Строен, добре сложен, мачо, лъмбърсексуален, метросексуален, с брада или епилиран навсякъде… Какви са стандартите за красота при силния пол по света.

“Срещнали се англичанин, американец и индиец”… Не, това не е поредният анекдот, а преглед на стандартите за мъжка красота по света. Откакто интернет платформата Buzfееd пусна видеоклип, в който се показва и разказва какви мъже се харесват в различните страни, в социалните мрежи нонстоп тече оживена дискусия. Как изглежда идеалният мъж?

САЩ: секси дървосекач

САЩ.

САЩ.

Американският идеал за мъжка красота предполага широк торс, рамене, бицепси и развити мускули на гърдите. Ключовият термин там е “V-образна” фигура.

В последните години метросексуалният мъж отстъпи място на lumbersexual, или “сексапилен дървосекач”. Лъмбърсексуалните мъже са силни, с добре сложен торс, татуирани и – непременно! – брадати. Плюс карирана риза, джинси – така днес изглеждат не само рейнджърите в щата Юта, но и обитателите на Манхатън.

Мексико: доминиращ мачо

Мексико.

Мексико.

“Мачовщината” или “мъжкият шовинизъм” е неизменен атрибут от мексиканската мъжественост. Според изследвания, мъжете, идентифициращи се с традиционните ценности на мексиканската култура, задължително използват мачизма като доминираща стратегия в отношенията си с нежния пол.

Бразилия: германски черти със загар

Бразилия.

Бразилия.

Белите мъже тук се възприемат като по-значими, влиятелни, властни в сравнение с тъмнокожите. Ако си с прави руси коси, това може да ти осигури почти безгранична власт. Германските черти в съчетание със загар са един от най-важните аспекти на мъжката красота в Бразилия. На голяма почит в страната е добре развитата мускулатура, затова там всички тренират нещо. Много се ценят и пластичните корекции на нос, уши и устни.

Южна Африка: бялото е по-скъпо

Южна Африка.

Южна Африка.

В тази страна смятат, че светлата кожа е по-красива. Над 70% от моделите, които се появяват в списанията Men’s Health South Africa и GQ South Africa през 2014 г. са бели. Ако човек напише в Google “най-сексаилните мъже в Южна Африка”, излизат снимки на бели знаменитости от региона. А кремът за изсветляване на кожата е един от най-популярните продукти сред мъжете.

Нигерия: мускулест и невъзмутим

Нигерия.

Нигерия.

Идеалът в тази африканска страна е здравото и силно мъжко тяло, с татуировки. Важни елементи от мъжествеността в Нигерия са физическата сила, храбростта, покровителственото отношение към жените, увереността, мъжествеността и отсъствието на емоции. Мъжагата, от който омекват краката на нигерийките, гледа невъзмутимо и право в очите.

Турция: романтичен и епилиран

Турция.

Турция.

Портретът на традиционния турски красавец доста се е променил през последните години и започва да включва в себе си повече романтика. По данни на изследване, публикувано в научното списание Archives of Sexual Behavior, туркините предочитат мъже с голи (обезкосмени) гърди. Вероятно заради това една от най-популярните козметични процедури сред турските мъже е епилацията.

Италия: изтупан и безгрижен

Италия.

Италия.

В Меката на мъжката мода мъжете обичат да носят добре ушити костюми, които им стоят като изляти по тялото. Те смело експериментират с цветовете, даже с традиционно женските като розов и пурпурен.

В Италия има специален, трудно преводим на друг език термин Sprezzatura – специфична характеристика на мъжкия образ. Означава умението да отделяш внимание на детайлите някак ей така, между другото, с ирония, за да се създаде у всички усещането за лекота и безгрижие.

Великобритания: татуиран и епилиран навсякъде

Великобритания.

Великобритания.

Ако в Азия и Африка има култ към светлата кожа, в Англия е точно обратното – там една от най-популярните процедури е придобиване на изкуствен тен. Моделите и професионалните английски футболисти често се сочат за пример на идеалния мъж.

Растителността по лицето във Великобритания е толкова популярна, колкото и в другите западноевропейски страни и в САЩ. В същото време британците полагат много грижи за косата и за епилирането, в това число и в интимната зона. Друг критерий за сексуалност са татуировките по тялото, има ги всеки пети жител на Острова.

Индия: властен и самоуверен

Индия.

Индия.

Съвременният индийски мъж трябва да излъчва увереност, а също и да може да налага властта си над другите мъже. И макар че Боливуд по всякакъв начин прославя образа на силния и мъжествен самец, индиецът е буквално побъркан на тема мазила – 65% от цялата мъжка козметика се продава точно тук и в близките региони. На особена почит са избелващите кремове и продукти за коса. В последните години индийците експериментират не толкова със стила на прическата, колкото с цвета на косата си.

Южна Корея: силно тяло, нежно лице

Южна Корея.

Южна Корея.

В Корея, както и в Китай и Япония, стандартите за мъжка красота се задават от поп културата. В тази страна ценят мъжа от смесен тип: добре поддържано тяло с развити мускули плюс нежни черти на лицето. Освен това високо се цени стилът на обличане и гримът.

В Азия мъжката козметичка се цени не по-малко от дамската. На почит е пластиката, най-често корекция на клепачите и пениса. Ползват се активно блясък за устни и гел за вежди, модни са добре оформените прически и никакви бради – този световен тренд на лъмбърсексуалните мъже не се възприема от жителите на Азия.

Филипините: сексуална зрялост и самоконтрол

Филипини.

Филипини.

Сред традиционните елементи на мъжествеността на Филипините са покровителството и помощта на семейството, сексуалната зрялост и самоконтролът. И тъй като модата от Европа и САЩ тук пристига с години закъснение, в последно време идеалът от типа мачо отстъпва на метросексуалния мъж.

Австралия: строен и мускулест

Австралия.

Австралия.

В изследване, проведено в страната, на въпрос, какво биха искали да променят в себе си, мъжете най-често отговарят: да са по-високи, по-стройни и по-добре сложени. Релефните мускули и плочките на корема са сред задължителните атрибути.

Австралийците не се страхуват да прибегнат до козметолози и даже до пластични хирурзи – ринопластиката (корекцията на носа), опъване на лицето и изправяне на ушите не са рядкост на Зеления континент.

Източник: Преса

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>