Невероятни места, където няма да срещнете туристи. Те пробуждат тръпката на първооткривателя, подтикват кардинално да промените плановете си за бъдещия отпуск.

Айфеловата кула, Колизеумът и Бренденбургската врата са прекрасни паметници на културата и архитектурата. Но има особена прелест в пътешествията по места, където няма да се блъскаш в тълпи от туристи. Такива недооценени кътчета има дори и в тези градове и страни, които изглеждат прекосени надлъж и нашир.

Алтер до Чао, Бразилия

mesta_bez_turisti16

Този град, обкръжен от горите на Амазония и с прекрасен плаж, е известен като Острвът на любовта. На няколко метра от плажа е огромната лагуна Лаго Верде, която е дом на много животни. Но до нея може да се стигне само на кану.

Хотел Moulin de Roc, Франция

mesta_bez_turisti17

Дълбоко в провинцията Дордон може да се натъкнете на стара мелница, превърната в очарователен хотел – Мулен де Рок на брега на тиха река. На километри наоколо няма жива душа. А в самия хотел се намира един от най-знаменитите ресторанти Мишлен.

Залата с пауните в замъка Самецано, Тоскана

mesta_bez_turisti18

Изоставеният замък Самецано, в който в миналия век е имало разкошен хотел, сега е затворен за посещения. Там може да попаднеш само при особени случаи. Най-красива в замъка е Залата с пауните, получила названието си заради уникалните ярки тавани с дърворезба в мавритански стил.

Пещерата Мелисани, Кефалония, Гърция

mesta_bez_turisti18a

Според гръцката митология тази тайнствена пещера е населявана от нимфи, които примамвали мъжете с красотата си. През огромно отверстие в „тавана“ в пещерата прониква слънчева светлина, която сияе на повърхността на изключително чистото езеро Мелисани. Намира се недалеч от столицата Аристоли.

Крако, Матера, Базиликата

mesta_bez_turisti19

Близо до залива Таранто в Италия, на висока скала се извисява град Крако, напуснат от жителите си. Основаният от гърци град бил наречен „гракиум“ или „произлязъл от малката нива“ от един от тогавашните архиепископи в района. Около хиляда години тук е имало хора. Макар и малък, градът е приютявал затвор и е стигал до 2500 жители. Но след това те зарязали това място и сега то е превърнато в руини. Казват, че днес е населено от призраци.

Кинта да Регалейра, Синтра, Португалия

mesta_bez_turisti20

Замъкът Кинта де Регалейра, влизащ в състава на дворцовия комплекс в световния списък на наследството на Юнеско, е едно от най-романтичните места в Португалия. Това е комплекс от 5-етажен дворец, параклис и отлично поддържан парк с езера, пещери, извори, фонтани, пейки и малки конструкции. Намира се в сърцето на старата част на град Синтра, Португалия. Построен е от Карвалио Монтейро в началото на ХХ като имение, а днес е собственост на общинските власти.

mesta_bez_turisti20a

Главната загадка на Регалейра е един кладенец, отиващ дълбоко в земята. Спираловидната галерия, минаваща около него, има 9 нива, и на всяко ниво – по 15 стъпала. Тези 9 нива символизират 9-те кръга на Ада, 9-те кръга на Чистилището и 9-те кръга на Рая, описани от Данте. На стената на кладенеца има сияещ триъгълник, символ на масонството. Много хора смятат, че замъкът Регалейра служи за масонски срещи, но документално потвърждение за това така и не се намира.

Улица Weißgerbergasse, Нюрнберг, Германия

mesta_bez_turisti21

Weißgerbergasse е историческа уличка в Нюрнберг, известна с удивителните си капаци на прозорците от ковано желязо.

Прочида, Италия

mesta_bez_turisti22

Прочида е най-малкият остров в Неаполитанския залив. Той по нищо не прилича на своите шикозни съседи – островите Капри и Иския. До 1986 г. островът е затвор за особено опесни престъпници, затова тълпите курортисти го подминават. Жителите на Прочида и досега водят доста патриархален начин на живот: вместо да преустроят къщите си в апартаменти за отдаване под наем, те както преди предпочитат да отглеждат лимони в стари градини и да ловят риба в скалисти заливи.

