Величествени замъци, гигантски водопади и манастири, надвиснали над скалите – ако изпитвате остро желание за вълшебства, ето къде са тe.

Замъкът Нойшванщайм, Германия

mesta-prikazka

mesta-prikazka2

Този романтичен замък е построен от баварския крал Людвиг II през 1868 г. Днес е един от най-посещаваните в Европа. Носят се слухове, че именно той е вдъхновил Пьотр Чайковски за създаването на “Лебедово езеро” и, освен това, е станал прототип на Замъка на спящата красавица в Дисниленд.

Пещерата на светулките, Нова Зеландия

mesta-prikazka3

mesta-prikazka4

Главната особеност на това място са хилядите гъбни комари, обитаващи само Нова Зеландия, които покриват свода на пещерата. Когато ги гледаш, се създава впечатлението, че пред теб е приказно звездно небе.

Град Колмар, Франция

mesta-prikazka5

mesta-prikazka6

Едно от най-очарователните места във Франция, с прекрасни запазени стари квартали. Напомня приказното градче от “Красавицата и звярът”, само че по-хубаво. Макар че Колмар е сравнително малко градче, тук има 3 театъра, зала за нова музика Le Grillen, 4 библиотеки, център за съвременно изкуство и 5 музея, включително и знаменития в цял свят Музей на сакралното изкуство Унтерлинден (Musée d’Unterlinden).

Пещерите Бату, Малайзия

mesta-prikazka7

mesta-prikazka8

Действащ храм в Малайзия, където всяка година пристигат огромeн брой поклонници. Бату е една от най-известните светини извън пределите на Индия. Пещерите са се образували преди 400 млн. години. Именно тук се намира най-високата статуя на бог Муруган, втория син на Шива, на когото се покланят южните тамили.

Храмът на Василий Блажени, Русия

mesta-prikazka9

mesta-prikazka10

За много хора този православен храм на Червения площад в Москва е символът на Русия. Съборът е построен по заповед на Иван Грозни в чест на превземането на Казан и победата над Казанското ханство.

Тунелът с глициниите, Япония

mesta-prikazka11

mesta-prikazka12

Това истинско небе от цветя се намира в японския град Китакюсю. Разноцветните снопове глицинии с бели, светлосини, люлякови, виолетови, лилаво-пурпурни и сини оттенъци растат направо над главите на минувачите.

Манастирът Такцанг-лакханг, Бутан

mesta-prikazka13

mesta-prikazka14

Той е изграден над пропастта на скала, висока 3120 м, възвисявайки се над долината Паро на 700 м надморска височина. В превод името на манастира означава “леговището на тигъра”.

Според легендата, в тази пещера се е пренесъл учителят Падмасамбхава, седейки върху гърба на собствената си жена, превърнала се в тигрица. До него човек може да се добере само по планински пътеки, пригодени за изкачване преди близо 100 години.

Кристалната пещера, Мексико

mesta-prikazka15

mesta-prikazka16

Намира се на дълбочина 300 м под град Наика, уникална е с огромните си прозрачни кристали, достигащи 11 височина. За съжаление на туристите пещерняци, входът е забранен заради високата температура (48°C), влажността и съдържанието на сероводород, а също и заради опасността някой да пострада от падането на чупливите кристали.

Храмов комплекс Ангкор-Ват, Камбоджа

mesta-prikazka17

mesta-prikazka18

Най-голямото култово съоръжение, създавано някога, на възраст почти 9 столетия. Този гигантски индуистки храмов комплекс е посветен на бог Вишна. Кхмерите смятали, че в Ангкор-Ват живеят богове, затова достъпът до централната част на храма дълго време е бил разрешен само за избраници.

Водопадът Анхел, Венецуела

mesta-prikazka19

mesta-prikazka20

Най-високият водопад в света. Названието му в превод означава “скалата на дявола”. Водният поток на Анхел трябва да измине почти километър, за да стигне до земята и е 20 пъти по-висок от Ниагарския водопад. Достъпът до него е труден, тъй като се намира в гъста тропическа гора, и няма никакви проправени пътища, водещи към него.

Град Петра, Йордания

mesta-prikazka21

mesta-prikazka22

“Розов град, половината от който е толкова стар, колкото самото време” – казват за Петра. Това е най-старата забележителност на Йордания. Петра е древната столица на Набатейското царство, изсечена направо в скалите преди повече от 2 хиляди години.

Цветните скали Даксия, Китай

mesta-prikazka23

mesta-prikazka24

Тези удивителни планински масиви в провинцията Гансу са просто мечта за всеки фотограф. Придобили са всички цветове на дъгата благодарение на червените песъчинки и конгломерати основно в периода Креда.

Даксия означава ”розов облак” и представлява специален релеф, който се е сформирал от червеникав пясъчник, ерозирал с течение на времето в серия от планини, заобиколени от овални скали и много необичайни скални образувания.

Остров Мон-Сен-Мишел, Франция

mesta-prikazka25

mesta-prikazka26

Поразява в буквалния смисъл с приказния си вид. Това е малък скалист остров, превърнат в остров-крепост. На самия връх на скалата, на височина почти 80 м, се извисяват стените на древно абатство. То буквално е надвиснало над морската бездна. Виктор Юго е бил толкова впечатлен от Мон-Сен-Мишел, че го нарекъл “пирамидата в океана”.

Още приказни места ТУК

Източник: AdMe

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>