Тайната по пътя към натрупване на състояние е да живеете под възможностите си, казват хората с най-висок доход на планетата.

Един от най-богатите хора в света Марк Зукърбърг живее със семейството си в тази сравнително скромна къща в градчето Пало Алто, Калифорния.

Те живеят скромно, въпреки че са най-богатите хора в света. Знаят, че тайната по пътя към забогатяването е да живеете под възможностите си. У нас се срещат какви ли не аномалии. Абсурдно е да живееш в едностайна панелка и да караш мерцедес, или да си без работа и да ползваш последен модел iPhone… Подобни примери в България се приемат за нещо естествено, но в света на богатите нещата стоят съвсем другояче.

Мислите си, че всички най-богати хора в света тънат в разкош и харчат „като за последно“? Това не е точно така. Много от милиардерите водят доста скромен начин на живот. Това не е от стремеж за показност, а по-скоро резултат от навика им да живеят под възможностите си. Навик, който до голяма степен ги е отвел там, където са в момента. Ето и някои примери:

Уорън Бъфет

Бил Гейтс и Уорън Бъфет.

Изпълнителен директор на Berkshire Hathaway и третият най-богат човек в света.

Нетно състояние: 68.1 млрд долара

Смятан е за един от най-мъдрите живи хора и води един от най-скромните начини на живот сред милиардерите. На годишната среща на акционерите през 2014 г. Бъфет обяснява, че начинът му на живот не е засегнат от големината на състоянието му.

Бъфет все още живее в къщата, която си купи за 31 500 долара в Омаха, през далечната вече 1958-ма година. Той не носи смартфон и няма компютър на бюрото си. Когато неговият дългогодишен приятел и най-богат човек в света – Бил Гейтс го посещава, Бъфет го взема лично от летището.

Бъфет е любител на „джънк фууд“. Той не само е акционер в компании като Burger King, Dairy Queen и Coca-Cola, но и техните храни са основна част в менюто му.

„Жена ми не може да е по-щастлива. На практика щях да съм по-нещастен, ако имах шест или осем къщи. Така че притежавам всичко, от което имам нужда и не се нуждая от нищо повече, защото няма разлика след един момент, който съм достигнал“, коментира Бъфет.

Марк Зукърбърг

Основател и изпълнителен директор на Facebook

Нетно състояние: 51.5 млрд. долара

Въпреки завидното си богатство и крехката си възраст, Зукърбърг поддържа нормален стандарт на живот със съпругата си Присила Чан и новородената им дъщеря Макс. Облеклото на Зукърбърг включва джинси и тъмносиви тишърти.

„Наистина искам да изчистя живота си и да сведа до минимум необходимостта от вземане на решения извън ръководената от мен компания“, коментира Зукърбърг.

Идеята за богатство никога не е била мотивираща за 32-годишния милиардер. През декември на 2015 г. Зукърбърг заяви, че приживе ще дари 99% от богатството си.

Зукърбърг е известен с това, че живее в сравнително скромен дом за 7.1 милиона долара. През 2014 г. той замени 30-хиляди доларовата си Acura с Volkswagen хечбек с ръчни скорости.

Карлос Слим

Основател на Grupo Carso

Нетно състояние: 31.6 млрд. долара

Най-богатият мексиканец живя доскоро в своя апартамент с шест стаи в продължение на над 40 години.

Слим е известен със скромния си начин на живот и предпочита, вместо да харчи състоянието си, да връща средствата в реалната икономика.

В интервю пред Reuters, веднъж Слим оприличи богатството с овощна градина, защото „трябва да се грижиш да расте, да реинвестираш, да го правиш по-голямо и да го диверсифицираш в други области“.

76-годишният милиардер няма частни самолети, яхти и все още кара стария си Mercedes-Benz.

Армансио Ортега

Основател на Inditex и най-богатият човек в Европа.

Нетно състояние: 71.1 млрд. долара

Въпреки, че е вторият най-богат човек в света, Ортега продължава да обядва със служителите си в ресторанта в централата на Zara.

Ортега се опитва да пази личния си живот далеч от медиите, като посещава едни и същи кафенета, живее в тих апартамент заедно със съпругата си в Испания.

Ингвар Кампард

Основател на Ikea

Кампард е един от най-богатите хора в Европа. Това не пречи обаче да лети в икономична класа на самолетите и често да ползва автобус. Често може да бъде видян да похапва в ресторантите на собствената му верига. Личният му автомобил е Volvo на няколко десетилетия. Определено това е един от най-скромните милиардери.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>