Подпетените обувки като чехли са последен писък и приумица в летните колекции на водещи дизайнери.

За оригинални чехли ще трябва да си направите екскурзия до Мароко.

Не знаете какво е калеври? Първото значение е цървули, но в много области на България бабите ни така наричат старите подпетени обувки или галоши, които вече са изтъркани от носене и ги използват като домашни чехли. Дали ще са шляпки, сабо или всякакъв друг вид обувки без задната част – това е един от най-небаналните и при това – любопитни писъци на лятната мода. Такива модели бяха показани на ревютата за летния сезон от Dolce&Gabbana, Marni, Roksanda и други модни брандове.

Ако ви вдъхновява идеята да пошляпвате, докато ходите, за автентични модели ще трябва да си направите екскурзия до тяхната родина – Мароко. Но подобни чехли има и в моловете. С какво може да се носят – ето предложенията на модните корифеи.

С дрехи и аксесоари в стил сафари

Исторически чехлите са изработвани от текстил, но днес по-често се срещат такива от мека кожа. Има и друг вариант – от слама. Те са също толкова удобни, колкото традиционните за лятото сандали и еспадрили – дори и затворени, те пропускат въздуха и в тях човек се чувства удобно и в най-голямата жега. Плетените чехли подхождат на облекло и аксесоари в стил сафари: рокли с камуфлажни оттенъци, бермуди и кюлоти (набрани панталони до коляното от мек плат), а също и ризите поло. Към тях вървят чанти от текстил или слама.

С рокли в ярки цветове

Щом чехлите са се родили в северна Африка, е добре да ги носите с ярки и необикновени дрехи. Ярки — в най-буквалния смисъл на думата: рокли, широки свободни панталони и пищни поли в червени, изумрудени, оранжеви оттенъци в комплект с чехли с кожа, обработена като от питон или от крокодил, или от автентична кожа от влечуги. Особено ефектно бабините чехли се съчетават със строги миди или макси рокли с дълги ръкави.

С джинси и риза

Универсалният всекидневен комплект — богато украсена риза и джинси с висока талия може да се комбинира едновременно в 4 модни тренда: блуза с яка-стойка, джинси, запретнати долу и чехли, украсени с красива бродерия на цветя. При лошо време може да облечете яке бомбър или шлифер в класически бежов цвят.

С джинсово яке

През XVII век бабините шляпки са попаднали във Франция, където стават доста популярни, но световната слава идва при тях едва в края на 60-те и началото на 70-те години заедно с набиращото популярност хипи движение. Към класическите чехли от мека кожа и в топъл карамелен или керемиденочервен цвят вървят дрехи от деним: обемни якета, скъсени джинси, поли в духа на 70-те с копчета и сукмани с тънки презрамки. Ярките набиващи се в очи аксесоари тук не са уместни. Може просто да метнете на рамо миниатюрна раница, а якето или ризата да украсите със сет от брошки и значки в различен калибър.

С каре виши

Френското каре виши ще е на мода до септември. Лекомислени къси поли и рокли, взети сякаш от гардероба на Бриджит Бардо са толкова универсални колкото класическата малка черна рокля, така че към тях може да обувате кецове, маратонки или обувки на токчета. Към роклите може да се носят подпетени пантофи с мека пета от текстил, в такъв случай към тоалета може да се добави ярък пъстър акцент като например малко шалче.

Какво още е модерно този сезон: Пролет и лято в розово

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>