Как се насърчава самочувствието и себеуважението на 13-18-годишни момичета? Това е основна задача и мисия на лидерската академия GLOW.

glow16

16 – „Заедно ще направим този свят по-добро място за живеене”, вярват момичетата от „ГЛОУ”.

kare_pokolenieY

Силата е в нас, образованите млади хора.

От устата на Цвета това звучи някак естествено. Никакъв апломб. Намирам я на другия край на света – в Хонолулу. „Времето тук е супер, искаш ли да ти покажа какво виждам от прозореца? Сега ще ти пусна една снимка” – чурулика весело Цвета.

Връзката е перфектна, все едно е до мен, и след малко идва изглед от прозореца на хотела, в който е отседнала заедно с гаджето си. Отпред яхти и лодки, на заден план ситен пясък, океан и палмичка за разкош… Нереално на фона на снежните преспи тук. Разликата е 12 часа, у нас е късна вечер, а на Цвета й предстои ден, пълен с приключения. Двамата с приятеля й се готвят за поход до северната част на острова.

Младата дама за пръв път от няколко години е отделила седмица за ваканция, и дори е пробвала да живее офлайн, без мобилни устройства и служебни имейли, но трудно й се получава. Защото една от най-успелите млади българки, мис Цвета Калейнска, е на много висока позиция във водеща международна компания в Ню Йорк. Но за това после. Поводът за разговора е Лидерска академия за момичета GLOW.

Цвета е красивото лице на ГЛОУ и посланикът й по света”, обяснява Яна Димитрова, също част от основния екип на организацията. Яна живее и работи в София и поддържа сайта на организацията www.bgglow.com. От двете страни на земното кълбо двете млади дами повтарят едни и същи думи – „заедност” и „приятелство”. И благославят Мрежата, която превръща света в едно голямо село.

От своя дом в Манхатън Цвета Калейнска не спира да организира кампании да набиране на средства за ГЛОУ, защото вярва в потенциала на България и българите и е пример за подражание на младите момичета.

От своя дом в Манхатън Цвета Калейнска не спира да организира кампании да набиране на средства за ГЛОУ, защото вярва в потенциала на България и българите и е пример за подражание на младите момичета.

Да отключиш пълния потенциал

Сдружение GLOW, или Girls Leading Our  Worlfd (“Момичетата управляват нашия свят”) е създадено през 2004 г. с идеята да отключи пълния потенциал на българските младежи и да подпомогне развитието им като бъдещи лидери и активни граждани, способни да вземат информирани решения. Помага им да осъзнаят своите силни и слаби страни, да подобрят уменията за ефективна комуникация, целеполагане и постигане на поставените цели.

Лидерска академия за момичета „ГЛОУ” е едноседмичен лагер, който се провежда всяка година във Велико Търново. Това е американски проект, който стартира в Румъния през 1995 г. и у нас се случва за пръв път през 2000 г. В началото се организира от няколко доброволци от Корпуса на мира. После най-успешните българки от всеки лагер биват избирани за помощник организатори. Сформира се постоянен организационен екип от бивши възпитанички на академията, които се занимават с организацията на лагерите. Това е сухата оинформация. Но иначе си звучи направо екзотично – момичета на възраст от 13 до 17 години се обучават да бъдат лидери…

Но нали лидерството предполага индивидуалисти? „Какво би бил един лидер без своите последователи? Той трябва да е одобрен от групата и от обществото и да е избран и признат да бъде лидер. Трябва да си бил заедно с групата и да си приятел на останалите”, обяснява Яна.

Инициатива за почистване на Царевец от момичетата в академия ГЛОУ.

Инициатива за почистване на Царевец от момичетата в академия ГЛОУ.

Завършилите академията участват като лектори в следващия лагер.

Завършилите академията участват като лектори в следващия лагер.

Защо момичета тийнейджърки?

В годините от 13 до 18 се сформира личността. Това е периодът, в който момичетата са най-крехки, най-уязвими към благата и изкушенията, които им предлага обществото”, обяснява Яна. Момичетата са поставени пред избора по кой път да поемат, кои са, кои да бъдат. „Чрез академията ние им помагаме да открият себе си и правилния път за тях. Не им казваме: „Това правилният път. Това ще бъдете вие. Вие сте едни прекрасни лидерки”, не, просто им помагаме да получат набор от умения, да се справят с най-важните проблеми, които могат да срещнат при своето израстване”, допълва дамата.

В едноседмичния лагер, който се провежда веднъж годишно във Велико Търново, участват момичета от цяла България. Подборът става, като се организират кампании по училищата. Освен това всяка бивша участничка може да номинира най-будните и най-умните момичета сред своите познати. Те биват препоръчани и кандидатстват с попълване на анкета и писане на есе, като условието е да владеят добре английски, тъй като занятията се водят изцяло на този език.

