Ако се будите през нощта, не се тревожете. Вероятно не става дума за хронично безсъние, а за съвсем нормален, естествен сън.

Една трета от възрастното население споделя, че редовно се буди посред нощ. Близо половината от тези хора допълват, че не могат да заспят веднага. Докторите често третират нощните събуждания като сънно разстройство, поставят диагноза „среднощна инсомния” и предписват лекарства срещу нея.

Все пак, скоростно нарастват доказателствата, че събужданията през нощта не са ненормални, а са напълно естествен ритъм, който тялото ни следва. Всъщност, според историци и психиатри, точно този компресиран, непрекъснат осемчасов сън, към който човечеството днес се придържа, е безпрецедентен в историята. Всички спим грешно напоследък, твърдят те, така че ако се будите през нощта, може би всъщност сте на прав път.

„Доминантният тип спане от незапомнени време е двуфазовият”, твърди Роджър Екирч, историк и автор на книги за историческото развитие на съня. Проучванията на Екирч показват, че някога хората са спяли на два 4-часови блока през нощта, разделени от период на бодърстване, който продължавал около час или повече. По това време те са можели да полежат в леглото, да се молят, да помислят върху сънищата си, да поговорят със съпрузите си. Други ставали да свършат някаква работа и дори да посетят съседите си, преди да си легнат отново.

Така наречените „първи сън”или „дълбок сън” и „втори сън или „сутрешен сън” се споменават изобилно в правните и бюрократични документи, литературата и други архиви на прединдустриална Европа.  „Постепенно, през 19 век, езикът се променя и разделният сън отпада, казва Екирч. Сега хората го наричат безсъние”.

Индустриалната революция и електрическата крушка

Можете да вините за това Томас Едисън и неговото изобретение, както и цялата индустриална революция, казва Екирч. Някога, особено през зимата, тъмнината властвала по 14 часа в денонощието. Освен богатите, които са можели да горят свещи с часове, обикновените хора са нямали особено много занимания през нощта, освен да си легнат рано. Този модел на спане им е позволявал голяма гъвкавост през тъмната част от денонощието. Всъщност сегментираният или двуфазен сън, казват антрополозите, продължава да е нормалната форма на нощно спане за много хора в неразвитите части на света, където няма достъп до електричество.

При нас електричеството и изкуствената светлина удължават дневните изживявания като ни позволяват да бъдем продуктивни за по-дълго време. Едновременно с това орязват нощта и за да се наспим ни се налага да го правим на един дъх, без прекъсване. Сега, „нормалното” спане изисква да прескачаме моментите на бодрост, ние просто вече нямаме време за нощни приказки със съседа. Но някои хора продължават да се будят нощем.

През 90-те години на миналия век изследователят Томас Уер доказва, че всички хора превключват към двуфазен сън, ако са изложени на естествените пропорции между светлина и тъмнина. Участниците в неговото изследване прекарват по 14 часа тъмнина на нощ и постепенно започват да прекарват около два часа, опитвайки се да заспят, след което да спят на два четири часови блока, разделени от около час бодърстване – модел, който напълно съвпада с историческите открития на Екирч.

Уер заключва, че двуфазният сън е най-естествената форма на спане и не става въпрос за безсъние. Според учения модерните хора са хронично недоспали, което е причината да заспиват за не повече от 15 минути след лягането и да се стараят всячески да не се будят през нощта.

Една от ползите на двуфазния сън е по-лесният достъп и припомняне на сънищата ни. Участниците в изследването на Уер обикновено се събуждат след рем-фазата на съня (с бързи очни движения) – дълбоката фаза, през която се случват сънищата. Според Екирч историческите сведения потвърждават този факт.

„Събуждането веднага след сънуване отваря на хората пътека към собственото им подсъзнание. При сутрешното сънуване, ние не даваме шанс на сънищата да улегнат. Влиза светлината и скачаме от леглото. На кратко – изгубили сме това, което хората в миналото са смятали за особено важна част от живота си – техните сънища.”

Резултатите от изследванията на Уер и Екирч стават все по-популярни и медиците все повече започват да ги прилагат. Психиатрите докладват, че ако успеят да убедят пациентите си да възприемат прекъснатия сън като нормален, те изживяват по-малко стрес през нощта и след това заспиват по-лесно.

Така че ако се будите през нощта, не се тревожете. Вероятно не става дума за хронично безсъние, а за съвсем нормален, естествен сън.

Източник: Lino-еlegant

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>