важните забележителности. Къде ги има на Стария континент, ще намерите на сайта www.neweuropetours.eu.

7. Не яжте по заведения. Посещаването на ресторанти ще стопи скромния ви бюджет. В почти всеки хостел има кухня, така че може да си готвите с продукти от пазара. Дори само да си правите сандвичи, пак ще ви излезнат по-евтино от купешките.

8. Ползвайте туристически карти. В много градове те ще ви осигурят намаления при посещение на музеи, кафенета, ресторанти, някои магазини. Картите се продават най-често на гарата, летището или в центъра за туристическа информация и не са скъпи. Често пъти в тях влизат и цени на билети за обществен транспорт.

9. Възползвайте се от правата си. Студенти до 26 г., пенсионери и инвалиди получават до 50% отстъпка, ако предоставят валиден документ. За студентите това е т.нар. международен билет ISIC. За пенсионерите (особено в страните от ЕС) е напълно достатъчно да покажат с паспорта си, че са над 60 г.

10. Ако искате да отидете до някое по-малко населено място, купете си самолетен билет до най-близкото голямо летище. Ще ви излезе много по-евтино. Пък оттам вземете влак или автобус.

11. Отбийте се в офиса за туристическа информация. Там ще ви посъветват къде е най-евтино да отседнете, да хапнете, какво задължително да видите, а и ще ви дадат карта на града.

12. Пестете от интернет. Ползвайте безплатния Wi-Fi, където успеете да го докопате. Най-често това са по-големите сладкарници „Старбъкс“, „Макдоналдс“ и обществените библиотеки. За да намерите точките с безплатен интернет, влезте на сайта www.shareair.net.

Направете проверки преди пътуването, за да не берете ядове

Леонора Лекова

За да не бъдете разочаровани от пътуването с туроператор, е добре да направите някои предварителни проучвания.

Някои пътувания струват по няколко хиляди лева, затова усилията си заслужават, коментира членът на Комисията за защита на потребителите Константин Арабаджиев. Застраховката е изключително важна. Тя е вашата защита, ако имате проблеми при самото пътуване или в случай че компанията изпадне в неплатежоспособност и екскурзията се провали. Затова изисквайте от туроператора документ за платена премия и ако установите, че такъв няма, е по-разумно да се откажете.

Уверете се също, че туроператорът е регистриран в Министерството на туризма. За наличието на регистрация свидетелства удостоверение, което следва да е поставено на видно място в офиса на търговеца. Един от най-достоверните източници на информация е Търговският регистър. Там всеки може да провери дали дружеството е изрядно.

Така ако активите му са запорирани, трябва да бъдете нащрек. Това е сигнал, че този туроператор има проблеми и покупката на пакет от него е рискова. Проверка на нашумелия туроператор „Арайвалс – Иди“, който провали пътуването на над 300 души за 1 май, показва, че през ноември м.г. на фирмата е бил наложен запор. Това би могло да е сигнал за всеки клиент да бъде внимателен.

Във времето на интернет и социалните мрежи може лесно да проверите с какво име се ползва компанията. Там може да намерите информация дали в предишни години тя е имала проблеми с клиенти и заплитана ли е била в някакви скандали. Можете да се свържете и с някои от туроператорските асоциации, за да проучите с какво име се ползва вашата фирма.

Информирайте се подробно и за самото пътуване. Данните трябва да са в писмена форма и да съдържат цената в български левове и начина на плащане, начална и крайна дата на екскурзията, начален и краен пункт и точен маршрут.

Трябва да бъдат посочени също броят на нощувките и в кои хотели са направени резервациите, както и броят на храненията. Туроператорът трябва да посочи при какъв минимален брой участници ще се осъществи пътуването и кога ще ви информират, ако той не бъде набран. Трябва да получите и данни за паспортния и визовия режим, както и за медицинските и здравните изисквания.

Договорът трябва да е в писмена форма. Поискайте да ви бъде издаден ваучер, а когато платите, трябва да получите документ – разписка или касов бон. Вашите интереси ще бъдат защитени само ако имате сключен писмен договор. След подписването му един екземпляр от него остава за вас.

Трябва да знаете, че най-късно 7 работни дни преди пътуването туроператорът трябва да ви даде телефон или адрес на фирма или лице, което е негов представител във въпросната дестинация. Към това лице може да се обърнете при нужда, посочи Арабаджиев.

От КЗП съветват още за по-голяма сигурност да се свържете с партньорите на компанията в чужбина – например да проверите дали са направени резервации в хотелите, в които ще нощувате. Издадени ли са билетите за транспортните средства, които е предвидено да ползвате, и т.н. Добре е да знаете също, че туроператорът не може да променя самоволно информацията за организираното пътуване.

Имаме право и на рекламации

Рекламации се правят не само за храни и промишлени стоки, но и за качеството на туристическите услуги. За целта пазете фискалния си бон.

При настаняването се уверете, че поставеният на туристическия обект надпис съответства на информацията, която ви е дадена – наименование, вид и категория. На видно място на рецепцията трябва да се вижда удостоверението за категоризация .

Обърнете внимание на цените на нощувките и на допълнителните услуги, които също следва да са на видно място. Не пропускайте да изискате документ за плащане, въз основа на който в случай на рекламация ще можете да изразите своите искания към търговеца.

Важно е да знаеш езици

Говоренето на чужди езици може да ви спести до 200-300 евро. Дори при световни сайтове като opodo или expedia разликата в цените на билетите или на хотелите във френския и германския вариант е солидна. Почивка на Българското Черноморие често излиза по-евтино чрез чешки или немски сайт. Нищо че тук ползваме 10% намаление за ранно записване, а при тях цената е калкулирана с полета.

В чуждите сайтове може да спестите до 50 на сто от пакетната цена при заплащане на зимната си почивка през лятото, и обратното. Бързата реакция също е важна – самолетен билет може да поскъпне със 100 евро за няколко часа. Хубавото е, че специализираните сайтове често предлагат комбинацията самолет-хотел и може да си подберете нощувка според джоба и маршрут по ваша кройка.

Ако пък сте решили да отидете наблизо с колата си, портали като trip advisor, trivago или booking ще ви помогнат да намерите евтино преспиване. Четете малкия шрифт. Някои хотели запазват стаята ви до определен час и може да я платите при пристигането си, други връщат парите, ако се откажете, трети не го правят. За да не изгорите – внимавайте.

Предварителното проучване

Четене му е майката! И разговори с препатили вече пътешественици. Само така ще избегнете грешките, които правят неподготвените туристи. Няма смисъл да давате големи суми за придвижването си в Германия с влак например, след като съществуват тайни, знайни само за местните. С билет от 35 евро из цялата страна с всички видове влакове (без луксозните експреси) семейство с две деца може да пътува из Немско през уикенда.

Ако намерите още трима, които са в същата посока, придвижването ще ви излезе 5 евро с колективна карта. В Швейцария пък, ако си купите суиспас (за три, осем или повече дни), ще може да ползвате всички превозни средства без самолет – лифт, влак, автобус, яхта, корабче…

Внимателното проучване на услугите, които искате да ползвате при пътуването си в странство, също има значение. Защо да се връзвате с ол инклузив, ако имате намерение да обикаляте много из околностите и да хапвате евтинко в закусвални? В случай че сте решили да се отдадете на пълна плажна почивка, е хубаво да проверите дали чадърът и шезлонгът влизат в цената на нощувката, или ще ви се налага да се бъркате дълбоко за тези екстри.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>