Има места по света, където сякаш времето е спряло и се чувстваш малък и нищожен пред величието на сътвореното от природата.

Пейзажи, които те оставят безмълвен, удивителни скални образования, големи пустини и величествени ледници – по тези места човек може да се почувства като песъчинка в морето.

Тук може да забравиш за суетата, да се насладиш на контакта с красотата около теб и да се вслушаш във вътрешния си глас.

Ето 10 уникални места, където се чувства грандиозността на природата и ти се струва, че времето е спряло.

Националният парк Арки, САЩ.

Сн. Norm Erikson / flickr.com.

Сн. Norm Erikson / flickr.com.

Американският национален парк Арки се намира в източната част на щата Юта на площ от 309 кв. км. Красивите природни арки са се образували в резултат от ерозията и изветряването, продължаващи вече 150 милиона години. Тези арки са станали истинският символ на щата Юта — има ги даже на регистрационните табели на колите.

Сн. Stephen Oachs / flickr.com.

Сн. Stephen Oachs / flickr.com.

На пръв поглед арките изглеждат чупливи, но в действителност те отлично се справят с въздействието на атмосферните явления. Най-известните скални образувания са Изящната арка, Кулата, Двойната арка, Северният прозорец и Южният прозорец

Солниците Уюни, Боливия.

Сн. Auré from Paris / flickr.com.

Сн. Auré from Paris / flickr.com.

На платото Алтиплано в Андите, на височина 3653 м над морското равнище, може да видите яркобял пейзаж — солниците Уюни. Някога тък е имало солено езеро, а сега просто е солена пустиня. Уюни заедно с езерата Титикака и Поопо е всичко, което е останало от езерото Баливиан от времето на плейстоцена. Това място в Боливия на площ 10 582 кв. км е едно от най-плоските места на земята.

Сн. Patrick Nouhailler / flickr.com.

Сн. Patrick Nouhailler / flickr.com.

Солниците Уюни са особено ослепителни по време на дъждовния сезон – от ноември до март. Тогава повърхността му напомня гигантско огледало.

Южна Моравия, Чехия.

Сн. Pawel Uchorczak.

Сн. Pawel Uchorczak.

Това място все повече хора наричат Славянската Тоскана. Южна Моравия е един от най-живописните региони в Централна Европа, с фантастични пейзажи, великолепни замъци, богат местен фолклор и знаменити хълмове, покрити с гъсти гори и много лозя.

Сн. Pawel Uchorczak.

Сн. Pawel Uchorczak.

Безкрайните живописни поля на Моравия. Пейзажът напомня на пъстра черга.

Пик Дистрикт, Великобритания.

Сн. Ken Hircock / flickr.com.

Сн. Ken Hircock / flickr.com.

Пик Дистрикт е планинска местност в южната част на планината Пен в централна и северна Англия. Пик Дистрик частично се намира в графство Дербишиър. Мястото е красиво със своите хълмове, пътеки и безкрайни торфени блата.

Сн. Andi Campbell-Jones / flickr.com.

Сн. Andi Campbell-Jones / flickr.com.

Идеално място за любителите на разходките и планинското колоездене. Тук се намира най-дългият туристически маршрут от 431 км.

Пустинята Намиб, Намибия.

Сн. Kovac´s / flickr.com.

Сн. Kovac´s / flickr.com.

В дружелюбната и изключително живописна Намибия туристите могат да посетят най-старата пустиня в света Намиб. Тя е на крайбрежието на Атлантического океан и е едно от най-уникалните места на планетата.

Сн. jordicerda52 / flickr.com.

Сн. jordicerda52 / flickr.com.

Никъде в света няма да намерите такива високи дюни — до 300 м на височина, и пясък с такъв цвят — от кайсиено до кървавочервено. Пустинята изглежда приказно и изглежда сякаш няма край (дълга е над 30 км). По площ пустинята Намиб и колкото Чехия — 81 000 кв. км.

Виж още:

Назад към девствената природа! 2

Този пейзаж от земята ли е?

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>