Цели 102 години след трагичната кончина домът, в който поетът изживя любовта си с Лора, беше ремонтиран и готов да приема посетители.

Сн. "Етюд-и-те на София".

Сн. “Етюд-и-те на София”.

Цели 102 години след трагичната гибел на Пейо Яворов снощи официално беше открита ремонтираната емблематична къща на ул. „Раковски“ 136, в която поетът изживява трагичната си любов с Лора Каравелова.

След години на протести и възмущения от прогресивните българи, най-после е приключен ремонтът на фасадата на сградата, която от десетилетия тъне в разруха пред очите на софиянци.

Вътре в къщата за първи път от трийсет години е изложен пистолетът, с който Лора Каравелова се застрелва, след като се усъмнява в любовта на Яворов. Гостите в музея ще могат да видят и оригинала на бележката, която поетът пише, преди сам да посегне към оръжието: „Моята мила Лора се застреля сама. Ида и аз подир нея“.

Къщата беше почти разрушена. Явора Стоилова, единствената наследница на Яворовия род, от години алармираше, че сградата се руши. Беше тръгнал и слух, че скоро ще се превърне в кафене. Напуканите стени и олющените мазилки не бяха пипани от години. Ако домът на Лора и Яворов беше рухнал, щеше да погребе част от българската памет, алармираха хората на духа.

Сградата е строена в началото на XX век и никога не е била на поета. Той и Лора живеят на втория етаж под наем само година – от септември 1912-а до ноември 1913-а. „В тази прекрасна къща Лора иска да изгради дом – храм за своя любим, докато на поета домът не му е близък – не е скромен, не е изпълнен с духовност, а с изкуствени цветя и предмети без стойност. Поетът винаги се е чувствал чужд в него“, казва Явора Стоилова.

Чувствителната душа на лирика не може да привикне и приеме суетата и нищетата на литературните и светските нрави в столицата от началото на ХХ век. Убива го голямата му любов към Лора Каравелова. Дъщерята на държавника Петко Каравелов, с която войводата се венчава през 1912 г., малко преди да замине за фронта в Кюстендил, е жената, която се оказва фатална за него. Запазената кореспонденция между тях свидетелства за пламенна и бурна любов, белязана с много съмнения и страсти.

На 29 ноември 1913 г., когато Лора се застрелва, Яворов прави опит да се самоубие. В предсмъртното му писмо от един ред той пише: “Моята мила Лора се застреля сама. Ида и аз подир нея”. Изстрелът само пронизва слепоочието му и го ослепява.

Съкрушен от съдебния процес и от мълвата, която го обвинява, че е убиец на Лора, на 29 октомври 1914 г. поетът взема голяма доза отрова и се застрелва.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>