Някои мъже биха промърморили, не е ли това една феминистична организация. „Любимият ми въпрос, – смее се Яна. – Лагерът е създаден с цел да обучава момичета. Идеята е да се разбие митът, че една жена не може да бъде лидер наравно с мъжете, без да се отказва от семейство и деца…”

В академия ГЛОУ винаги е забавно.

В академия ГЛОУ винаги е забавно.

glow12

Да насърчиш себеуважението

Това е основната цел на лагера, единодушни са Яна и Цвета. Занятията помагат на момичетата да повишат самооценката си и да повдигнат самочувствието си. На занятията се изграждат лидерски качества, умения за взимане на решения, поставяне на цели, комуникативност, окуражаване на толерантното поведение, а също и осигуряването на информация по проблемите, с които те се срещат днес – трафик на хора, здраве, ХИВ/СПИН, околна среда и доброволческа дейност.

Включени са и интерактивни, увлекателни дейности: игри, дискусии в големи и малки групи и семинари, срещи с гост-лектори, както и организацията и провеждането на една социално ангажирана кампания (еко-кампании, посещения на социални домове и т.н.). Момичетата придобиват нови знания и умения – за работа в екип, за планиране, изработка и реализация на кампании, публични презентации… Най-добрите 23 участнички могат да преподават в следващата академия, като преминат тридневен обучителен курс.

The Spirit of GLOW.

The Spirit of GLOW.

The Spirit of GLOW

Има ли нещо общо, което да отличава възпитаниците на академията? Яна се замисля: „Толкова различни една от друга, и същевременно толкова еднакви. Всичките са будни момичета, осъзнати, готови да се борят с живота; всички са жадни за знания, жадни да развиват себе си. И всичките имат амбиция да променят света, да стане поне малко по-добро място за живеене”.

GLOW5Всяка година през лагера минават 75 момичета и днес общността на „ГЛОУ” в България наброява над 800 млади дами. От тях главното движещо ядро са около 30 момичета, на възраст между 14 и 25 години. Те продължават всяка година да организират лагера като доброволки. „И аз съм едно от тези момичета, помагам отдалече. Например правим българска баница, която продаваме в Ню Йорк”, смее се Цвета.

 „Ако се видим чисто приятелски, си говорим на хиляди теми. Разказваме си кой с какво се занимава, споделяме си абсолютно всичко”, казва Яна.

В момента всичките ми най-близки приятелки в Ню Йорк са от „ГЛОУ”, с които набиране средства за лагера, и с които мога да споделя всичко”, казва Цвета.

Цвета Калейнска като абсолвент в Ню Йорк.

Цвета Калейнска като абсолвент в Ню Йорк.

Красивото лице на момичешката академия

Цвета Калейнска е красивото лице и посланикът на академията по света, като успешно използва силата на високата позиция, която заема. От лятото на миналата година тя е Account Director (Акаунт директор, който отговаря за социалните мрежи), оглавявайки отдел на една от най-големите корпорации в света Brandwatch в представителството й в Ню Йорк.

Кaтo cтpaтeг пo coциaлни мpeжи пpeз гoдинитe e кoнcyлтиpaлa гoлeми кoмпaнии oт paнгa нa филмoвoтo cтyдиo „Пapaмayнт”, coциaлнитe мpeжи Twitter и Facebook и aвтoмoбилни гиганти като „Toйoтa” и „Аyди”.

„Болярката” Цвета е на 27 години. Дъщepя е нa извecтния във Велико Търново гинeкoлoг Мaвpoди Кaлeйнcки и нa Teoдopa Кaлeйнcкa, която pъкoвoди Евpoпeйcкия инфopмaциoнeн цeнтъp във Вeликo Tъpнoвo и преподава европеистика във Великотърновския университет.

Цялото семейство на Цвета е обвързано с каузата. Сестра й, Маргарита Калейнска, е председател на „ГЛОУ” асоциацията за България. „Тя живее във Варна и е най-старшият ни сътрудник, който сплотява момичетата у нас, и основен наш водач”, обяснява Яна. Маргарита обаче отказва интервюта и подчертава, че не търси публичност.

Цвета е възпитaник нa езиковата гимназия в родния си град и гoвopи cвoбoднo aнглийcки, фpeнcки, иcпaнcки и итaлиaнcки. Живее в САЩ oт 2008 г., кoгaтo пoлyчaвa cтипeндия зa oбyчeниe в кoлeжa “Св. Фpaнциcк” в Ню Йopк, в двe бaкaлaвapcки cтeпeни – пo мapкeтинг и мeниджмънт и пo мeждyнapoдeн бизнec и икoнoмикa. „През 2012 г. завърших с няколко дипломи, защото там може паралелно да учиш няколко специалности. Знаех, че за да се котираш по-добре на пазара на труда, трябва да предложиш малко повече неща”, казва тя.

