С каква храна глезят IT гениите топ готвачите от корпоративните ресторанти на високотехнологичните гиганти Google, Apple и Pixar.

menju_silicieva_dolina

За живота на специалистите в големите технологични компании в Силициевата долина се носят легенди, а много от IT гениите по света мечтаят някой ден да се преселят да живеят и работят там.

Истината е, че тази най-голяма високотехнологична общност живее в доста затворени кампуси, с ограничени права и свободи. Това е цената на специалистите от високотехнологичната индустрия да работят в най-елитните световни компании.

Шефовете на компаниите гиганти отдавна са включили в корпоративната си социална политика безплатна храна за топ специалистите си в качествени ресторанти на самообслужване, където сервират ястия, приготвени от топ шеф готвачи, а менютата могат да се конкурират с тези на елитни модни ресторанти. Единствената разлика с елитните ресторанти по света е, че сервитьори няма и са на самообслужване.

Нещо повече: заради мултинационалния състав на служителите в тези ведомствени ресторанти има секции с американски, италиански, китайски, френски и т.н. ястия. Елементарно: освен доброто заплащане, качествената храна е един от начините да привлечеш и задържиш най-добрите специалисти в бранша.

Какво стои зад решението да се компенсират напълно или частично разходите за храна? Установено е, че ако в кампусите на компаниите се предлага качествена безплатна храна, това е много по-изгодно за компаниите. Изчислено е, че ако някой служител реши да се храни извън, губи много време за пътуване, чакане да му сервират и т.н. А в Силициевата долина, където всеки миг се ражда иновация, времето е много скъпо. Затова в кампусите, освен качествена храна, се предлагат стаи за отдих, игрища и помещения за всякакви спортове, безплатна поправка на колите и много други услуги.

Ето с какво глезят своите IT гении в кампусите и някои по-големи офиси по света компаниите гиганти Google, Apple и Pixar.

На служителите на нюйоркския офис на Google се предлага безплатно хранене три пъти дневно и кътове за бърза храна в корпоративния ресторант Hemispheres:

menju_silicieva_dolina1

От прозорците на ресторанта Hemisphers се открива прекрасен изглед към Манхатън. При хубаво време може да излезеш на терасата и да обядваш на чист въздух:

menju_silicieva_dolina2

Освен безплатно хранене, служителите на Google получават много други бонуси, например, безплатен масаж за успехи в работата и предплатен абонамент за спортната зала:

menju_silicieva_dolina3

Един от отзивите на страницата на Hemispheres гласи: „Ако искате да се разочаровате от своята компания, елате на гости при приятели от Google и надникнете в техния ресторант“. Роднини и приятели на служителите на Google често търсят ходатайства за да постъпят на работа там:

menju_silicieva_dolina4

Някои ястия от менюто са доста калорични, но в същото време от компанията твърдят, че следват водещите концепции за здравословно хранене:

menju_silicieva_dolina5

Готвачите постоянно обновяват менютата си с модни ястия, например, рамен (източно ястие, супа с фиде и много други калорични съставки – свинско месо, туршия, стръкчета бамбук, мариновани гъби шиитаке, бобови кълнове, спанак, зелен лук, зеле и яйца – варени или пържени).

menju_silicieva_dolina6

Менютата, които постоянно се обновяват и изменят, предлагат огромен избор от ястия, често по-голям от този на елитните ресторанти по света:

menju_silicieva_dolina7

Служителите от седалището на Apple – кампуса в Купертино, Калифорния, също имат свой корпоративен ресторант – Caffè Macs:

menju_silicieva_dolina8

За обяд Caffè Macs предлага рамен, бургери, начос, ребърца, риба, петел във вино, пица и даже стриди. В менюто, което постоянно се обновява, има също фо (виетнамско ястие, супа с оризово фиде, говеждо или пилешко месо, понякога с пържена риба, босилек, мента, лайм и бобови кълнове), суши, паеля, стек и паста:

menju_silicieva_dolina9

За закуска Caffè Macs предлага френски тостове с ягоди, палачинки с течен шоколад, десерти, джус (прясно изстискан сок) и няколко вида джелато (италиански сладолед):

menju_silicieva_dolina10

Компанията Apple напълно или частично компенсира разходите на своите служители за храна. На програмистите например се дават по 12 долара на ден, които обикновено покриват разходите за обяд:

menju_silicieva_dolina11

Храната се сервира в красиви чинии, като в другите ресторанти. Никакви еднократни пластмасови съдове – не са еко:

menju_silicieva_dolina12

За обяд може да си поръчаш вкусни десерти и кафе лате:

menju_silicieva_dolina13

В топлите месеци служителите на Apple обядват на чист въздух:

menju_silicieva_dolina14

Ресторантът на самообслужване Cafè Luxo за служителите на компанията Pixar е разположен в просторен атриум с висок таван и естествено осветление:

menju_silicieva_dolina15

Клиентите на ресторанта на самообслужване са приветствани от персонажите, създадени от Pixar, като Бъз Лайтер и Уди:

menju_silicieva_dolina16

CEO на ресторанта на самообслужване на Pixar: Стив Джобс е искал атриумът, в който се намира кафетерията, да изглежда като зала от музея Орсе в Париж:

menju_silicieva_dolina17

В Cafè Luxo има дори пещ за пица на дърва:

menju_silicieva_dolina18

В менюто на Cafè Luxo се сервират сьомга в кленов сироп, рамен с тофу, хамбургери, равиоли на фурна и стекове. На разположение на служителите на компанията има бурито бар, пълнозърнести хлебчета, пица на пещ на дърва и десерти:

menju_silicieva_dolina19

Както във всички уважаващи себе си големи технологични компании, ресторантът на Pixar се отказа от използването на пластмасови опаковки за еднократна употреба. Храната се сервира в чинии и плата като в ресторантите:

menju_silicieva_dolina20

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>