Страхотно. Намерили сте си работа, която харесвате. Но опитът не е достатъчен, за да постигнете съвършенство. Започнете с навиците си.

© Shutterstock

© Shutterstock

Страхотно. Намерили сте си работа, която харесвате. Какво следва? Ако сте като повечето амбициозни хора, осъзнавате, че дългите години труд зад гърба ви не са достатъчни, за да постигнете съвършенство. Тогава как да преодолете етапи, в които развитие вече сякаш няма нагоре? Как да постигнете своя абсолютен връх?

Започнете с навиците си. Какво е навикът? По същността си навикът е просто комплекс от действия, които са автоматизирани. Невинаги правите съзнателен избор дали или не да практикувате навика си – просто го правите. Той е част от деня ви.

Всъщност, изследвания сочат, че прекарваме поне 40% от деня си, осъществявайки навици. Докато някои навици (като този да поливате цветята на балкона) са относително простички за изпълнение и изискват само няколко минути, други може да представляват сложен комплекс. Помислете от колко стъпки се състои навикът ви да отидете до колата и да я изкарате от паркинга, за да отидете на работа!

След време, разбира се, тези процеси се случват автоматично и спираме да мислим за тях. Навиците са толкова мощни, че могат напълно да променят поведението ни само за няколко месеца – именно заради това си струва да се фокусираме върху тях. Има навици, които, осъществени неосъзнато, повлияват негативно деня и живота ни. Такива са ставането късно, пропускането на тренировка, яденето на нездравословна храна, сърфирането из интернет, пушенето и т.н.

Какво ще стане, ако оптимизираме споменатите 40% от живота си? Ако „автопилотът” е положителен и навиците ни са продуктивни? Как ще се подобри начинът ни на живот? Ще ускорите ли по този начин кариерното си развитие? Един малък избор, направен всекидневно, може да окаже силно и сериозно въздействие. Потенциалът е безграничен.

© notionfront.com

© notionfront.com

Това са три навика, които можете да започнете да усвоявате, за да подобрите живота и професионалното си развитие.

1. Създайте си сутрешен ритуал

Без солидна основа, дори и най-мотивираният човек няма да извлече максимума от деня си. Установете ежедневна рутина, свързана с нещата, които трябва да правите през деня, и съзнателно създайте съгласуваност в живота си. Най-добрият вариант да установите рутина е в първите часове на деня – сутринта. Щом се събудите, правете едно и също всеки ден. Ако сте си измили зъбите, добавете и конец за зъби. След това можете да се отдадете на друг свой навик – четене на вестник или медитация, например.

© media.nj.com

© media.nj.com

2. Поставяйте си цели всеки ден и всяка седмица

След добра почивка през нощта, ще се събудите отпочинали и готови за новия ден – но кои задачи са с приоритет?

Традиционният списък може да бъде претоварващ и неизпълним. Вместо това, дефинирайте 3-5 ключови задачи, валидни за цялата седмица. След това разграфете деня на 2-3 „големи победи”. Работете всеки ден, за да изпълните задачите в списъка, които имат най-голям приоритет. Отбелязвайте завършването им една по една – ще видите, че седмичните ви ключови задачи се изпълняват постепенно. Има различни мобилни приложения, които ще ви помогнат да визуализирате плановете си за деня и седмицата. Например, Trello и Wunderlist. И двете са безплатни.

3. Упражнявайте се

Не е изненада, че упражненията са един от най-мощните навици, които усвояваме. Поддържането на здраво тяло повишава енергийното ни ниво, стабилизира настроението и позволява да се възстановим след боледуване или травма по-бързо. Всичко изброено е жизненоважно, ако искате да ускорите професионалното си развитие и успех. Забележка: редовните тренировки снабдяват мозъка с кръв. Изследвания сочат, че така се стимулират креативното мислене и запаметяването.
Източник: Профит

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>