Цвета Калейнска с наградата “Stevie Awards зa жeнитe в бизнeca” за цялocтнaта си дeйнocт пo peaлизaциятa нa Лидepcкa aкaдeмия зa мoмичeтa ГЛОУ, 2014 г.

Цвета Калейнска с наградата “Stevie Awards зa жeнитe в бизнeca” за цялocтнaта си дeйнocт пo peaлизaциятa нa Лидepcкa aкaдeмия зa мoмичeтa ГЛОУ, 2014 г.

Как мислят потребителите на социалните мрежи?

Днес това е основният въпрос, на който отговаря Цвета. Още когато учи започва стаж в една голяма компания за дигитален маркетинг, което определя бъдещето й. Започва да се занимава с анализирането на социални мрежи. Тази година Цвета е завършила и магистратурата си. В новата компания Brandwatch се занимава също с анализиране на социалните медии, но на по-висока позиция. Консултира големи компании как те да извлекат най-много от софтуера на Brandwatch, един от най-добрите в света за извличането на информация от социалните медии във формата на цифри.

Консултирала съм много повече компании, но някои нямам право да спомена. В предишната си компания съм работила и с „Гугъл” и с много автомобилни фирми. Помагала съм им да разберат как точно мислят техните клиенти. Имаме много големи маркетинг департаменти, които се занимават само с разчитането на тази информация. Във всяка компания всеки ден един човек трябва да разчете цялата информация за последните 24 часа, и азд като консултант ходя и помагам на тези хора да развият мисленето си, да разбират как мисли потребителят…”

Цвета като момиче на GLOW.

Цвета като момиче на GLOW.

Като експерт по социалните мрежи в САЩ Цвeтa, пoзнaтa oщe с авторския си псевдоним Tsvetta, През  2014 г. издава „#Кpaлицaтa: coциaлнaтa мpeжa” – пъpвaтa книгa нa бългapcкия пaзap, пocвeтeнa нa coциaлнитe мpeжи. „В нея се опитах да предам това, което съм научила. Но от тогава досега това, което съм написала, се е развило с толкова бързи темове и е толкова много, че скоро трябва да напиша втора книга”, казва Цвета.

Пpeз 2014 г. млaдaтa дaмa получи сребърен мeдaл в cвeтoвнитe бизнec нaгpaди “Stevie Awards зa жeнитe в бизнeca”. Бългapcкият мoдeл и мapкeтoлoг бe нaгpaдeнa в кaтeгopиятa “Жeни пoмaгaт нa жeни”. Tя пoлyчи пpизa зa cвoятa цялocтнa дeйнocт пo peaлизaциятa нa Лидepcкa aкaдeмия зa мoмичeтa “ГЛОУ”.

Цвета като Мис България Диаспора САЩ.

Цвета като Мис България Диаспора САЩ.

Много ум и амбиция в една красива главица

Така се шегуват за нея познатите й. Пpeз 2010 г. кaтo “Миc Бългapия Диacпopa САЩ” Цвета е кopoняcaнa като Любимкa нa пyбликaтa в мeждyнapoдния кoнкypc “Миc Диacпopa Мoдeлc”. И независимо от ниския й ръст – 165 cм, започва кapиepa нa фотомoдeл. Снимала се е за различни нюйоркски дизайнери.

Тук в Америка е важно жената да е добре оформена, женствена, и да може добре да се изразява. Защото й се налага често да дава интервюта в медиите. Така че кариерата ми на фотомодил тръгна и заради таланта ми да се изразявам добре и да комуникирам със спонсорите, с феновете на марката. Последната ми голяма фотосесия беше с един много известен в Ню Йорк дизайнер, на който бях лице – Едуард Рот. Участвала съм и в шоута, като хонорарите си събирах за финансиране на „ГЛОУ”. Но от две години нямам време и съм отдадена на кариерата си, тъй като работата ми е много напрегната”, споделя младата дама.

Цвeтa имa и издaдeнa книгa c пoeзия нa aнглийcки, кpъcтeнa “Flowers From Heaven”. „Преди пишех стихове, но в последно време пиша статии за социалните медии, които публикувам в сайта за дигитален маркетинг на Ивелина Атанасова от Варна www.newtrend.marketing”, казва тя.

В свободното си време Цвета обича да ходи на йога и на разходки в Сентръл парк. Живее в най-скъпия нюйоркски квартал Манхатън. „Преместих се едва миналата година, когато успях да изплатя и последната стотинка от магистратурата си. Преди това живеех в „Куинс” и 6 години пътувах по един час на отиване и връщане.”

