Миниатюрни градчета, идеални за уединение, успокоение, съзерцаване, вглъбеност и творчество.

Ако си падате по тишината и уединението, едва ли ще изберете мегаполис, когато тръгнете на почивка. По света има места, където природата и животът на хората са като продължение един на друг, където самият град сякаш е вписан във величествен пейзаж и изглежда като част от него.

Тези малки градчета и селца са толкова хармонични, че на човек му се приисква още на мига да замени бесния ритъм на живота за спокойствието в един от тях. Преди това ви показахме 15 райски кътчета. Ето още 10 места, на които всеки интроверт би мечтал да попадне.

1. Цзючжайгоу, Китай

raj-za-introverti16

Малко се знае за тези селца, разпръснати из цял Китай и някога служили за тил на военните. Днес до тях човек може да се добере само на кон и да получи уникална представа за културата на класическия Китай.

2. Ширакава-го, Япония

raj-za-introverti17

Ширакава-го е малко традиционно селище, известно с островърхите си покриви, приспособени да издържат на силен снегопад. Гъстите тайнствени гори, хълмовете, опасващи селото, правет местността трудно достъпна за живот – освен равнината, на която е разположено Ширакава-го.

3. Пукон, Чили

raj-za-introverti18
Далече извън пределите на страната си Пукон е станал известен като “столицата на активния туризъм на Чили”. Своята популярност в света на пътешествията това малко градче е придобило заради езерото, вулканът и такова голямо разнообразие от варианти за активен отдих, каквото само човек може да си представи.

4. Моро-де-Сао-Пауло, Бразилия

raj-za-introverti19
Моро-де-Сао-Пауло е един от най-тихите островни градове в света. Единственият път към острова е на лодка или малки моторни самолети, които редовно летят от Салвадор. На острова е забранен автомобилният транспорт. Единственият начин да за придвижване на големи разстояния е трактор, който вози хората до плажа, хотела или летището.

5. Амет, Кюрдистан

raj-za-introverti20
Амет е малко пъстро село, разположено на върха на хълм в иракската провинция Даук. Дълго е 1 км, а на ширина е 500 м, и на 1400 м надморско равнище. Според преданията, в околностите на селцето са живели персийски влъхви и жреци, които се славели като изкусни магьосници. Именно от това селце, според някои изследователи, са тръгнали към Витлеем тримата библейски влъхви за поклонение и поднасяне на дарове на младенеца Исус.

6. Байрън Бей, Австралия

raj-za-introverti21
Малкото австралийско градче Байрън Бей е райско място, от което се открива великолепна панорама на изгрева и залеза на слънцето. Ако човек не го мързи и стане по-рано, тази негова “жертва” ще бъде възнаградена. Това е най-източната точка на континента. До самия нос в края на лятото и началото на есента може да се гледа играта на китове и делфини.

7. Шишилян, Франция

raj-za-introverti22
Великолепната планина Мон Ехий се извисява на 2000 м над френската община Шишилян, където живеят около 200 души. Мон Ехий е известна с името “Недостижимата планина” – нейните склонове са еднакво отвесни от всички страни. Върхът не е бил покоряван до 1492 г. и е първата планина, която хората решават да покорят просто така, от чисто любопитство. Смята се, че с покоряването на Мон Ехий се е поставило началото на алпинизма.

8. Ез, Франция

raj-za-introverti23
Ез е средновековно селце, надвисващо като орлово гнездо над полуострова Сен-Жан-Кап-Фера. Това разположение на върха на скала, висока 427 м надморско равнище, открива завладяваща панорама. Тесните улички със стъпала, ниските масивни порти, грубият каменен градеж на къщите ни пренасят в атмосферата на Средновековието.

9. Ерисейра, Португалия

raj-za-introverti24
Малкото португалско градче Ерисейра, в което живеят по-малко от 10 хиляди души, се намира на 35 км северозападно от столицата на страната Лисабон. Днес градът е знаменит с пясъчните си плажове и е един от популярните центрове за сърфинг в Европа.

10. Пучиска, Хърватия

raj-za-introverti25
Пучиска е малко селце с пристан на северното крайбрежие на остров Брач. Името му идва от латинското “puteus” — “кладенец”, с което се надписвали местните извори със солена вода за домашните животни. Тази област се слави с традиции в каменоделството, а материалът от местните каменоломни е използван даже при строителството на Белия дом във Вашингтон.

Източник: Adme

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>