Лофотенски острови, Норвегия

mesta_bez_turisti23

Групата на Лофотенските острови е разположена зад Полярния кръг. Тук може да се видят причудливи рибарски села, най-дълбокият в света коралов риф и невероятната красота на Севрното сияние.

Кокосов остров, Коста Рика

mesta_bez_turisti24

Кокосовият остров е най-големият необитаем остров в Тихия океан, на 600 км от западното крайбрежие на Коста Рика. Известен е с това, че според легендите на него е скрито огромно съкровище, което никой до момента не е открил. Освен това островът е рай за феновете на дайвинга заради изключително богатата си подводна фауна.

Фес, Мароко

mesta_bez_turisti25

Фес е най-старият имперски град в Мароко. Според легендата името на града се дължи на откриването на кирка (от арабски: fa’s) на мястото на първото поселение. Tой се явява един от четирите имперски града заедно с Маракеш, Мекнес и Рабат. Градът е разделен на три части: Фес ел-Жедид – построен през ХIII в. от Меринидите, той е административен и кралски център, където Кралят е отивал, за да отбележи с тържественост някое събитие или важно решение.

На снимката е най-старата работилница за обработка на кожи в света. Всъщност не е зрелищеза хора със слаби нерви – тук въздухът винаги е силно наситен със специфичната миризма на кожа и дъбилни вещества, мирис, който още дълго ще напомня на туриста за Мароко.

Благай, Босна и Херцеговина

mesta_bez_turisti26

Само по себе си градчето Благай не е нищо особено, по-скоро прилича на село. Но наблизо е изворът на река Буна, който е много живописен. Това красиво място е станало любимо на странстващите мюсюлмански монаси – дервишите. През XVI в. Тук е издигнато теке – манастир на дервишите. Той не е запазен в първоначалния си вид, но и сегашното сдание не е съвсем ново – построено е в средата на XIX век.

Иллоккортоормиут, Гренландия

mesta_bez_turisti27

Да се добереш до Иллоккортоормиут е толкова трудно, колкото и да произнесеш неговото име: само веднъж седмично от столицата на Исландия има самолет до Гренландия, а след това въртолет или лодка до самото градче. Но затова пък си струва: това пъстро малко градче е разположено на най-дългата ледена речна система в света.

Град Марсашлок, Малта

mesta_bez_turisti28

Още в древността това място се е използвало от картагенците, а после и от римляните като главно пристанище на Малта. През 1565 г., когато османска Турция се опитва да завземе острова, в Марсашлок има постоянен пристан на турския флот.

Днес местното население се изхранва главно от риболов. Една от забележителностите на местенцето са ярко изрисуваните лодки на гражданите (лузу).

Халщат, Австрия

mesta_bez_turisti29

Халщат е средновековно селище с население не повече от 1000 души. Основната му забележителност са солните мини, най-древните в Европа, които се разработват вече 3 хиляди години. Сведенията за селището се появяват в писмените източници през 1311 г. От средновековната история на Халщат почти не са запазени данни заради отдалечеността му от основните пътища.

Остров Дисепшън, Антарктика

mesta_bez_turisti30

Дисепшън (на англ. Deception, букв. “заблуда”) е остров в архипелага на Южните Шетландски острови, на 40 км от остров Ливингстън и българската база “Св. Климент Охридски”. Открит е около 1820 г. от ловци на тюлени. Пристанището му е сред най-сигурните в Антарктида. Това се дължи на специфичната подковообразна форма на острова, образувана от разрушаването на някогашен вулканичен кратер.

Островът и днес е активен вулкан, като неговите изригвания спорадично нанасят щети на разположените там научни станции. Най-сериозни последствия от изригванията има в периода между 1967 и 1969 г.

Дисепшън е популярна спирка при антарктическите круизи на много туристически компании.Този труднодостъпен за туристи остров е станал убежище от бурите и айсбергите за много същества, в това число и хиляди пингвини. Ако искате да се спасите от студа, има изобилие от горещи извори.

Още маршрути – ТУК

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>