От половин век човечеството е побъркано на тема здраве и диети. Популярни митове за храненето, развенчани от учени от Кеймбридж и Шотландския университет.

Наистина ли всичко вкусно е вредно? Този основен мит отдавна е развенчан от французите. Учените са установили, че колкото по-вкусна е храната, толкова по-рано човек става от масата. Обратното, колкото по-безвкусни са ястията, толкова повече поглъщаме от тях. Тъпчем се с очакването да постигнем наслада, но тя така и не идва.

В това отношение французите са привилегировани. Те имат вековни традиции в приготвянето на вкусни и красиво оформени ястия. Факт е, че те използват голямо количество краве масло за готвене, а не дебелеят от това. Обяснението е, че колкото по-вкусна и привлекателна на вид е храната, толкова по-бързо човек се насища.

От половин век внушителна част от човечеството е побъркана на тема здраве и диети и живее с девиза „Долу мазнините!“ Вярата в това, че те са нещо лошо за сърцето и трябва да ги изключим от всекидневното си меню, се е зародила още през 70-те години на миналия век. Оттогава тази вяра само укрепва, а и как да не повярваш, когато рафтовете в големите супермаркети пращят от „полезни“ продукти с ниско или нулево съдържание на мазнини. Днес всичко е обезмаслено.

Но ето какво казват учените – всички подобни тези са просто измислица! Няма нито едно научно изследване, което доказва полезността на диетите без мазнини за сърцето и още повече – способността на подобни хранителни режими да удължат и спасят живота. Това са изяснили учени в университета на Западна Шотландия. Резултатите им са публикувани в медицинското списание OpenHeart.

Какво се оказва? Наистина в САЩ, където се е родила диетата без мазнини, болестите на сърцето през 70-те години на миналия век са били главната причина за смъртността. Тъй като чиновниците от здравното министерство са знаели за проблема с тоталното затлъстяване на нацията, решават да направят от диетите без мазнини новия супер хит. Идеята проработва: скоро обезмасленото мляко, сиренето с 10% мазнини и всякакви „постни“ продукти стават безкрайно популярни. След няколко години модата идва във Великобритания и постепенно се разпространява в целия свят.

Както днес се изяснява, тезата за вредните мазнини е напълно лишена от научна база, а цифрите и данните са „изсмукани от пръстите“. Нещо повече, някои изследвания направо си противоречат. Едно от тях например доказва, че продуктите с високо съдържание на мазнини (масло, яйца, сметана и т.н.) съвсем не повишават нивото на холестерола в кръвта. С други думи, мазнините, постъпващи в организма с храната, не са виновни за появата на опасните уплътнения в съдовете.

Това означава ли, че може без риск за здравето да се тъпчем с хамбургери?

Не, по една основна причина: прекалено много мазнини е нещо все пак лошо за здравето и може даже да е смъртоносно. Но в умерени количества животинските мазнини може да се употребяват без проблем.

Наистина, учените не могат да определят „нормата“ – нужни са още изследвания, а засега техният съвет е: яжте натурална храна. Не изключвайте от менюто си въпросните яйца, мляко, сирене, кашкавал, месо, риба и, разбира се, зеленчуци и плодове.

Какви още митове за храната е време да се опровергаят и защо?

1.Омега-3 полиненаситените мастни киселини (с тях са богати сьомгата, пъстървата, рибата тон и други видове тлъста морска риба) понижават риска от заболявания на сърцето.

Защо е мит? Изследванията, които уж доказват тази теза, се основават само на разкази на хора за това, което те ядат. Това съвсем не са точни и проверени сведения. Например жителите на Гренландия употребяват много риба и на практика не страдат от сърдечно-съдови заболявания, от което учените са решили, че има връзка между тези факти. Учените в университета в Кеймбридж обаче през 2014 г. са преразгледали данните на 600 хиляди участници в различни изследвания и не са открили влиянието на на омега-3 киселините върху риска от заболявания на сърцето.

2.Наситените (животински) мазнини докарват целулит.

Защо това е мит? Подкожните „целулитни“ мазнини по нищо не се отличават от останалите мазнини в тялото; просто известно количество от тях се натрупва на определени места и при нарушения в нормалната циркулация на кръвта и лимфата се проявява във вид на нездрава „портокалова кожа“.

Всеки излишък от мазнини в тялото е резултат от излишни калории и е все едно от какво ги получавате – от бекона или морковите, които, както всички зеленчуци и плодове, също съдържат мазнини. Какъв е изводът? Не се лишавайте от ценните животински мазнини, просто не допускайте нарушения в циркулацията на кръвта и лимфата и задържане на метаболизма, а се движете повече, спортувайте!

3.През нощта е вредно да се яде – ще напълнееш.

Защо това е мит? Въпросът не е в това, кога, а какво и колко ядете. Мислите си, че късната вечеря ще ви добави мазнини, защото през нощта тялото ви не се движи и не изгаряте калории? Не е точно така. Важно е общото число калории и степента на вашата активност за всичките 24 часа, а не само за през нощта. Така че когато огладнеете през нощта, хапнете, но си спомнете какво сте яли през деня и ако е било много калорично, изберете нещо по-леко.

4.Ако искаш да отслабнеш – периодично гладувай и/или спазвай постен режим.

Защо това е мит? Може да свалите килограми за кратко време, но в крайна сметка това само ще попречи на задачата. „Ако вие последователно слабеете дълго време, изгаряте мазнините. Но придържайки се към екстремални диети или постене, вие губите не само мазнини, но и мускулна маса“, обяснява диетологът Клеър Макевили от Научно-изследователския институт по храненето в Кеймбридж.

Загубата на мускулна маса довежда до падането на вашия базов метаболизъм – тоест, на тялото в този момент са нужни по-малко калории, отколкото преди. Щам спрете да гладувате или постите обаче, започвате бързо да натрупвате наднормено тегло, защото това, което преди е било „норма“, сега е „излишък“.

Здравословна и балансирана храна означава натурални продукти и от всичко в умерени количества.

5.Ако хапнеш нещо много мазно, веднага ще качиш грамове.

Защо това е мит? Вярвате или не, но истинското увеличение на теглото е бавен процес. За да натрупате половин килограм телесни мазнини, трябва да погълнете допълнителни 3500 калории. „Ако кантарът показва, че след хранене сте натежали, това е в резултат на течността, която постепенно се абсорбира сама (ако, разбира се, не преяждате)“, обяснява водещият диетолог от Кеймбридж Линдел Костен.

Така че не се притеснявайте, че 50-грамово блокче шоколад ще ви лепне на мига излишни грамове. Ако искате трайно да намалите теглото си, просто спазвайте баланс между мазната и полезна храна и, разбира се, не забравяйте за физическата активност. Ако не ви се ходи на фитнес, изберете нещо по-леко – гимнастика, дълго ходене (поне 2 км), бягане, а защо не – и плуване.

Ако все още имате желание да разгледате водещите диети, ето повече за тях:

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>