Впуснал се в изучаването и създаването на уникални технологии или услуги, той често няма време да обърне внимание на “нормалните” неща – партньор и деца.

LOVE_sculpture_NY1

Love Sculpture, Ню Йорк

Сергей Петров

Те са онези хора, които се занимават с новото и необятното. Впуснали се в изучаването и създаването на безпрецедентни технологии или услуги, предриемачите често нямат време да обръщат внимание на това, което е “нормално” за другите – партьор, деца, ипотека… здравни осигуровки. Те живеят бизнеса си. Дори когато не са на среща или заровени в проучвания, предриемачите не спират да мислят за безкрайните аспекти на новото си начинание 24 часа на ден 365 дни в годината.

Все пак и предприемачите са хора. И като такива и те изпитват емоции. Неприятно е да си сам, когато не искаш да бъдеш. Но тъй като бизнесът/стартъпът е винаги на първо място, “нормалните” нужди просто трябва да се уреждат по най-бързия начин, за да отстъпят място на това, което наистина е важно (според тях). Това е и една от главните причини предприемачите да страдат от нещастни или несъществуващи романтични отношения. Или се задоволяват с партньор, който посреща част от емоционалните им нужди, или изобщо не отделят време на тази инициатива.

Живеем в безпрецедентно в историята време на високи технологии. Средната продължителност на живота е почти двойно по-голяма от преди век, а възможността на хората да се свързват помежду си е почти неограничена.

Много експерти твърдят, че днешните млади хора е по-добре да прекарат времето между 20-ата и 30-ата си година в опознаване на себе си, тъй като това пътешествие е неминуемо свързано с промяна на личността. А това е отлична “рецепта” за проблеми в отношенията между романтични партньори. Затова и експертният съвет е „Намери си жена/мъж след 30“.

Подобен съвет би бил направо абсурден преди няколко десетилетия, но днес звучи напълно разумно. Още повече, че апликации като Tinder превръщат “дейтинга” (“намирането на гадже”) в игра. Едва ли някога в подобна платформа ще попаднете на профил, в който човекът ще е изразил готовност за брак. Това си е направо табу, което ще обрече профила ви да ръждясва на последните места в списъка от потенциални партньори.

За предприемача Господин/Госпожица Правилен/на е както и при всеки друг – човек, който им пасва емоционално и визуално; човек, който ги разбира, подкрепя и поощрява. ДА, НО, в контекста на предприемаческите взаимоотношения това е малко по-трудна задача, отколкото си представяме.

Хората, които не се спират пред нищо и пред никого, за да преследват мечтата си, имат нужда от многократно повече подкрепа. За да бъдеш Г-н/Г-ца Правилен/на за един предприемач, трябва да си готов на много жертви. Един от най-успелите в този бранш – Дейвид Роуз сподели пред мен: „Ако искаш да стане нещо от теб в безмилостния свят на иновациите, откажи се да имаш връзка! Не си го и помисляй преди 40“.

И все пак, ако сте амбициозни, предприемчиви и самотни, има изход. Погледнете на всеки нов потенциален партньор като на нов проект. И като такъв, направете правилното нещо за един предприемач – проваляйте се бързо и често!

Също както стартъпът е търсене на повтoряем и доходоносен бизнес модел, така и потенциалната ви връзка е проект, нуждаещ се от много итерации. Бъдете напористи, не приемайте “не” за отговор, разрушавайте прегради и правете оценка на това, което работи и това, което не трябва да се повтаря в бъдеще, учете се от грешките си, поставяйте неразумни цели и после се хвърляйте в дълбокото.

Кой знае, може би един ден ще намерите унифицираната теория. Това си е мултимилиардна бизнес идея отвсякъде.

 

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>