Миниатюрни градчета и селца, идеални за уединение, успокоение, съзерцаване, вглъбеност и творчество.

Ако си падате по тишината и уединението, едва ли ще изберете мегаполис, когато тръгнете на почивка. По света има места, където природата и животът на хората са като продължение един на друг, където самият град сякаш е вписан във величествен пейзаж и изглежда като част от него.

Тези малки градчета и селца са толкова хармонични, че на човек му се приисква още на мига да замени бесния ритъм на живота за спокойствието в един от тях. Ето списък от 10 такива градчета и селца, в които всеки интроверт би мечтал да попадне.

1. Гармиш-Партенкирхен, Бавария, Германия

raj-za-introverti1

Гармиш-Партенкирхен е очарователно градче на най-високата планина в Германия – Цугшпитце. Разположен е на надморска височина 3000 м и някога е бил две отделни населени места, едното от които е основано от римляните, а другото – от тевтонците. Те са обединени едва през 1936 г. в навечерието на Зимните олимийски игри.

2. Хималаите, Тибет

raj-za-introverti2

Едно от онези изгубени в Хималаите село, построено, за да обслужва нуждите на многочислените манастири. До него може да се достигне само пеша или на кон.

3. Рейне, Норвегия

raj-za-introverti3

Рейне е рибарско селище на живописния арктически полуостров Москенес. Там живеят само 329 души, но това място справедливо е признато за най-красивото село в цяла Норвегия.

4. Гасадалур, Фарьорските острови

raj-za-introverti4

Тайнствената верига Фарьор северно от Шотландия едва ли е известна на широк кръг туристи. В продължение на много години островите с техните отвесни скали остават трудно достъпни. Например, до село Гасадалур водят само едни стъпала, изградени по времето на британската окупация на островите в годините на Втората световна война.

18-те щастливци, които живеят там днес, са стабилно укрити от всички несгоди с две планини, високи по 2300 фута.

5. Колмар, Франция

raj-za-introverti5

Колмар е едно от най-красивите градчета на Елзас. Старинни улички и паважи, къщички в стар стил, древни каменни здания – всичко това оставя незабравими спомени. Освен това Колмар е столица на елзаските вина, не случайно именно оттам започва Route du Vin – Пътят на виното.

6. Камдън, щата Мейн, САЩ

raj-za-introverti6

Преди това населен от индианци, Камдън е колонизиран от англичаните през 70-те години на XVIII век. По време на Гражданската война е служил за нещо като “пункт за преговори” на американците. Сега в това чисто и уютно градче живеят 5000 жители, а рез лятото съотношението на туристи към коренно население е 2 към 1.

7. Блед, Словения

raj-za-introverti7

Скрит от живописни планини, Блед е споменат за пръв ът през 1004 г. Той се сторил толкова красив на импетарота на Свещената Римска империя, че бил подарен като най-голяма награда на епископ Бриксен. Църквата в Блед е разположена на остров по средата на едноименното езеро. Самият град с население 5000 души сега е един от най-красивите словенски курорти.

8. Манарола, Италия

raj-za-introverti8

Манарола е малко рибарско градче в Лигурия, северна Италия. Къщички, боядисани във всички цветове на дъгата, са построени на скала, надвиснала над девствения бряг на Лигурийското море. Градската църква датира от 1338 г., което прави Манарола един от най-старите градове в региона.

9. Байбъри, Великобритания

raj-za-introverti9

Ненапразно наричат Байбъри най-красивия град в Англия. За пръв път е споменат в Книгата на страшния съд през 1086 г., оттогава градчето сякаш е застинало във времето. По-голямата част от къщите изглеждат така, както преди стотици години, и реката както и преди носи сивите си води надолу по тесните улици на Байбъри.

10. Анеси, Франция

raj-za-introverti10

Анеси за някои е по-живописен от френските Алпи около него. Построен около замък от XIV в., градът е разделен от малки канали и ручеи, които се вливат в прекрасното синьо езеро Анеси.

11. Гьореме, Турция (Подземният град)

raj-za-introverti11

Днес Гьореме е музей под открито небе. От VI до края на IX в. Гьореме е бил един от най-големите християнски центрове, и в неговите околности е имало повече от 400 църкви. Свети Павел е смятал Гьореме за най-подходящото място за възпитаване на праведници.

12. Тенби, Уелс

raj-za-introverti12

От валийски (уелски) името на града се превежда като “Малката крепост на рибата”. Това естествено защитено градче с излаз на Ирландско море и Атлантическия океан е основано още през 900 г. от н.е. След норманското завоюване на Англия градът е бил укрепен от масивна стена, за да се предотвратят уелските въстания. Днес той е повече известен с красотата си, отколкото със защитните си съоръжения.

13. Левънуърт, Вашингтон, САЩ

raj-za-introverti13

Това американско градче изглежда, сякаш е пренесено едно към едно направо от централна Европа. Изградено е по модела на баварското село – основно за привличане на туристи.

14. Вестманея, Исландия

raj-za-introverti14

Вестманея е малък архипелаг южно от Исландия с население около 4000 души.Точната дата на откриването на островите не е известна, но се предолага, че архипелагът е открит от ирландските мореплаватели и викингите едновременно с Исландия. Островите са известни и с това, че през 1627 г. са завзети от османския флот и бърбърийските пирати, преследващи хората в робство.

15. Куинстаун, Нова Зеландия

raj-za-introverti15

Куинстаун е в югозападната част на новозеландския остров Южен. Расположен е на брега на залива Куинстаун на Уакатипу – малко езеро с ледников произход. Градът е заобиколен от живописни планини. През 60-те години на XIX век там е било намерено злато и градът е преживял истинска треска за злато.

Ако идеята ви харесва, ето още 10 райски кътчета.

Източник: Adme

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>