Цвета не изключва възможността да се върне в България, ако получи изключително добро предложение за работа. „Засега живея ден за ден и се радвам на мига”, споделя дамата. Приятелят й е американец, телевизионен инженер, но много срамежлив и не желае да се показва в медиите. „Той учи доста усилено български, защото е убеден, че трябва”, смее се Цвета.

Тя е един от онези българи, за които се казва, че са много по-ефективни за родината си от живеещите в нея. „Българският дух е много по-жив тук, отколкото където и да е. Бях на гости на една българка и с нейните баба и дядо слушахме Веско Маринов, правихме кюфтета, банички, пихме ракия, пяхме си…”

Яна Димитрова.

Яна Димитрова.

Яна: вместо програмист – педагог

На въпроса какво точно прави в „ГЛОУ” Яна се замисля. Website administrator and content creator  ще рече, че Яна отговаря за сайта на академията, пише статии, следи кариерата и успехите на бившите възпитанички и публикува новини за тях и академията. Участва и в менторските програми, като помага на момичетата да се справят с различни казуси, например как да си правят CV или да си оправят профила в LinkedIn, как да развият различни теми за лагеруващите.

Тя завършва учебно-квалификационния техникум по компютърни системи в Правец и успоредно с него – езиковата гимназия в градчето с английски. След това разбира, че компютрите не на нейната страст. Мечтата й е да учи скандинавистика, защото е много силно повлияна от тази култура, но я приемат начална училищна педагогика с английски, за което днес е благодарна.

Открих, че искам да се занимавам с деца. Това много ми помогна да отключа своите умения да говоря с хора, да преподавам, да предавам знания, да отключвам уменията и скритите таланти на хората чрез различни методи”, споделя Яна.

След спечелена стипендия по програмата „Еразъм” тя учи в Лудвигсбург, Германия. Там преподава английски език 6 месеца като практика в едно начално училище. Връща се за малко в България, после заминава за Чехия, където почти година преподава всички предмети на английски в едно частно училище. Връща се отново в България, но тук разбира, че е много трудно да си млад успешен учител. Междувременно записва втора магистратура, която й е по сърце – креативна комуникация в СУ, но все още не я е завършила, тъй като работи на много отговорна позиция.

България е едно прекрасно място и тя заслужава младите хора да изграждат своето бъдеще тук, смята Яна Димитрова.

България е едно прекрасно място и тя заслужава младите хора да изграждат своето бъдеще тук, смята Яна Димитрова.

Днес 28-годишната Яна Димитрова е Membership specialist в една от най-големите фармацевтични компании у нас („Актавис”). „Какво точно правя ли? Комуникирам, занимавам се със сигурността на достъпа на различни фирми, вериги аптеки доставчици. Проверявам дали те са годни да сключат договор с нашата компания. Изцяло съм базирана за американския пазар и работя с американски вериги аптеки”, обяснява Яна.

Намирам я след един йога семинар във Велинград. „Йогата за мен е нещо изключително лично, дава ми сила, цялостност”, споделя Яна. В свободното си време обича да е сред природата. „В такива моменти се чувствам жива. Обичам да карам ски, да се разхождам навън, да тичам. Наскоро се записах дори и на бокс, заради дисцилината и възможността да изхвърлиш отрицателната енергия”.

„Обичам да ми е цветно”, казва Яна.

„Обичам да ми е цветно”, казва Яна.

Искам да променя средата

Все по-често чувам този израз от млади образовани българи, работили в чужбина.

Емигриране? Не, нямам намерение да го правя. България е едно прекрасно място и тя заслужава младите хора да изграждат своето бъдеще тук. Тези, които са потърсили своето бъдеще на друго място… Това е въпрос на личен избор. Аз лично избрах да остана тук, защото смятам че страната ни е прекрасна, имаме безброй богатства и е въпрос на гледна точка ти да ги откриех и развиеш.

Смятам, че имам тази възможност и ще дам всичко от себе си България да стане едно по-добро място за живеене на всички нас. Дали ще успея или не, не знам, но и това е цялото желание на света – да дам сто процента от себе си, за да могат родителите ми да изкарат по-добри старини, децата ми да живеят по-добре и да могат всички хора, които срещам, да не са с наведени глави, супер забързани и намръщени, а да има повече усмивки по улиците…”

Докато я слушам как говори убедено и вдъхновяващо, си мисля, че вероятно така трябва да говори една дама лидер, минала през школата на „ГЛОУ”. „Да, така е, – смее се Яна. – Аз съм тук и наистина искам да променя средата, а не чакам това да стори някой друг”.

Публикувано в сп. Клуб Z, рубриката “Поколението Y”, февруари 2016 г.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>