Класацията на The Economist включва дигитална, здравна, инфраструктурна и лична сигурност.

tokyo-by-night-111

© travelnation.co.uk.

Боряна Антимова

Токио е най-безопасният град в света според годишния доклад на изследователския отдел на сп. The Economist. Традиционно всяка година той съставя рейтинг на най-безопасните градове на земята, оценявайки 50-те главни световни мегаполиси.

Челната тройка на най-безопасни места е в Азия. На второ място след Токио са градът-държава Сингапур и японският Осака.

Така че ако не горите от желание да попаднете в най-криминогенните места в света, това е най-“спокойният” и сигурен списък, на който може да попаднете.

Индексът на безопасност на The Economist отчита не само равнището на престъпност, а и такива показатели като дигитална безопасност – дали е голяма вероятността да станете жертва на кибер престъпници и мошеници; медицинската безопасноcт – средната продължителност на живот и осигуряването на здравни услуги; инфраструктурна безопасност – качеството на пътищата и броят на жертвите при катастрофи; лична безопасност – равнището на престъпност и работата на полицията.

Всеки град е получил определен брой точки, като максималният брой е 100. Целия доклад на The Economist може да намерите ТУК.

1. Токио – 85,63 точки

1-Tokio

© travelnation.co.uk.

Изглежда невероятно, че градът, в който живеят 13,3 милиона и е най-гъстонаселеният в света, се оказва и най-безопасният. Престъпността е с крайно ниски показатели, компютърната безопасност – най-добра в света, а за продължителността на живот да не говорим. Япония като цяло е на първо място в света по брой на столетници. За миналата 2014-а те са 58 820.

Дори повишената опасност от земетресения не може да измести позициите на японската столица. Освен това Токио е лидер и по доходи: по показателя БВП на глава от населението се падат от 30 хиляди до 50 хиляди долара.

2. Сингапур – 84,61 точки

2-Singapur

© travelnation.co.uk.

Градът-държава е лидер по показателя лична безопасност. Престъпността е почти нулева – второ място в света по най-малък процент убийства.

Спазването на законите отчасти е свързано със суровите наказания, в това число за незначителни нарушения. Например за пушене на непозволено място глобата е 1000 долара.

3. Осака – 82,36 точки

3-Osaka

© travelnation.co.uk.

Японският град с население 2,6 милиона е на второ място в света по лична безопасност. По кибер безопасност Осака отстъпва на Токио, но това не разваля общата картина.

4. Стокхолм – 80,02 точки

4-Stokholm

© travelnation.co.uk.

Столицата на Швеция, където живеят 909 хиляди души, е единственият неазиатски град, попаднал в челната петорка по показателя лична безопасност.

Стокхолм е с добри показатели и по отношение на кибер безопасността (7-ми) и медицинската безопасност (10-и), за която важно значение има много добре развитата система на здравеопазване в условията на “скандинавски социализъм”.

5. Амстердам – 79,19 точки

5-Amsterdam

© travelnation.co.uk.

Оказва се, че градът, в който със закон са разрешени марихуаната и проституцията, е сред най-безопасните. В него живеят 820 хиляди души, а заради развитата инфраструктура е един от най-комфортните за живеене в света.

Ниският процент на пътно-транспортни произшествия в холандската столица се дължи не само на културата на шофиране и инфраструктурата, но и на любовта на местните жители към велосипедите.

6. Сидни – 78,91 точки

6-Sydney

© travelnation.co.uk.

Австралийският мегаполис демонстрира добри показатели по развитие на инфраструктурата и личната безопасност, но отстъпва място на лидерите в класацията по здравеопазване и кибер безопасност.

Компютърната престъпност в Австралия като цяло е силно развита – според статистиката жителите на страната най-много от всички в света страдат от интернет мошеници.

7. Цюрих – 78,84 точки

7-Cjurih

© travelnation.co.uk.

Най-добрият град по показателите здраве на населението и инфраструктурна безопасност. Медицината и транспортът в Цюрих са едни от най-добрите в света.

А по БВП на глава от населението (50 хиляди долара) си съперничи само със Сингапур.

8. Торонто – 78,81 точки

8-Toronto

© travelnation.co.uk.

Най-големият град в Канада е и най-удобен за живот по равнище на безопасност, развитие на бизнеса и градската среда и по достъпност на живота като цяло.

Наричат го “Северния Холивуд”, защото там често се снимат даже филми, чието действие се развива в САЩ.

9. Мелбърн – 78,67 точки

9-Melbarn

© travelnation.co.uk.

В града живеят 4 милиона. По инфарструктурна безопасност е втори в света, по лична – осми. Предвижданата средна продължителност на живота в него е 86 години.

Според рейтинга на градовете, удобни за живеене, Мелбърн е на почетното шесто място.

10. Ню Йорк – 78,08 точки

10-New_York

© travelnation.co.uk.

Въпреки страховитите холивудски филми, в които Голямата ябълка е вечно атакувана от извънземни, чудовища и стихийни бедствия, този американски мегаполис е в челната десетка. По медицинска безопасност е на второ място в света, а по електронна – на трето.

За последните години Ню Йорк измина дълъг път и бележи голям успех в посока на безопасността. През 1990 г. в града са ставали по 6 убийства дневно, но след това властите и полицията вземат нещата в ръце и успяват да въведат порядък.

София не влиза в първите 50 града по безопасност в света.

Източник: Клуб Z

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>