Едно виртуално пътешествие на младата дама при личностите, които обожава, и които вече не са между живите, но много иска да прекара поне един ден с тях.

Нона.

Сигурно това се случва на много хора – да мечтаят машината на времето да ги върне години и векове назад при техни любими личности от книгите и филмите. Машината на времето обаче е само в сайънсфикшън романите и филмите. Един необикновен фейсбук пост на Нона Нейчева накара много хора да мечтаят. Тя беше посочила 10 свои мечтани арт маршрута за срещи с хора, които отдавна не са между живите – писатели, художници, артисти и учени.

Светла, слънчева, позитивна – такава е Нона в очите на своите приятели. Работата ѝ я запраща в различни краища на света. Живее по няколко месеца в различни държави, където наблюдава местната култура – традиции, обичаи, навици – с по детски широко отворени очи. Във фейсбук етюдите си разказва с любов за срещите с интересни хора на интересни места. За себе си обаче ѝ е много трудно да разказва. „Само на това не се научих“, споделя тя.

Като малка пише много и има издадени стихосбирки от времето, когато е на 10 години. Баба ѝ и днес продължава да дава нейни текстове в „Добруджанска трибуна“. Има и първи награди на различни конкурси в Софийски университет, където учи педагогика с немски. После следва и икономика на търговията в УНСС. “Двете специалности уж нямат нищо общо, но всъщност всеки възрастен е пораснало дете, така че това ми дава винаги супер основа в комуникацията”, коментира избора си Нона.

„Чета много, вероятно затова, – е отговорът ѝ на комплимента за свежия, изчистен стил на текстовете ѝ. – Някой ден, като имам време, бих написала книга, но още не съм намерила достатъчно интересен сюжет. Не осъзнавам как пиша, но наистина много хора постоянно ми казват, че искат книга. Дори ми предложиха да издадат бъдещата ми книга хора, които също обичат да четат моите текстове.“

„Обожавам да пътувам. Работата ми е такава, че често се местя от днес за утре, което за мен е огромно предизвикателство и удоволствие, – казва Нона. – Обичам хората и изкуството. Обичам да чета и да пътувам мисловно. Когато си сам и далече от България, е много лесно да си изградиш свят, който зависи само от теб. Та съм решила това да е моят свят. През много изпитания ме е прекарал животът и това е най-добрият начин да се съхраниш.“

„Обичам – тривиално и просто. Обичам да пътувам и да опознавам нови градове, да усещам енергията и историята им. Още по-сладко ми е и пътуването във времето посредством книга, разказ, история, картина – да успееш да се пренесеш някъде другаде, по друго време, да се опиташ да се докоснеш до автора, героите или художника – това е великият смисъл на изкуството. То цивилизова и прави хората хора.

Обичам и пътуванията на сетивата – обожавам да ям вкусна храна, да докосвам и помириша хубави, пресни подправки.

Но от всичко най-много обичам хората, защото те са съвършеното изкуство на света, те са неговата магия. В хората – в хубавите разговори и преживявания с тях – там откривам най-голямата наслада“, споделя младата дама.

 

„Икар прес“ реши да осъществи, макар и само виртуално, в снимки, 10-те мечтани маршрута на Нона в друго време и на друго място:

Слушайте много внимателно! Ако можех да се върна назад, като в “Полунощ в Париж” на Уди Алън, бих си пожелала да изкарам по една вечер:

1.На невероятните партита на Скот и Зелда, задължително в присъствието на Хемингуей. В Париж. По възможност да не е това, на коeто тя скача от ревност и се хвърля да се търкаля по всичките стълби. Безкраен празник. Може и среща в библиотеката на Силвия Бийч. Може и в Лила. (Става въпрос за писателя Франсис Скот Фицджералд и съпругата му Зелда – бел. ред.)

Фицджералд и Зелда.

Хемингуей и Фицджералд.

2.На Френската Ривиера пак с тримата и с всичките им приятели там. По подобие на “Нежна е нощта” (роман на Франсис Скот Фицджералд – бел. ред.).

