Създателят на Facebook Марк Зукърбърг най-после довърши следването си в Харвард и вече е доктор по право.

© Brian Snyder, Reuters.

Дванадесет години след напускането си на Харвард създателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг най-после намери време да се дипломира. “Мамо, казвах ти, че ще се върна и ще се дипломирам”, написа той в страницата си във Facebook. Зукърбърг получи почетна диплома от университета и вече е доктор по право.

Бъдещият милиардер постъпва в Харвард през 2002 г. През 2004 г. напусна престижния университет, за да работи по развиването на една от най-големите социални мрежи в света. С Харвард обаче са свързани двете най-важни събития в живота му. Там среща бъдещата си съпруга Присила Чан и там създава социалната мрежа Facebook.

През септември 2002 г. той постъпва в Харвардския колеж (част от Харвардския университет), макар че вече е създал софтуерна програма, към която са проявили интерес Майкрософт и AOL. Още преди да постъпи в Харвард, уменията на Зукърбърг като програмист са забелязани и често е определян като феномен в тази сфера. Докато в университета изучава психология и компютърни науки, Марк Зукърбърг членува и в Alpha Epsilon Pi – еврейско студентско братство.

По време на втората си година в университета създава програмата „Course Match“, която помага на студентите да избират учебни курсове според изборите и предпочитанията на техните състуденти. По думите на тогавашния му съквартирант Ари Хазит Зукърбърг създава „само за развлечение“ и друга програма, която носи името „Facemash“.

Програмата дава възможност на студентите да изберат най-привлекателното лице от даден брой снимки. Първият фейсбук сайт, отново по разказите на съквартиранта на Зукърбърг, представлява един вид състезание между две момчета и две момичета. Снимките на участващите, които били качени на първия фейсбук се конкурират за това „кой е по-готин“.

Сайтът е пуснат онлайн през уикенда, но до понеделник вече е затворен, тъй като прекалено голямата му посещаемост натоварва сървърите на Харвард и прекъсва временно връзката към Интернет.

Марк с щастливите си родители Едуард и Карен Зукърбърг. © Facebook/Mark Zuckerberg.

Освен това, много от учениците подават жалби срещу употребата на техни снимки в сайта, тъй като това е направено без тяхното съгласие. Впоследствие, Зукърбърг трябва публично да се извини за постъпката си и става обект на редица критични статии в студентския вестник.

Въпреки това, много от студентите харесват идеята за фейсбук, дори не в абсолютно същия вариант и се допитват до университета за създаването на подобна страница. Хазит отново разказва, че след като Зукърбърг дочува слуховете, преценява, че Харвард няма да предприемат нищо по въпроса и се наема лично да пресъздаде идеята в много по-добър вариант дори от това, което училищното заведение има предвид.

Зукърбърг стартира фейсбук от стаята си в Харвард на 4 февруари 2004 г. Най-вероятно вдъхновението му за него датира още от Филипс Екситър Академи, частно училище, което Зъкърбърг завършва през 2002 г. То публикува свой собствен студентски указател със снимки на студентите, който студентите наричат „Фейсбук“. Подобен снимков материал и указатели са важна част на студентския социален живот в много частни училища. С тях студентите имат възможност да съобщават лична информация за себе си като: период на обучение, списък с приятели и телефонни номера.

След като в колежа Фейсбук-ът на Зукърбърг започва като просто „нещо“ на Харвард, Зукърбърг решава да го разпространи и в други училища, с подкрепата и помощта на своя съквартирант Дъстин Москович. Първо започват в Станфорд, Дартмут, Колумбия, Ню Йорк, Корнел, Браун и Йейл и след това продължават и с други училища, които имат социални контакти с Харвард.

