През XIX в. много млади дами използват играчката аксесоар, за да привлекат вниманието на избрания поклонник.

Оливера Арнаудова

Marotte е неотделим спътник на дамите по време на балните сезони през XIX век. Представлява изящна кукла на специална дръжка-ръкохватка от метал, дърво или слонова кост и с пищен костюм, в който се крие музикално устройство, издаващо приятна мелодия при завъртане на дръжката.

Първообразът на тази кукли идва още от средните векове като неотменим атрибут на придворния шут.

Фрагмент от миниатюра „Gaharie recevant le chapel“ от „Роман за Ланселот“ (Francais 112 (1), fol. 45), ок. 1470 г.

Впоследствие предназначението ѝ се трансформира в причудлив и забавен дамски аксесоар.

Защо тази кукла е била така особена и защо е била нужна по време на бала? Играчката-аксесоар се явява важен атрибут на дамите от XIX век, посещаващи изисканите празненства. Първо тя допълва елегантно тоалетите им. Освен това, ако девойката си хареса някого, небрежно доближавайки се до кавалера, задейства механизма за мелодията. Много млади дами игриво използват куклата Marotte в качеството на посредник за флирт с избрания поклонник. Богатите имат своите развлечения.

Маrotte с музикален механизъм.

Първите Marotte, предназначени за светския живот, се появяват около 1795 г. и са съвсем обикновени. Главата на куклата се прави от папие маше или дърво, има не особено привлекателна физиономия, най-често карикатура на известна личност, или просто изобразява придворен шут-джокер. Облечена е в костюм в ярък цвят, завършващ с дантели и пришити малки декоративни камбанки.

С времето Marotte все повече се използва все повече като символ на игрив характер. Дамите много обичат тези свои малки помощници за флирт. С времето украсата става още по-пищна и в синхрон със стила на притежателката си, а лицата често пъти приличат на нейния фаворит.

В края на XIX век вместо типичните глави на кукли се срещат и фигури на танцуващи жени, но най-често във формата на Marotte е изобразена известна личност, която околните да разпознаят, или самият обект на дамската страст.

В периода 1850-1870 г. тези аксесоари получават официално названието си по френски маниер – Marotte, което в превод означава “шутовски жезъл”. Сред най-известните им производители са Fernand Gaultier, Malet-Noret, Marie.

 

По-късно производството им започва и в Германия. Там водещи фирми са Armand Marseille, Philipp Samhammer, Gottlib Zinner & Sohne of Schalkau и др. Голяма част от тях са изнасят и за Франция. Наричат Marotte „Лудата кукла” (poupee folie), “Безразсъдна глава” (Folly Head), „Въртяща се музикална кукла“ (Whirling Musical Doll), а в Германия – „Ветропоказател“ (Schwenker).

Балните кукли се изменят с развитието на индустрията. Папие машето се заменя с порцелан, по-късно и с целулоид, усложнява се музикалният механизъм, костюмите стават още по-богато украсени.

С времето куклите Marotte потъват в небитието. След като престават да бъдат аксесоари за възрастните в балните зали, преминават в детските ръце и стават забавни играчки в детските стаи.

Сега куклите Marotte може да се срещнат на венецианските карнавали, в антикварните къщи и като музейни експонати.

Важни връзки:

Грим студио и школа по грим на Оливера Арнаудова

Школа по декупаж и приложни арт техники на Оливера Арнаудова

Статии от Оливера Арнаудова

 

Comments

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>