Фицджералд, Зелда и дъщеря им Скоти на вилата им Мари на Ривиерата.

3.В бар в Куба с Хемингуей и с Блъди Мери. С тежък въздух, разговори за лов и война, за хората и любовта. После искам да ми покаже и лодката си.

Статуята на Ърнест Хемингуей на чаша мохито в прочутия кубински бар La Bodeguita del Medio.

Ърнест Хемингуей на лодката си “Пилар”, Куба.

Рядка снимка: Хемингуей със сина си на борда на “Пилар” във Флоридския пролив, между Кий Уест и Куба, 1935 г.

На борда на “Пилар”.

4.Една вечер с Гелхорн в Испания. Да ми разказва за ролята си на жена-военен кореспондент в “онези времена”. (Марта Гелхорн е военен кореспондент по времето на Гражданската война в Испания и след това. В Испания тя се среща с писателя Ърнест Хемингуей и става трета негова съпруга – бел. ред.)

Марта Гелхорн като военен кореспондент в Испания.

Марта Гелхорн със съпруга си Ърнест Хемингуей и генерал Ю в Ханой, 1941 г.

5.На парти или по време на снимки във Фабриката на Анди Уорхол. Събиранията им там все още са в списъка на 35-те най ever. Мода, филми, картини и тотално креативни личности, събрани, за да произвеждат изкуство.

Вечерно парти в Студио 54 през 1974 г. (от ляво на дясно): Рой Халстън, Бианка Джагър, Джак Хейли Джуниър (отзад), Лайза Минели (отзад) и Анди Уорхол.

Анди Уорхол във Фабриката, 1967 г.

6.На сватбата на Фрида Кало и Диего Ривера в Сан Франциско. Млада и пълна с живот и любов Фрида.

Диего и Фрида се женят за втори път.

7.На парти в Мексико с Фрида и Диего, тя отрупана цялата с тонове бижута, той симпатично с големия си корем да говори за красотата на изкуството. В хората и извън тях.

Първият им брак в Мексико през 1929 г.

Мексико, 1930 г.

8.На село с Ван Гог – искам да го гледам как съзерцава полята и живота на хората там, после може да напише и някое писмо, за да се възхитя пак искрено от начина му на построяване на повествование.

Долина със селянин отвисоко.

Прочутата му “Звездна нощ”.

9.По време на сеанс на Юнг, докато лекува Ото Грос. Сблъсък на два космоса, които се опитват да намерят рамка за света. Пациент със същата професия променя светогледа на терапевта си и обръща посоката му, преди да избяга от болницата. (Карл Густав Юнг е швейцарски психолог и психиатър, ученик на Зигмунд Фройд. Ото Грос е австрийски психоаналитик и психиатър, също ранен ученик на Фройд. Юнг лекува Грос от наркомания – неуспешно, но затова пък двамата стават близки приятели. От Грос Юнг възприема теорията за сексуалното освобождение и издигането на полигамията като средство за лечение от различни болести.)

Карл Густав Юнг със съпругата си Ема и децата, 1917 г..

10.Една вечер с Одри Хепбърн в Ню Йорк, по времето, когато е откривала големия континент и се е старала да не изпусне нито една забава. (Одри Хепбърн, определяна като една от иконите на XX в. и една от най-красивите актриси на всички времена, придобива световна известност и слава в ролята си на Холи Голайтли в култовата лента „Закуска в Тифани“ по едноименния роман на Труман Капоти – бел.ред.)

Ню Йорк в краката ѝ.

В гримьорната.

Знаменитата сцена от култовия филм “Закуска в Тифани”.

„Това са първите десет. Има още деветстотин. Някои личности-космоси живеят вечно, променяйки света и представата ни за него“, написа Нона за финал.

В нейна чест „Икар прес“ открива нова рубрика – „Мечтаните арт маршрути на…“. Очакваме вашите списъци, които ще илюстрираме със снимки. Пишете с кого бихте искали да прекарате един ден, къде и защо на имейл ikarpress@gmail.com.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>