Има места по земята, където от декември до март слънцето грее силно и е лято. Ето къде може да избягаме от сковаващия мраз.

Да отлитнеш далече, далече, където е топло и слънцето свети ярко, където има прекрасни плажове, весели смеещи се хора… И където още със слизането от самолета се потапяш в магията на екзотични аромати и ярки гледки… Кой не мечтае за това през сковаващия студ?

Къде да избягаме на топло през зимните месеци? Разбира се, тропическите острови в Карибско море и Индийски океан са прекрасни по всяко време на годината, особено през зимата. В този сезон са най-популярни туристическите маршрути в Южното полукълбо, когато на нашите ширини е истински студ.

Но освен тях, има още много други варианти, които са по джоба на всеки – от пътешествия из малко посещавани направления до уикенди по Средиземноморието.

Раджастан

9-radjastan

Най-подходящо време: от октомври до март

С неговите розови, небесносини и златни градове, с романтичните дворци на бреговете на езера и пустинните лагери Раджастан е един от най-ярките и красиви щати на Индия. Там непременно ще бъдете въвлечени в местния живот – със суетните улици на Джайпур, безкрайната пустиня около Джайсалмер и романтичните езера с гладка повърхност в околностите на Удайпур.

Канарски острови

10-kanari

Най-подходящо време: целогодишно

На Канарите през цялата година е лято, а температурите не падат под 20 градуса. Най-популярните маршрути са Гран Канария, Тенерифе, Фуертевентура, Лансароте.

Но има и три малки острова – по-уединени и по-малко повредени от цивилизацията – Ла Палма, Ел Йеро и Ла Гомера. Те рядко фигурират на картите на популярните туристически маршрути, но именно тях си струва да изследвате по време на зимния си отдих.

Виж още: В следващия живот ме заселете на остров

Египет

11-egypt-djamia

Най-подходящо време: от октомври до декември

Освен стандартните дестинации до пирамидите, оазисите на Западен Египет винаги са били прекрасни убежища в тази величествена, но и опасна пустинна местност. А с появата на малки кокетни хотели, чиято основна идея е запазването на естествената природна красота, ги прави по-привлекателни за отдих.

Заслужава си да се посети оазисът Сива – с неговите древни храмове, солени езера, термални извори и огромни пясъчни дюни.

Виж още: 100 дестинации за авантюристи 4

Западна Австралия

12-avstralia

Най-подходящо време: от ноември до март

Северозападното крайбрежие на региона Западна Австралия е най-отдалечено от цивилизацията, най-живописно и в по-голямата си част – необитаемо. Там се намира най-малко посещаваният от туристи коралов риф – Нингалу.

Това са цели 260 километра непокътнати красиви корали, сред които се срещат удивителни подводни обитатели – гледка, която спира дъха. Много подходящо място за дайвинг. От ноември до март костенурките си правят сред коралите гнезда, където скриват яйцата си.

Обиколката с кола по източното крайбрежие на Австралия ще ви срещне с непознат животински свят и девствена природа.

Виж още: Земя на аборигени, коали и кенгуру

Мианмар (Бирма)

13-birma-mianmar

Най-подходящо време: от ноември до април

Мианмар или Бирма е вълшебно място със златни храмове пагоди и цъфтящ лотос навсякъде. След десетилетия на сковаващ страх от режима на Пном Пен, днес държавата е пълна с надежди за светло бъдеще. Туристите могат безпрепятствено за разглеждат съкровищата на тази уникална азиатска страна, пълна с магия и очарование.

Виж още:

Мианмар: жени жирафи и скачащи котки

Една Елена при будистките монаси

В Бирма хапват злато вместо хапчета

Шри Ланка

14-shri-lanka

Най-подходящо време: от декември до март

Днес Шри Ланка е една от най-шумните и посещавани дестинации. Най-добрите курорти са градовете на юг от Коломбо.

Яркозелени оризови поля и обширни чаени плантации се редуват с широки златисти плажове на запад от Гале. Идеалните за водни спортове вълни, заливащи източното крайбрежие, са истински подарък за запалените сърфисти.

Виж още:

Шри Ланка: 6 авантюри

Шри Ланка: ВИП слонове

На сватба в Шри Ланка

Лаос

15-laos

Най-подходящо време: от ноечври до февруари

Всеки турист, който за пръв път посещава тази страна, остава очарован от мъгливите мистични планински пейзажи на Лаос и от неговия древен град Луанг Прабанг. От момента, в който страната отвори границите си за туристи през 80-те години на миналия век, посетителите разказват за този мистичен град, скрит дълбоко във вътрешността на страната на бреговете на река Меконг. Той пленява и носи особената атмосфера на онзи девствен Индокитай, който е бил по тези земи до нахлуването на съвременния свят.

Байя

16-baya-brazil

Най-подходящо време: от октомври до февруари

На атлантическото крайбрежие на Бразилия, далече от утъпканите от туристите пътеки, се намира Байя – с пустинните си плажове, дивата природа на тропическите гори, фермите за какао, идеалните места за сърфинг и няколкото прелестни еко курорти, на които попаднете ли, няма да ви се иска да си тръгнете.

Струва си да се посети и градчето Итакаре – отлично място за сърфинг, ветроходство и разходки; или Транкозо – за приятни запознанства и общуване с местни хора и шумни весели партита.

Калифорния

17-california

Най-подходящо време: целогодишно

„Златният щат“ е наистина подходящо име на това място: Калифорния е едно от най-слънчевите места в САЩ, с меки зими, кратковременни дъждове и изобилие от слънчеви лъчи, особено на юг.

За класическото американско автомобилно пътешествие е добре да наемете автомобил кабрио и да тръгнете по Тихоокеанското крайбрежие. Следвайте направлението State Route-1 на 550 мили от Легета – и все надолу, докато не стигнете до Малибу.

По целия този маршрут ви очакват спиращи дъха гледки, като най-красиви са местата от Сан Франциско (през Монтерей и Сан Симеон) до Сан Луис Обиспо, макар че пътят на север от Сан Франциско е по-малко натоварен.

Виж още: Седемте водни чудеса на света

Бахамски острови

18-bahamas

Най-подходящо време: от ноември до декември и през март

Остров Харбър Айлънд на Бахамите някога е бил тайното място за скриване на пиратски съкровища, а днес е пъстър живописен курорт, където всяка нощ има партита, а всеки следващ ден не прилича на предишния. Пясъкът на плажовете е с розов оттенък, тюркоазено синята вода е дом за обитание на зелени костенурки и оранжеви морски звезди, а по дърветата пърхат ярко жълти птици. Бахамите са място за приятно мързелуване, където човек загубва представата си за време и бързане.

Виж още:

Мечтаната ваканция: където няма студ

Душата ми в морето, тялото – на сушата

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>