Зукърбърг се премества в Пало Алто, Калифорния с Москович и приятели. Те наемат малка къща, която им служи като офис. През лятото Зукърбърг среща Питър Тийл, който инвестира в компанията. Те получават своя първи офис в средата на 2004 г. Според Зукърбърг групата планува да се завърне в Харвард, но в крайна сметка решава да остане в Калифорния. Те вече са отхвърлили офертите от големите корпорации да откупят Фейсбук. В интервю през 2007 г. Зъкърбърг дава своето обяснение: „Не е заради сумата пари. За мен и моите колеги, най-важното нещо е, че ние създаваме открит информационен поток за хората. Не ме привлича идеята за медийна корпорация, притежавана от конгломерати.“

В Харвард Марк среща Присила. „Ей, Присила, искаш ли да получиш работа във Facebook?“ — пита Марк приятелката си, която минава край него през 2005 г. на път за лекции. „Бих искала да работя във Facebook“, — отговаря девойката и му предлага в отговор дъвчащ бонбон Twizzler. Тази случка от живота на студентите Чан и Зукърбърг е описана във в. The Harvard Crimson от 1 ноември 2005 г. „В този ден, – съобщава изданието, – Зукърбърг заявява, че напуска Харвардския университет завинаги, за да се занимава с развитието на сайта facebook.com“.

В крайна сметка Присила не работи във Facebook и един ден, но тя по всякакъв начин поддържа Зукърбърг. Официално социалната мрежа е пусната на 4 февруари 2004 г., а още на следващия ден – 5 февруари, Присила Чан си прави акаунт в нея. Тя е до Марк, когато той отказва няколко предложения за купуването на Facebook, в това число и офертата на Yahoo! През 2006 г., когато тя е „онова голямо нещо преди фейсбук“, Yahoo! предлага на Зукърбърг $1 млрд.

„Това беше един от най-сложните периоди в живота на Марк. Много дълго обсъждахме тази сделка. Ние винаги сме се стараели максимално да се придържаме към нашите цели и убеждения и това, което ни харесва в живота – а на нас ни харесват обикновени, прости неща“, спомня си Присила.

Двамата се запознават на опашката за тоалетната на бала на еврейското студентско братство Alpha Epsilon Pi през 2003 г.. „Той изглеждаше като момче, един такъв отнесен, сякаш не от този свят. Държеше чаша с бира с надпис #include < beer.h > — това е на програмния език C++, студентски хумор, компютърно-научна закачка, така да се каже. Аз самата малко се занимавах с програмиране, и двамата хубаво се посмяхме над шегата. Мисля, че той оцени това, че съм го разбрала“, спомня си Присила.

За разлика от бъдещия си съпруг Присила все пак завършва Харвард през 2007 г. по специалността биология. След бала работи известно време като учителка по естествознание в средно училище в град Сан Хосе, Калифорния. Работата си тя описва в един фейсбук пост така: „Опитвам се да обясня на децата как е устроен светът“. През 2009 г. Присила зарязва преподаването и се записва в медицинския факултет на Калифорнийския университет със специалност педиатрия. Тогава се премества в градчето Пало Алто, където вече живее Марк Зукърбърг, и където е кампусът на Facebook. Тъй като приятелят й е постоянно зает, Присила решава да въведе някои правила: основателят на Facebook трябва да й отделя всяка седмица не по-малко от 100 минути и да излизат един път на среща.

Във фейсбук профила си Марк Зукърбърг публикува снимка за едно сантиментално посещение в любимо кафене от времето, когато са били гаджета: “Последна спирка в Харвард. Присила и аз отидохме на мястото на нашата първа среща в кафене Burdick’s за горещ шоколад преди 14 години. Сега имаме дъщеря (Макс), която пие горещ шоколад вместо нас”.

© Facebook/Mark Zuckerberg.

Принцесата на Силициевата долина

Зукърбърг не е единственият собственик на голяма технологична компания, който напуска университета, преди да завърши. Бил Гейтс напуска Харвард, за да основе Майкрософт, a Стив Джобс – Рийд Колидж, за да работи по разрастването на Епъл.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>